Fontos technológiát ad el a riválisoknak a SpaceX

Az űrben való gyors kommunikációt segítő műholdas lézerek forgalmazásába kezdett a SpaceX.

A SpaceX elnöke, Gwynne Shotwell egy washingtoni konferencián árulta el, hogy a vállalat műholdas lézerek forgalmazásába kezdett: ezeket az űrben való gyors kommunikációhoz használják, és mostantól más műholdas cégek is hozzáférnek a technológiához.

A SpaceX ezernyi Starlink műholdja az adatokat műholdak közötti lézeres kapcsolatos küldi át az űrben, fénysebességgel – így a hálózat nagyobb lefedettséget biztosít világszinten, kevesebb földi állomással.

Shotwell szerint a SpaceX mostantól beszállítóként adja el más cégeknek ezt a technológiát, amelyet Plug and Plaser néven is említenek, mert könnyen telepíthetik az ügyfelek az űrjárműveikre.

Az űrcégek a jelentések szerint egyre inkább eladják az egyes alkatrészeket, hogy több irányból szerezzenek bevételt, valamint tőkét vonjanak be a pénzigényes projektekhez. Shotwell is jelezte: általában nem adnak el alkatrészeket, így ez a terület egy kicsit még új számukra. Hozzátette, már egyeztetnek az első lehetséges ügyfelekkel.

A SpaceX persze sok irányba elindult az utóbbi időben, a legnagyobb port azonban talán az a jelentés kavarta, amely szerint az amerikai hírszerzés titkosított szerződés keretében kémműholdak százait építteti meg a céggel – ez persze elég sok politikai feszültséget okozhat más országokkal.

Azóta történt

Előzmények