Az USA nem akarja visszafogni Kína növekedését

Antony Blinken külügyminiszter szerint az USA a chipkorlátozásai ellenére nem akarja visszafogni Kína növekedését és fejlődését.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy, a National Public Radiónak adott interjújában arról beszélt, hogy az amerikai, fejlett chipeket érintő exportkorlátozások célja nem az, hogy visszafogják Kína gazdaságát vagy technológiai fejlődését.

Miközben az NVIDIA, AMD, Intel egyes eladásait is megtiltották a kínai piac felé, a Huawei és számos más kínai cég kapcsán is komoly korlátozásokat vezettek be 2022 óta. Legalább két cégről tudni ugyanakkor (Intel és Qualcomm), amelyek számára engedélyezték, hogy chipeket és technológiát szállítson, a Huawei pedig nemrég épített is Intel chipet az új, AI-képes laptopjába.

Míg egyes amerikai politikusok ezen felháborodtak, Blinken szerint a laptop mutatja, hogy az USA nem akarja gátolni Kínát. Szerint ez azt mutatja, hogy ők csak a legérzékenyebb, a biztonságukat érintő technológiákra koncentrálnak, a kereskedelmet és Kína növekedését nem akarják megzavarni.

Az Intel és a Qualcomm a Huawei kapcsán még Trump elnöksége alatt kapott licenceket, Biden elnöksége alatt pedig megtarthatták ezeket. A közvetlen rivális AMD és MediaTek nem kaptak ilyen licenceket, de azóta sem tudni, hogy miért.

Azóta történt

Előzmények