Ballmer: nem lesz olcsó a Surface

Steve Ballmer a Seattle Timesnak adott interjújában egy huszárvágással oszlatta el a 200 dollárnál olcsóbb, Microsoft-logós tablettel kapcsolatos reményeket. A vállalat vezetője eddig is azt hangsúlyozta, hogy a saját márkás táblagépükkel az Apple-lel kívánják felvenni a versenyt, de konkrét árakról ezidáig nem esett szó. Pontos számmal ezúttal sem szolgáltatott a cégvezető, ám azt elárulta, hogy a Surface mobileszközök a 300 és 800 dollár közötti árszegmensben fognak elhelyezkedni: „Ha körbenézünk a mai PC-s piacon, a vásárlók jellemzően 300-tól 700 vagy 800 dollárig költenek hardverre. Ez az ideális érték.”

A Ballmer hozzátette, hogy az ennél olcsóbb termék arányosan kevesebbet is tudnak: „Úgy gondolom, a legtöbb ember azt mondaná, hogy az iPad nem egy szuperdrága készülék. Az olcsóbb termék kevesebbet tud, kevésbé néz ki jól, és a minőségük sem olyan jó. Ha azt mondanád valakinek, hogy használjon egy héthüvelykes tabletet, használjon egy Kindle-t, szerinted írna házi feladatot rajta? Nem, soha. Egyszerűen nem elég jó a termék. Persze ez jelenti azt, hogy könyvet ne lehetne olvasni rajta...”

A Surface október 29-én kerül a boltok polcaira. Az árazás nagyban függ majd a képernyő mögött megbújó hardvertől is, ugyanis – ahogyan arról korábban is beszámoltunk – egy ARM-alapú és egy, az Intel chipjeire építő változat is napvilágot lát majd. Azzal, hogy Ballmer hivatalosan is eloszlatta a túl olcsó táblagép körüli pletykákat, számos gyártópartner fellélegezhetett: példának okáért az Acer, amely attól félt, hogy a szuperolcsó Surface-ek fenekestül forgatják fel a piacot, illetve a Microsoft és a PC-gyártók évtizedek óta jól működő szimbiózisát.

Ballmer ebben a nyilatkozatában is hangot adott annak, hogy nekimegy az Apple-nek, továbbá megemlítette azt is, hogy a vállalat célja az, hogy ezentúl ne csak mint szoftvergyártóra tekintsenek: „Egy kicsit előretekintve úgy gondolom, hogy a szoftvergyártás ugyan megmarad mint alapvető üzlet, de az emberek idővel inkább egy eszközöket és szolgáltatásokat nyújtó vállalatként fognak ránk tekinteni.”

Azóta történt

Előzmények