Ember helyett robot kellene az űrbe

A brit királyi csillagász szerint a robotok épp olyan hatékonyak az űrben, így embert küldeni nem csak kockázatos, felesleges pazarlás is. Elmondása szerint az űr felfedezését pedig a gazdagokra kellene hagyni, akik hajlandóak ezért maguk fizetni.

Martin Rees brit királyi csillagász kijelentette: a közpénzek pazarlása, hogy embereket küldünk a világűrbe, miközben a robotok pont olyan hatékonyak. Azt is elmondta, hogy az űr felfedezését a gazdagokra kellene hagyni, azokra, akik kifizetik az utakat maguknak.

Rees szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az emberi űrrepülés egyáltalán megéri-e. Hozzátette: mivel a robotok mindent tudnak, amihez 50 éve emberekre volt szükség, egyre inkább haszontalan embereket küldeni.

A királyi csillagász szerint az űrutazást csak azok számára kellene lehetővé tenni, akik hajlandóak elfogadni a nagyon magas kockázatot, továbbá az adófizetők helyett az egészet privát forrásokból kellene finanszírozni.

A brit űrprogramok általában a kutatásra fókuszáltak, nem a legénységhez köthető küldetésekre.

A királyi csillagásszá 1995-ben kinevezett Rees nem ért egyet Elon Musk Mars-kolonizálási céljaival sem, de elismerte az eredményeit a rakéták és az EV-k kapcsán. Rees szerint Musk jobb munkát végzett, mint azok az óriásvállalatok, amelyek a NASA-nak akartak hatékony, újrafelhasználható rakétákat adni.

Azóta történt

Előzmények