Már készül a fajok online lexikonja


Tudományos intézmények nemzetközi összefogása nyomán – Carl Linné születésének háromszázadik évfordulója tiszteletére – egy új online projekt indul Az Élet enciklopédiája elnevezéssel – jelentették be tegnap a résztvevők. A kiépítendő adatbázisba a földi élőlények 1,8 millió faját kívánják összegyűjteni a tízévesre tervezett munka során, melynek összköltsége a tervek szerint százmillió dollár lesz, s beindítását két amerikai székhelyű alapítvány 12,5 millió dolláros adománya tette lehetővé – a John D. and Catherine T. MacArthur Alapítvány 10 milliójához az Alfred P. Sloan Alapítvány még 2,5 milliót adott hozzá.

Az Élet enciklopédiája a földi élővilág minden egyes fajának külön szócikket szentel majd – tájékoztatta az újságírókat James Edwards, a projekt vezetője. E szócikkek azonban a digitális tartalmak összes lehetőségeit ki fogják használni: szöveges információk, fényképek, térképek, videók szerepelnek majd a címszavak magyarázatakor. Nagyralátó célja a munkának az is, hogy a csak töredékesen feltérképezett földi fajokat végre egységes katalógusba gyűjtsék.

Oktatási, társadalmi és politikai megfontolások egyaránt szerepet játszottak a vállalkozás beindításakor, az elsőrendű cél az információk mind szélesebb körű megosztása, s különösen kiemelt figyelmet fordítanak majd a kihalás szélén álló, veszélyeztetett fajokra – kommentálta a terv motivációit Jesse Ausubel, az egyik résztvevő, a Rockefeller Egyetem munkatársa. A munka során felhasználják majd a már meglévő adatbázisokat is, s bár a későbbiekben a lehető legtöbb nyelven elérhetővé kívánják tenni, kezdetben csak angolul lesz elérhető az enciklopédia.

A program vezetésében neves tudományos intézmények vesznek részt: az Egyesült Államokból a U. S. Field Museum, a Harvard, a Tengerbiológiai Laboratórium, a Missouri Botanikus Kert, a Smithsonian Intézet és a Biodiversity Heritage Library, mely utóbbi csoportban a londoni Természetrajzi Múzeum, a New York-i Botanikus Kert és a brit Királyi Botanikus Kert dolgozik együtt.

Bemutatóanyagok már elérhetők az enciklopédia honlapján.

Azóta történt

Előzmények