Lopással vádolja az Opera Software korábbi fejlesztőjét

Először a helyi lapok számoltak be arról, hogy az Opera böngészőt fejlesztő vállalkozás beperelte korábbi alkalmazottját és tanácsadóját, mivel úgy vélik, hogy Trond Werner Hansen üzleti titoknak számító információkat adott át a konkurens Mozillának, és ezért a keresetben 20 millió koronás (kb. 750 millió forintos) kártérítést követelnek.

A kreatív munkakörben foglalkoztatott, egyébként dizájnerként és zenészként is ismert Hansen 1999 és 2006 között dolgozott az Opera alkalmazottjaként, majd rövid kihagyás után 2009 és 2010 között a cég felkérésére tanácsadóként vett részt a vállalat munkájában. A tervezőnek fontos szerepe volt a böngésző innovatív elemeinek kialakításában, nevéhez köthető például a böngészőfülek, a gyorshívó, az egérfunkciók, illetve az integrált keresés kialakítása is.

Az Opera egyik fő bizonyítéknak szánja azt a videót, amelyen egy tavalyi Mozilla-előadás felvétele látható, ahol Hansen Alex Limi (korábban a Firefox felhasználói felületének kialakításáért felelős csapat irányítója, ma a terméktervezési stratégiáért felelős vezető) közösen mutatják be az Apple iOS-re tervezett Junior böngésző prototípusát. Itt Hansen megemlíti, hogy az Operánál évekig dolgozott egy roppant mód leegyszerűsített UI-n, de nem igazán járt sikerrel. Limi pedig elmondja, hogy milyen sokat köszönhetnek Hansennek az új böngésző megtervezése kapcsán, példaként a gyorshívót említi meg, mely ma már minden böngésző kötelező része.

A Opera nem kívánta egyelőre kommentálni a történteket, mivel az ügy még folyamatban van, és az első meghallgatásokra várhatóan augusztusban kerül sor. A cég ügyvédje csak annyit közölt, hogy szerintük Hansen megsértette szerződése titoktartási pontjait.

Hansen megerősítette a híradásokat, és némileg morcosan azt is megjegyezte, hogy emiatt haza kell utaznia az Egyesült Államokból Norvégiába, pedig épp most dolgozik első zenei albuma bevezető kampányán. Nem sokkal ez után írt egy blogbejegyzést, amelyben ártatlanságát hangoztatja, és azt mondja, hogy a Junior régóta érlelt koncepcióját az után dolgozta ki, hogy elhagyta az Operát. Részletekbe is belemegy: állítása szerint 2008 nyarán az Opera vezetőjével, Jon von Tetzchnerrel folytatott beszélgetésük során tájékoztatta őt egy egyszerűsített böngésző koncepciójáról (green browser – GB). Tetzchnernek tetszett az elképzelés, ám az anyagiak kérdésében már nem tudtak megegyezni. Hansen ugyanis nem fizetést vagy részvényeket kért, hanem a keresési reklámbevételek egy százalékát, ám ezt az igényt a cég vezetője visszautasította. Így, mondja a tervező, az új böngésző koncepciójának semmilyen jogát nem ruházta át az Operára, szerződést sem kötöttek erről.

Később Hansen már az új vezetővel, Lars Boilesennel tárgyalt, akinek elmondta, hogy régi elképzeléseit a Mozillánál kívánja megvalósítani. Boilesen állítólag nem ellenkezett.

Azóta történt

Előzmények