Az amerikai rakéta eltalálta az elszabadult kémműholdat

Az USA Védelmi Minisztériumának közleménye szerint ma éjszaka, magyar idő szerint körülbelül hajnali fél ötkor a haditengerészet egyik hajójáról kilőtt rakétával eltalálták azt a kémműholdat, mely ellenőrzés nélkül zuhant a Föld felszíne felé. Az akció a Csendes-óceánon zajlott. Robert Gates védelmi miniszter gratulált a sikeres végrehajtást irányító James Cartwright és Kevin Chilton tábornokoknak, illetve az műveletben résztvevő katonáknak.

A délután folyamán még akadtak kétségek a nem teljesen megfelelő időjárási körülmények miatt, ám végül is elindították azt az átalakított (a szoftverén változtattak, hogy felismerje a célt) SM-3-as, robbanófejétől megszabadított taktikai rakétát a USS Lake Erie fedélzetéről, amely 247 kilométeres magasságban eltalálta az akkor óránként 27 ezer kilométeres sebességgel száguldó, 2270 kg súlyú műholdat. A sebészi pontosságúnak tervezett akció célja az volt, hogy a mérgező hidrazint tartalmazó üzemanyagtartály találják el, de hogy ez sikerült-e, azt csak a következő 24 óra folyamán lehet majd megtudni. A műhold roncsainak egy része már a Föld légkörében utazik, s döntő részük a következő két nap során el fog égni, mielőtt elérné a felszínt, de hogy a szerkezet összes darabkája megsemmisüljön vagy esetleg az óceánba zuhanjon, az eltarthat akár 40 napig is.

Műhold
Az MSNBC háttéranyaga

A művelet miatt kialakult politikai csata azért – ha már jelentősen mérsékeltebb hangnemben is – tovább tart, bár a kínai kormány hangos tiltakozását talán az is visszafogta, hogy az USA katonai vezetői elmondták: a kínaiak 2007 januárjában hasonló módszerrel semmisítettek meg egy meteorológia műholdat, ám ők ezt a nyilvánosság teljes kizárásával tették, míg az amerikai akció a sajtó figyelő szeme előtt, az érintett területek országaival egyeztetve zajlott.

Előzmények