Már a New York Times is a Microsoftot pereli a jogsértések miatt

Cikkek millióit használta fel engedély nélkül AI-tréningezéshez az OpenAI és a Microsoft, ezért perel a New York Times.

Sokan felkapták a fejüket, amikor George R. R. Martin jogsértések miatt beperelte az OpenAI-t, azonban úgy tűnik, hogy az ügy egyre nagyobbra dagad. Újra és újra bővült a lista, egyre többen perelik be az OpenAI-t és a Microsoftot azért, mert jogvédett tartalmakat használt fel engedély nélkül az AI-modellek tréningezésére. Azóta is sorra perelnek az írók és mások, hogy befékezzék az automatikus, mértéktelen adatgyűjtést és kompenzáció nélküli AI-tréningezést.

Most a New York Times is beperelte az OpenAI-t és a Microsoftot. Ez az első nagy amerikai médiacég, amely meglépte ezt. A vád szerint a két cég ingyen húzna hasznot a médiavállalat újságírásba való, hatalmas befektetéséből, ás alternatív módokon adna információkat az olvasóknak. Az szerintük nem működik, ha fizetés nélkül használják a tartalmaikat, hogy leváltsák őket, és elszippantsák az olvasóikat.

A vád szerint a kár több milliárd dollár. Követelik a saját tartalmaikat használó chatbotok, modellek és csomagok törlését is. A médiacég szerint az ilyen jogsértések fenyegetik a minőségi újságírást, csökkentik a forgalmat, szükségtelenné teszik a weboldalak meglátogatását, ártanak az előfizetéseknek és a reklámnak. Emellett nehezebbé teszik a tények és az álhírek megkülönböztetését. A per előtti közös megegyezés nem jött össze, tették hozzá.

Az OpenAI és a Microsoft szerint a jogvédett tartalmak AI-tréningezéshez való használata belefér a tisztességes használat kereteibe. Közölték, hogy tiszteletben tartják a tartalomgyártók és tulajdonosok jogait. Meglepte és kiábrándította őket a per, mivel állítólag a New York Times ügye is haladt már.

Azóta történt

Előzmények