Nem bír egymással a Blu-ray és a HD DVD

A Sony első embere szerint a cége által a DVD leváltására kifejlesztett, nagy felbontású filmek tárolására alkalmas Blu-ray lemezformátum és a Toshiba által erőltetett versenytársa, a HD DVD küzdelme „patthelyzethez” érkezett. „Ez egy nehéz csata” – fogalmazott Sir Howard Stringer egy New York-i rendezvényen.

A Toshiba lejátszói az Egyesült Államokban most, a kereskedők szempontjából kulcsfontosságú karácsonyi szezon előtt már 200 dollár körüli áron is megvásárolhatók, míg a Blu-ray készülékek több mint kétszer annyiba kerülnek. Ráadásul a HD DVD tábornak augusztusban sikerült egy fájdalmas sebet ejtenie riválisán azzal, hogy a Paramount Picturest rávette: tegyen le a Blu-ray támogatásáról, és a nagy felbontású filmeket kizárólag HD DVD-n jelentesse meg. „Próbáltunk az előnyeinkre alapozva nyerni, és jó úton haladtunk efelé, egészen a Paramount pálfordulásáig” – reflektált az akkor vitatott fejleményekre Stringer.

Ugyanakkor – magyarázta –, a formátumháború nem annyira lényeges, csupán presztízskérdés, hogy végül melyik tábor győz. „Nem jelent ez olyan sokat” – mondta Stringer, hozzátéve, hogy 2005-ös vezérigazgatói kinevezése előtt volt lehetőség a két formátum egységesítésére. Ha tehetné, ma visszautazna az időben, hogy kijárja ezt.

Ennél optimistábban nyilatkozott a PlayStation 3 kilátásaival kapcsolatban. Az árcsökkentés óta a konzol Európában a legkeresettebb játékgép lett, és az Egyesült Államokban is megduplázódott a forgalma. „Jövünk fel” – mondta. A vállalat a márciussal véget érő pénzügyi évben 10 millió gép eladását tervezi.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények