A legtöbb amerikai szerint a TikTok egy őket befolyásoló eszköz

Egy felmérés szerint a legtöbb amerikai osztja azon véleményt, hogy a TikTok egy őket befolyásoló eszköz.

A Reuters/Ipsos felmérése szerint az amerikai emberek többsége úgy gondolja, hogy a TikTok egy, az amerikai embereket és közvéleményt befolyásoló eszköz.

Miközben az USA egyre közelebb kerül ahhoz, hogy betiltsa a kínai tulajdonú appot, a válaszadók 58 százaléka azt mondta a felmérésben, hogy szerintük a kínai kormány használja a TikTokot arra, hogy befolyásolja az amerikai közvéleményt. Ezzel csak 13 százalék nem értett egyet, míg a többi nem volt biztos a válaszában. 46 százalék szerint kémkednek az átlagemberek után az appon keresztül. Ezt a vádat minden érintett fél tagadja egyébként.

A TikTok azt mondja, hogy több mint 1,5 milliárd dollárt költött adatbizonságra és sosem osztja meg az amerikai felhasználók adatait a kínai kormánnyal. Tavaly a Kongresszus előtt elmondta a cég, hogy nem reklámoz vagy töröl tartalmakat a kínai kormány kérésére.

Joe Biden elnök a múlt héten ennek ellenére aláírta, hogy a ByteDance 270 napot kap, hogy a TikTok amerikai ágát leválassza, ellenkező esetben kitiltják. A TikTok jogi lépéseket tesz, mert szerintük ez törvényellenes, sérti az alkotmányt és árt a szólásszabadságnak. A felhasználók szintén jogi lépésekre készülnek. Más jelentések szerint kizárt, hogy bármit eladjanak, mert minden az alapalgoritmuson alapszik, amit viszont kizárt, hogy kiadnának.

A mostani felmérés szerint az amerikai emberek 50 százaléka támogatja a TikTok betiltását, 32 százalék ellenzi, a többi bizonytalan. Persze csak felnőtteket kérdeztek meg, pedig a TikTok felhasználóinak jelentős része az USA-ban 18 év alatti. A fiatalabb felnőttek (18-39)  körében 10-ből 4-en támogatták a tiltást, az idősebbeknél 10-ből 6-an.

A TikTok központi téma az USA-ban, Biden újraválasztási kampányához is használják, annak ellenére, hogy a Biden-kormány a betiltás mellé állt. Ellenfele, Donald Trump viszont már kritizálja a tiltást (annak ellenére, hogy korábbi elnöksége idején maga igyekezett azt elérni). Bár ő maga nem használja, szerint a TikTok betiltása csak a Metát hozná még jobb helyzetbe.

Az amerikaiak 60 százaléka szerint helytelen, hogy amerikai politikusok a TikTokon kampányolnak.

Bidenék terve szerint január 19-ig van idő eladni a TikTok helyi ágát, de ez 3 hónappal kiterjeszthető, ha haladást látnak.

Előzmények