Meg akarsz halni? Használd a keresőt!

Az interneten fellelhető hatalmas tudásbázis okosan használva jelentős mértékben megkönnyítheti a felhasználó életét, ugyanakkor egyre hatékonyabban, elsősorban különböző ötletekkel és tippekkel járulhat hozzá az élet idő előtti önkezű lezárásához is – hívja fel a figyelmet egy a British Medial Journal orvosi szaklapban publikált tanulmány. Bár az orvostársadalom, így elsősorban a pszichiáterek egyetértenek abban, hogy a különböző weboldalakon található információk hatására nőhet mind az öngyilkossági kísérletek, mind a sikeres öngyilkosságok száma, eddig nem készült a témában átfogó statisztikai elemzés. Most már van ilyen is, bár az eredmények senkit nem leptek meg.

A mostani felmérés célja tehát az volt, hogy feltárja, meghatározza az internet szerepét a folyamatban: a kutatók ehhez tizenkét olyan szót vagy kifejezést gépeltek be a négy leggyakrabban használt internetes keresőmotorba (Google, Yahoo, MSN és Ask), melyek gyakran elhangzottak az öngyilkosságot megkísérlő személyekkel folytatott beszélgetések alkalmával. Ilyen volt például az „öngyilkosság”, „öngyilkossági módszerek”, „az öngyilkosság leghatékonyabb módszerei”, „hogyan öld meg magad”, a „fájdalommentes öngyilkosság” vagy éppen a „gyors öngyilkosság”.

"Fogj egy erős kötelet..."

A kutatást végzők a keresőmotorok találatainak első oldalát vették figyelembe, azaz összesen 480 hivatkozásra szűrtek, mely pontosan feleannyi egyedi weboldalra mutatott. Ezeket csoportosítva végül 90 olyan oldalt kaptak mely az öngyilkosság témakörének dedikáltan jött létre, ebből 45 kifejezetten bátorított az öngyilkosságra, illetve különböző tippekkel szolgált a biztos öngyilkossághoz. Szerencsére az ellenpólus is szép számmal képviseltette magát – a kiszűrt 240 weboldalból 62 a megelőzést segíti, további 59 pedig radikálisan ellenzi az öngyilkosságot.

A tanulmányban leírtak szerint nagyon nem mindegy, hogy a potenciális öngyilkos melyik keresőmotort használja a legnagyobb gyakorisággal. Így például a Google találta a legtöbb, végrehajtást segítő oldalt, míg az MSN éppen az ellenkezőleg, elsősorban a megelőző és lelkisegély-oldalakat, valamint az öngyilkosság tudományos megközelítésével foglalkozó webhelyeket listázta.

Elvérzés-tanulmány az angol Wikipedia-n: tippeket is adhat
Elvérzés-szócikk az angol Wikipedián: tippeket is adhat

A kutatás legfelkavaróbb eredményét mégis a legnépszerűbb oldalak listázása nyújtotta a tudósok számára: az összesített topban szereplő három weboldal kivétel nélkül a befejezett öngyilkosságra buzdította az olvasókat, ehhez hasznos tippeket és leírásokkal is szolgált. A tanulmány egyedül a Wikipedia enciklopédiát nevesíti, mely vonatkozó szócikkében gyakorlatilag az összes öngyilkossági módszert felsorolja, jóllehet arra is felhívja a figyelmet, hogy aki úgy érzi, bármelyik technikával szívesen élne, sürgősen konzultáljon egy pszichológussal vagy egy pszichiáter szakorvossal.

Bár a tanulmány számos aggasztó részletet tár fel az internet szerepéről az öngyilkosságok területén, a halálozási statisztikák szerint Nagy-Britanniában több mint tíz éve folyamatosan csökken a 18 és 34 év közti korosztály öngyilkossági hajlama, azaz – legalábbis a szigetországban – statisztikailag mégsem igazolható, hogy az internet révén többen vetnek véget önkezűleg életüknek. Az orvosi szaklapban publikált vizsgálat szerzői úgy látják, hogy mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy az öngyilkosságra buzdító oldalak mellett egyre hatékonyabban működnek az internetes lelki tanácsadó és segítségnyújtó kezdeményezések is.

Azóta történt

  • Ki ölte meg Megan Meiert?

    Az egész Egyesült Államokat megrázó ügy egy év után felemás döntéssel zárult: vétkest találtak, ám nem abban, amiben a vádlók szerették volna.

  • Börtön jár a netes nickname használatáért?

    A súlyos egyéni tragédia és a felháborodott közvélemény még nem ok a törvények lábbal tiprására – állítják jeles jogászok.

Előzmények