Humanoid robotokat küldene az űrbe a NASA

A NASA Valkyrie nevű, 136 kilogrammos humanoid robotja most természeti katasztrófáknál segíthet, de hamarosan akár az űrben is dolgozhat.

136 kilogrammot nyom a NASA Valkyrie nevű humanoid robotja, jelenleg olyan területeken segíthet, mint a természeti katasztrófák helyszínei. Hamarosan azonban az űrben is dolgozhat ez vagy egy hasonló modell, ugyanolyan eszközöket és felszereléseket használva, mint az emberek.

Shaun Azimi, aki a NASA egyik robotikával foglalkozó csapatját vezeti, azt mondja: a humanoid robotok az űrben kezelhetnék a kockázatos feladatokat, mint a napelemek tisztítása vagy a hibás eszközök külső vizsgálata – így az űrhajósoknak a felfedezés jutna.

Azimi leszögezte: nem az űrhajósokat akarják lecserélni, hanem az unalmas és veszélyes munkát akarják levenni a vállaikról, hogy fontosabb dolgokkal foglalkozhassanak.

A humanoid robotok kutatásaiban a NASA-t többek között a texasi Apptronik segíti. Utóbbi Apollo humanoid robotja raktárakban és gyárakban dolgozik, cégek 2025-től rendelhetik. Az Apollót napi 22 órás munkára tervezték, ehhez pedig elég 4 óránként gyorsan akkut cserélni. Később a kereskedelembe, kiszállításba is betörnének vele. Azimi szerint az ilyen moduláris robotok sok helyen alkalmazhatóak, a NASA igyekszik mindent megvizsgálni, hogy az űrben is alkalmazható legyen ilyesmi.

Azóta történt

Előzmények