Térinformatikai technológiát tesz nyilvánossá az Autodesk

Az évente megrendezett Free and Open Source Software for Geospatial (FOSS4G) konferencián jelentette be még szeptemberben az Autodesk, Inc., hogy koordinátarendszer- és térképvetület-kezelő technológiát ad át a térinformatika területén működő nyílt forráskódú közösségnek. A Mentor Software cégtől és annak alapítójától, Norm Olsentől megvásárolt szoftver segíti a felhasználókat a földrajzi koordináták könnyebb átalakításában és pontos térinformatikai elemzések végrehajtásában. Norm Olsen, a technológia létrehozója és fejlesztője vezető szoftverfejlesztőként csatlakozik az Autodesk csapatához.

„Azzal, hogy a vállalat a nyílt forráskódú közösségnek adományozta a webes térképezési (MapGuide Open Source) és térinformatikai adat-hozzáférést biztosító (FDO) technológiákat ismételten bizonyította elkötelezettségét, hiszen olyan megoldáshoz segítette hozzá a nyílt forráskódú termékek felhasználóit, amely eddig elérhetetlen volt számunkra. Örülünk továbbá Norm Olsen csatlakozásának, és várakozással tekintünk a felhasználókkal való hatékonyabb együttműködés elé a gyorsabb technológia fejlődés és innováció érdekében” – mondta ez alkalomból Frank Warmerdam, az Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) elnöke.

„Az Autodesk azért támogatja ismét a nyílt forráskódú termékek felhasználóit, mert ezzel gyorsabb innovációt, gyakrabban frissülő termékeket és alacsonyabb árakat tudunk nyújtani ügyfeleinknek. Az Autodesk a jövőben is szorosan együtt kíván működni a nyílt forráskódú közösséggel annak érdekében, hogy segítse a technológiák bevezetését és fejlődését” – nyilatkozta Lisa Campbell, az Autodesk Geospatial alelnöke.

„Örülök annak, hogy a nyílt forráskódú közösség hozzájuthat az általam létrehozott és gondozott szoftverhez” – mondta Norm Olsen. „Számos nagy szoftverfejlesztővel építettem ki jó kapcsolatot, akik mind lojálisak a fejlesztésemhez, megvásárolták a szoftver licencét és beágyazták a technológiát a térinformatikai termékeikbe. Az adományozás előtt a szoftver összes fejlesztése az én felelősségem volt. Mostantól rajtam kívül számtalan más fejlesztő is dolgozhat ezen a technológián és hozzájárulhat saját javaslataival, ötleteivel” – fejtette ki álláspontját Norm Olsen.

A technológia jelenleg az Autodesk saját szoftvertermékeibe, többek között az AutoCAD Map 3D és az Autodesk MapGuide Enterprise termékekbe beépítve működik. Az Autodesk szoftvermérnökei jelenleg a forráskód nyilvánossá tételét készítik elő: pontos dokumentációt készítenek hozzá és nyílt forráskódú projekteknek megfelelő formába öntik. A vállalat a szoftvert várhatóan 2007. végén adja át nyílt forráskódú projektként az OSGeo szervezetnek.

Azóta történt

Előzmények