Felkerül a netre Leonardo Utolsó vacsorája

(digitalizálás) Egy olasz vállalkozás, a HAL9000 (mely nevét a Stanley Kubrick rendezte film, a 2001: Űrodisszeia szuperszámítógépéről kapta) szombaton Leonardo Da Vinci Utolsó vacsorájá-nak óriási méretű, 16–17 gigapixeles, digitalizált változatát fogja közzétenni – adja hírül a Reuters.

Vincenzo Mirarchi, a HAL9000 vezérigazgatója csütörtöki nyilatkozatában elmondta, hogy bár munkájuk célja nem a Dan Brown által elindított, majd többek által is továbbvitt misztikus-rejtélyes feltételezések igazolása vagy cáfolása, de egy ilyen kiváló minőségű kép segíteni fogja az érdeklődőket véleményük kialakításában, hiszen az eredeti freskót a hatalmas érdeklődés miatt roppant nehéz élőben megszemlélni.

A digitalizációs projektet támogatja a De Agostini olasz kiadó is, s felkészültek a látogatói rohamra, több millió oldalletöltésre számítanak.

A vállalkozás ez esetben természetesen igyekszik Dan Brown (meglehetősen kétes értékű) hírnevét kihasználni reklámszempontból, ám az oldaluk ellátogatva valóban kivételes minőségű képeket (a hatalmas méretek miatt egy saját képnézegető segít a navigálásban) találhat az érdeklődő, például a római Sant’Ignazio di Loyola-templom monumentális mennyezeti freskóját vagy a Varallo Sesia-i Santa Maria delle Grazie-templom Krisztus életét bemutató freskósorozatát.

Frissítés: az oldalon már elérhető az Utolsó vacsora, s háttéranyagként Leonardo pályáját bemutató anyagok is felkerültek.

Azóta történt

Előzmények