Milliárdos Microsoft-szerződéseket titkolnak a minisztériumok

Aggályosnak tartja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy az egykori Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) feladatait átvevő gazdasági tárca a mai napig nem teszi hozzáférhetővé az ún. Tisztaszoftver Programot megalapozó Microsoft-szerződést, noha az adatvédelmi biztos szerint a megállapodás közérdekű adatnak minősül. Amint arról lapunk beszámolt, az IHM 2005 tavaszán, hosszas alkudozás után újabb három évre meghosszabbította a redmondi szoftvervállalattal kötött licencmegállapodást, amely a köz- és felsőoktatási intézmények gépein, a felsőoktatási intézmények oktatóinak, hallgatóinak és dolgozóinak, valamint az általános és középiskolák pedagógusainak otthoni számítógépein biztosítja a Microsoft Windows és Office ingyenes használatát. A szoftverek után a licencdíjakat a magyar állam fizeti. Hogy pontosan mennyit, azt sosem hozták nyilvánosságra, de az Index akkoriban úgy értesült, hogy a korábbi szerződés 1,5 milliárd forintról szólt.

A TASZ tavaly nyáron kérte a GKM-től és az igazságügyi tárcától a szerződések másolatát, de ezt megtagadták tőlük. A jogvédő szervezet ezt követően fordult az adatvédelmi ombudsmanhoz, aki 2007. július 30-án kelt állásfoglalásában különösen aggályosnak tartja, hogy ezek a szerződések a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alkotmányos jogot korlátozzák, érvényesítését ellehetetlenítik. Péterfalvi Attila arra is felhívta az érintett tárcákat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az adatigénylés teljesítése és a szerződések megismerhetősége érdekében.

Előrelépés azonban azóta sem történt, a TASZ továbbra sem kapott választ az illetékes minisztériumoktól. A szervezet most közleményben fejezte ki csalódottságát. Mint fogalmaznak: meglepve tapasztalják, hogy a minisztériumok semmibe veszik az ombudsman állásfoglalását és a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Aggályosnak tartják továbbá, hogy ilyen hatalmas összegű közpénzből kötött szerződések nyilvánosságát nem biztosítják.

Azóta történt

Előzmények