A Microsoft ki fogja végezni a televíziózást a pekingi olimpián

A nagy nyári szabadságok előtt a Microsoft még igyekezett nagyokat dobni – bár az igazából nem lesz szabadság, mivel az olimpia hatalmas kihívás elé állítja majd a szoftvercéget, de erről majd alább.

Hiszen akadnak még fontos bejelentések. Például a vállalat tegnapi közleményében tudatta, hogy – az Unióval zajló folyamatos konfliktusok ellenére, vagy talán épp emiatt – egy európai szervezettel kötött hosszú távú együttműködési megállapodást. Az egyezség értelmében a Microsoft és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség egy közös projekt keretében (Eye on Earth) a környezeti állapotok megfigyelését közzétevő szolgáltatást indít el, s ennek első eleme egy, a vizek állapotáról beszámoló weboldal. Az egyelőre öt évre szóló szerződés keretében a későbbiekben nem csak a 27 európai ország vizeinek minőségéről, aktuális helyzetéről kapunk adatokat, hanem talajvizsgálati jelentéseket, illetve az ózonréteg állapotáról szóló beszámolókat is olvashatunk.

Earth Eye

Az adatok megjelenítéséhez a Microsoft Virtual Earth nevű szoftverét, illetve technológiáját használják. A rendszerben megjelenő információkat 21 ezer különböző mérési pontról szerzik be, ám az adatbázis még csak mérsékelten nevezhető frissnek, mivel néhány ország kivételével (például Görögország, Olaszország, Málta, Hollandia, Portugália, Szlovákia), akik 2008-as méréseiket osztják meg az érdeklődőkkel, a többi államból még csak régebbi eredmények állnak rendelkezésre, de várják a frissítéseket. Az átlagfelhasználó számára is értékes információszolgáltatás mellett a két szervezet tovább kívánja fejleszteni az együttműködést, s a közönségnek szánt felszín mögött tudományos kutatásokra is mód nyílik.

Kevéssel ez előtt, július 28-án jelentette be a vállalat, hogy a cég kutatói részlege új eszközökkel kívánja segíteni az oktatók és a kutatók munkáját. Az új ingyenes eszközöket Tony Hey, a Microsoft kutatási alelnöke jelentette egy konferencián. Mint beszédében elmondta, a tudományos munka gerincét az adatok összegyűjtése, elemzése és megosztása adja, s ehhez kívánnak segítséget nyújtani.

Négyféle, az akadémiai műhelyekkel zajló egyeztetés során kialakított szoftvert kínálnak a kutatóknak: egy, a Creative Commons licence alá tartozó beépülő modult az Office 2007-be, mely a metaadatok kezelését segíti elő; a Microsoft e-Journal Service-t, mely a közlemények publikálást segíti; egy Research Output Repository nevű platformot, mely a különböző típusú adatok között kapcsolatok kiépítését támogatja, valamint egy Research Information Centre nevű munkaterületet, melyet a Microsoft British Library segítségével készített el, s ami a Microsoft Office SharePoint Server 2007 közreműködésével a kutatási folyamatok során az együttműködést könnyíti meg.

Tegnapelőtt pedig már egy aktuális eseményhez, az olimpiához kapcsolódva folytathatott reklámkampányt a világcég, hiszen az internetes közvetítés támogatásának biztosításával hatalmas üzleti és PR-lehetőséghez jutottak. Az olimpia netes közvetítésének hivatalos tulajdonosa az NBC, akik a Microsoft Silverlight technológiáját használják fel e célra az interneten.

A cégnek az eseményhez kapcsolódó beharangozója természetesen a technikai megoldások olyan csábító részleteit emelte ki, melyekkel a jelenlegi televíziók egyelőre még aligha tudnak versenyezni: az érdeklődők a hivatalos honlapon egyszerre négy eseményt tudnak figyelemmel követni, s ezek megjelenítését egy képernyőn belül külön is be tudják állítani; a közvetítéseket szakértői kommentárok, folyamatosan aktualizált statisztikák, a látható sporteseményekhez kapcsolódó magyarázatok feliratként való közlése egészíti ki, s természetesen lehetőség van a rögzített adások (a tervek szerint összesen 3000 óra) későbbi lekérésére is.

Azóta történt

Előzmények