Te vagy az év embere!

Az amerikai Time magazin 1927 óta választja meg az év emberét. A definíció szerint az kapja a címet, aki a lap szerint legnagyobb hatással volt az emberek életére egy adott évben, és személyében összegződik mindaz, ami a mögöttünk álló esztendőben meghatározó volt, függetlenül attól, hogy ez pozitív vagy negatív fejlemény. Így lett például 1956-ban a cím a magyar szabadságharcosé, 1938-ban pedig Adolf Hitleré.

Az idei „év emberéről” beszámoló, szombati lapszám címlapján egy számítógép található, a képernyő helyén pedig – legalábbis a kemény borítós kiadásban – egy tükör: az idén ugyanis a címet a szerkesztők Neked, a felhasználónak ítélték oda. „A globális média átalakításáért, a digitális demokrácia megalapításáért és formálásáért, a fizetség nélküli munkáért, és mert saját szakmájukban vertétek meg a profikat” – indokolja a döntést Lev Grossman író-publicista.

Grossman szerint a 2006-os év nem a viszályokról, a konfliktusokról – noha volt belőlük elég – vagy a nagy emberekről szól, hanem a közösségről és a sosem látott mértékű együttműködésről, a Wikipédiáról, a YouTube-ról és a MySpace-ről, mindarról, amit ma kissé terhelt terminussal Web 2.0-nak szokás nevezni. „Ahogy elmék milliói lesznek ismét részesei a globális szellemgazdaságnak, szemünk előtt zajlik a produktivitás és az innováció robbanásszerű kitörése – és ez még csak a kezdet” – lelkendezik a szerző példák sorát, többek között a Linuxot is megemlítve.

Grossman azonban még idejében lefékez, és hozzáteszi: „Persze, hiba lenne mindezt a szigorúan szükségesnél jobban romantizálni. A Web 2.0 nem csak a tömeg bölcsességét mozgósítja, de az ostobaságát is.” A dolog éppen ettől izgalmas: ez egy gigantikus társas kísérlet, amely könnyen el is bukhat, ám megvan benne a lehetőség egy újfajta nemzetközi összhang megteremtésére, nem politikusok, nagy emberek, hanem az egyes polgárok, egyének között – fejezi be.

Amint arról már beszámoltunk, novemberben a Time a YouTube videomegosztó oldalt választotta a 2006-os év találmányának, mert a szerkesztők értékelése szerint a legnagyobb hatású minden innováció közül ez a szájt volt. Az akkori döntést hasonló indokokkal támasztották alá, mint most az év embere cím odaítélését.

Azóta történt

Előzmények