Mindenki tesztelheti a webes Office-kiegészítőt

Kedd óta nyílt bétatesztelési fázisba ért a Microsoft Office Live Workspace szolgáltatása, mely az egyéni és vállalati felhasználók számára egyebek mellett lehetővé teszi az irodai programcsomaggal készített dokumentumok online tárolását és megosztását. Az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás nyílt elindítását hosszú hónapokig tartó zárt tesztelési fázis előzte meg, mintegy százezer közreműködő bevonásával. A szoftveróriás hamarosan egy 100 000 dolláros készpénzes fődíjat és több mint 30 000 egyéb ajándékot – többek közt Xbox 360 konzolokat és Zune médialejátszókat – sorsol ki a régi és az új tesztelők közt.

Az Office Live Workspace segítségével az irodai programcsomag felhasználóinak mostantól lehetőségük nyílik arra, hogy a Wordben, Excelben vagy éppen PowerPointban készített dokumentumaikhoz bármilyen interneteléréssel rendelkező számítógépről hozzáférjenek. A szolgáltatás azonban több egy egyszerű online dokumentumtárolónál, a fájlok feltöltésén túl lehetőség nyílik azok megosztására, szerkeszteni azonban továbbra is csak a számítógépre telepített alkalmazások segítségével lehet őket, az Office Live Workspace e tekintetben tehát alapvetően különbözik a Google riválisnak tekintett Google Apps rendszerétől.


Szerkeszteni csak a gépre telepített szoftverrel lehet

Míg utóbbi a legtöbb dokumentumhoz nemcsak olvasási, de szerkesztési lehetőséget is párosít, az Office Live Workspace tudása ezen a téren meglehetősen korlátozott. A Microsoft szolgáltatásával önmagában csak egyszerűen formázott jegyzetek készíthetők, ezen kívül egy egyszerű naptár, tennivalók listája és kapcsolati lista vezethető az online felületen.

Bár az Office programokkal készített dokumentumok szerkesztése nem lehetséges, a Live Workspace az összes Microsoft-vonatkozású dokumentumtípusba betekintést enged, emellett olyan népszerű, széles körben elterjed formátumokat is támogat, mint a .pdf vagy a .txt. A szoftvervállalat nem közölte, hogy mekkora tárhelyet biztosít ezen fájlok tárolására, a szolgáltatás leírása szerint az Office Live Workspace fiókonként több mint ezer dokumentum kezelésére képes.


Akár bevásárlólista is vezethető rajta

Az Office Live Workspace része a a Microsoft tavaly útnak indított „szoftver plusz szolgáltatások” stratégiájának, melynek célja, hogy a szoftvervállalat pozícióját erősítse a webes szolgáltatások területén, ugyanakkor továbbra is bebiztosítsa a dollármilliárdos forgalmat generáló kereskedelmi szoftverek piacát. Részben eme stratégia alapján a Microsoft több webes szolgáltatást is útjára indított a Windows Live márkanév alatt. Ilyen a fájlok tárolására létrehozott Live SkyDrive, vagy a Live Spaces nevű közösségi oldal. Ezek használata – akárcsak az Office Live Workspace-nél – teljesen ingyenes, a bejelentkezés egy közös azonosító, a Windows Live ID használatával lehetséges.

A szolgáltatás egyelőre kizárólag angol nyelven érhető el, a lokalizált változatok a Microsoft ígérete szerint heteken belül elkészülnek, először a többi világnyelven.

Azóta történt

Előzmények