Óvatosan vezess, anya figyel!


Az Egyesült Államokban, ahol számunkra elképzelhetetlen módon tartozik hozzá a mindennapi élethez az autó, igen nagy problémát okoz a tinédzserek jogosultsága az autóvezetéshez, régóta ez a korosztály az egyik vezető csoport a súlyos balesetek okozásában: egy friss kimutatás szerint évente hatezer halálos végű közúti incidens okozója fiatalkorú. E gond megoldására most a biztosítótársaságok új módszer bevezetését tervezik.

A módszer népszerűsítését szolgáló kampány arra helyezi a hangsúlyt, hogy a felelőtlen, vezetés közben telefonáló, a biztonsági övet nem használó tizenévesek viselkedését megváltoztathatná egy „Kis Testvér”, egy, az autóban elhelyezett kamera.

A DriveCamnek nevezett program egyik eleme, hogy az autóvezető tiniket egy kamera folyamatosan figyeli, így a szülők bármikor megnézhetik csemetéjüket, vajon hogyan vezet, s ez a lehetőség eleve visszatartó erővel bírhat (itt egy reklámvideó, tudósítás a rendszerről, s itt egy másik). A komplex programot (Teen Safe Driver Program) az American Family Insurance kínálja, egyelőre kísérleti jelleggel, Indiana, Wisconsin és Minnesota államok területén. A szolgáltatáshoz tartozik az is, hogy ha szabálytalankodik a gyermek, akkor azonnali e-mail üzenet érkezik a szülőkhöz, akik megnézhetik, mi is történt. Ha emellé még a mobiltelefonba épített GPS-rendszert is megrendeli a szülő, mindent tudni fog palántájáról.

Ha ez a rendszer netalántán sikeres lenne, szegényebbek lennénk egy mítosszal(?), mely szerint az amerikai fiatalok döntő többsége az országúti cirkálók hátsó ülésén veszti el szüzességét.

Azóta történt

Előzmények