A zimbabwei Nagy Testvér is figyel

A zimbabwei parlament alsóháza tegnap elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva felhatalmazza a kormányzatot a telefonos, e-mailes és internetes kommunikáció megfigyelésére – jelentette a Reuters. Az ellenzék – miközben elismeri a terrorizmus elleni lépések fontosságát – attól tart, hogy a törvény csak egy újabb eszközt ad a 83 éves, autokrata hírében álló Robert Mugabe elnök kezébe a szólásszabadság korlátozására és az állampolgárok privát szférájának megsértésére. A „kommunikáció lehallgatásáról” cím alatt futó tervezetet módosítások nélkül fogadta el az alsóház, ahonnan most a felsőházba kerül. Mivel Mugabe pártjának ott is kétharmados többsége van, a szavazás eredménye borítékolható.

A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) ellenzéki csoport egyik képviselője „fasisztának” bélyegezte a törvényjavaslatot, amelynek egyetlen célja, hogy megkönnyítse a Mugabe ellenfeleivel szembeni fellépést. „Azért ellenezzük, mert nincsenek biztosítékok a törvénnyel való visszaélés megelőzésére” – magyarázta a hírügynökségnek David Coltart.

Márciusban több MDC-tagot tartóztattak le és vertek meg egy kormányellenes tüntetésen. Az esetről készült, a médiában világszerte felbukkanó felvételek nemzetközi tiltakozási hullámot váltottak ki.

A dél-afrikai ország – az egykori Rhodesiai Köztársaság – az 1980-as függetlenné válás óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal küszködik: az infláció a világon messze a legmagasabb, 2000 százalék körül van, a munkanélküliség 80 százalékos, és folyamatos a valuta-, élelmiszer- és üzemanyaghiány. Zimbabwéban tavaly ősszel megbénult az internetszolgáltatás is, miután az ország nemzetközi irányú hozzáférését biztosító műholdas kommunikációs szolgáltató a felgyülemlett, több mint 700 000 dolláros díjtartozás miatt lekapcsolta a legnagyobb sávszélességű nemzetközi linket. A héten pedig arról számoltak be a hírügynökségek, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság az országba irányuló áramszolgáltatás felfüggesztését tervezi, mivel Zimbabwe díjhátraléka meghaladja az 5 millió dollárt.

Azóta történt

Előzmények