Távközlés: eljön az igazság pillanata

Kétségbeesetten harcol a vezetékes távközlés a mobilkommunikáció előretörése ellen, miközben a 3G-nek is bizonyítania kell, hogy a felhasználóknak szükségük van rá, de egyszer eljön az igazság pillanata.

A távközlésben az internettelefónia terjedése lesz a következő év meghatározó fejlődési tendenciája. Az úgynevezett Voice over Internet Protocol (VoIP) lényege, hogy a telefonbeszélgetéseket az egyéb tartalmakhoz hasonló adatcsomagokká átalakítva továbbítják a világhálón át, szemben a több mint százéves hagyományos beszédátvitellel. Niel Ransom, a francia Alcatel távközlési csoport vezető technológusa szerint a világ vezető telefonvállalatainak többsége már építi új ip-hálózatát, amelyekben a 25 éves technológián alapuló telefonközpontok helyét az adatkommunikációt kezelő berendezések veszik át - idézi a szakembert a Financial Times. Eközben megjelent egy olyan újdonság is, amely szakértők szerint az egész vezetékes távközlést forradalmian átalakíthatja. A székhelyét Nagy-Britanniában felülő Skype Technologies a peer-to-peer zenei fájlok megosztásához hasonló megoldást kínál a telefonbeszélgetések lebonyolítására. A cég ügyfelei egy ingyenesen letölthető szoftver segítségével - hangszóróval és mikrofonnal ellátott - számítógépük segítségével telefonálhatnak egymásnak. (A fejlesztés egyik fontos eleme, hogy a program szakadozásmentes átvitelt biztosít és lehetővé teszi a tűzfalakon való átjutást.) Fizetniük csak az ezen túli többletszolgáltatásokért kell, például azért, hogy normál telefonkészülékkel is használhassák a rendszert. Az újdonságban az a "csavar", hogy a világon gyakorlatilag mindenütt elérhető internetre épít, nincs szüksége saját hálózat kiépítésére és működtetésére, ami a vezetékes távközlés legdrágább része.

A távközlés másik ígéretes újdonsága a vezetékes és mobiltelefonokat egyesítő technológia. A British Telecom az Alcatellel, az Ericssonnal és Motorolával együttműködve fejleszti a kétféle telefóniát összedolgozó termékét. A tervek szerint 2005 első negyedévében induló szolgáltatásban az előfizetőnek egyetlen telefonja és telefonszáma lesz. Készülékét házon kívül mobiltelefonként használhatja, míg házon belül vezetékesként. Az utóbbi esetben a telefon rövid távú rádiós kapcsolattal kommunikál a hagyományos vezetékes telefon helyét elfoglaló "bázisállomással", amely átvezeti hívását a széles sávú távközlési hálózatra vagy az internetre. Mostanáig az európaiak 15 százaléka adta fel teljesen hagyományos telefonját mobilja kedvéért - a vegyes rendszer talán megállíthatja az elvándorlást.

Mindezek mellett a távközlés legnagyobb eseménye 2005-ben minden bizonnyal a harmadik generációs (3G) mobilszolgáltatások térnyerése lesz. "Nem kétséges, hogy 2005 az érettségi vizsga éve lesz a 3G számára - véli Colin Jackson, a brit OTR tanácsadó cég szakértője -, mind abból a szempontból, hogy egyáltalán megbízhatóan működő technológiáról van-e szó, mind abból, hogy képes-e olyan tartalmakat kínálni, amire harapnak az emberek." A 3G-nek olyan versenytársakkal kell megvívnia, mint például a WiMax, a Wi-Fi nagy testvére, amelynek segítségével 1,5-től 15 kilométerig terjedő nagy sebességű vezeték nélküli távközlési kapcsolat létesíthető. (A Wi-Fi maximuma szabvány szerinti sebességnél ilyen téren 30 méter, az e fölötti távolság már sebességcsökkenéssel jár.) Bár a WiMax valószínűleg nem jelent majd komoly fenyegetést a nagyvárosi környezetekben, a vidéki, ritkán lakott régiókban költséghatékony helyettesítője lehet az új generációs mobilhálózatoknak.

Jackson kolléga ugyanakkor előre aggódik amiatt, hogy a széles sávú mobilkommunikáció terjedése miatt sokkal könnyebb lesz elveszteni - netalántán ellopni - a bizalmas vállalati adatokat. A nap mint nap a céges munkatársak laptopjaiba, személyi asszisztenseibe (personal digital assistant, PDA), okos telefonjaiba vagy más hordozható adattároló eszközeibe kerülő információ fizikai őrzése a vállalat falain belül megszűnik. Ennek következtében az OTR szakembere szerint igen közel járunk ahhoz a időponthoz, amikor a munkaadók kénytelenek lesznek megkérni alkalmazottaikat, hogy teljes körű másolatokat készítsenek a hozzájuk kerülő információkról arra az esetre, ha a későbbiekben valamilyen vizsgálat során ki kéne deríteni, kitől mi szivároghatott ki illetéktelen illetőkhöz.

A biztonság általában is az egyik kulcskérdése lesz a következő év(ek) számítástechnikájának és távközlésének. Nem is elsősorban a főként a Windows-alapú rendszereket, de részben a nyílt forráskódú, linuxos gépeket is veszélyeztető támadások okozzák a legnagyobb fejfájást, hanem az internet mint egész sérülékenysége. A világháló eddig is sebezhetőnek bizonyult a folyamatos, szoftveralapú szolgáltatásmegtagadási (denial of service) típusú támadásokkal szemben (amelyek lényege, hogy valamilyen módon túlterhelik az internet valamely részét, elemét). A világháló túlságosan központi szereplővé vált a nemzeti és nemzetközi kommunikációban ahhoz, hogy ezt a veszélyt félvállról lehetne venni.

Azóta történt

Előzmények