Tízmilliárdot kért a GKM a 900 MHz-ért

További hét és fél évvel meghosszabbította a 900 MHz-es frekvenciasáv használatára vonatkozó, 2008. november 4-én lejáró szerződését a T-Mobile jogutódjaként működő Magyar Telekom és a Pannon. A hosszas egyeztetések után tegnap megkötött megállapodások értelmében mindkét szolgáltató tízmilliárd forint koncessziós díjat fizet a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM), és kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő két évben legalább húszmilliárd forintot fordít mobil széles sávú hálózatának fejlesztésére.

A szerződéshosszabbítást mindkét szolgáltató üdvözölte. „Biztos vagyok abban, hogy e korrekt, mindenki számára előnyös megállapodással tovább gyorsulhat a versenyképes áron elérhető, jó minőségű mobil széles sáv elterjedése Magyarországon” – mondta a bejelentés kapcsán Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója.

Ove Fredheim Pannon-vezér azt hangsúlyozta, hogy a mobilinternet jelentősen átalakítja majd az internetezési szokásokat. „A dinamikusan fejlődő mobil szélessáv-hálózat hasonló felhasználói szokásváltozást eredményezhet, mint amit megfigyelhettünk a telefonálási szokások megváltozása tekintetében: mára gyakorlatilag mindenkinek van mobil telefonkészüléke, míg a vonalas telefon terjedése megállt. A húszmilliárd forint értékű hálózatfejlesztésnek és az országos lefedettségnek köszönhetően pár éven belül a mobilinternet komoly alternatíváját jelentheti a vezetékes internetnek” – fogalmazott.

A 900 MHz frekvenciára mindkét mobilszolgáltató 1993-ban, alapításának évében kötött tizenöt évre szóló koncessziós szerződést, melynek része volt a hét és fél éves meghosszabbítási lehetőség. A hazai piac harmadik szereplője, a Vodafone később, 1999-ben kezdte meg működését, ezért frekvenciahasználati engedélye – mind a 900, mind az 1800 MHz-es sávra – csak 2014-ben jár le.

Azóta történt

Előzmények