Legyen valódi verseny a szélessáv-piacon!

Az uniós távközlési biztos ugyanolyan elszántsággal áll ki a telekommunikációs piaci verseny élénkítését célzó, november közepén ismertetett reformjavaslata mellett, mint amilyen határozottsággal keresztülverekedte a mobilos roamingtarifák páneurópai csökkentését. Viviane Reding tegnap Budapesten egy sajtótájékoztatón beszélt a szabályozástervezet részleteiről. A biztos asszony a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által szervezett nemzetközi konferenciára érkezett hazánkba, és délután találkozott Kóka János gazdasági miniszterrel is.

Viviane Reding
Viviane Reding a sajtótájékoztatón (Fotó: It.news)

Reding szerint a távközlési ipar az egyik – ha nem a – legerősebb európai ágazat, amely a potenciálisan 500 millió fős belső piacára építve az EU versenyképességének egyik alappillére lehet, az egységes belső piac megteremtéséhez viszont páneurópai szabályozásra van szükség. Ennek a megvalósítását célozza a reform, amely elsősorban az internetszolgáltatások piacán ösztönözné a versenyt és ezzel javítaná az internetellátottságot. Reding többször is hangsúlyozta, hogy a széles sávú internet a gazdasági fejlődés alapvető feltétele, a cél ezért az, hogy minden – akár városi, akár vidéken élő – európai polgár számára elérhetővé tegye a megfizethető és minőségi broadband szolgáltatásokat.

Pataki Dániel NHH-elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon a távközlés az egyetlen ágazat, amelyben az árak nominálisan is csökkentek 2004 óta. Míg 2002-ben egy 384 kbps-os ADSL-előfizetés több mint 12 ezer forintba került havonta, addig ma egy 1 Mbps-os csomagért 5 ezer forintot kell fizetni – emlékeztetett. A hazai szakhatóság munkájával egyébként Reding is rendkívül elégedettnek látszott, többször is példaként hivatkozott a reformban is szereplő célkitűzések megvalósításának önerőből hozzáfogó NHH munkájára. Az európai hírközlési hatóságokat tömörítő és az EB tanácsadó szerveként működő ERG elnöki posztját jövőre betöltő Patakira szövetségesként számít a reform végigvitelében.

A versenyélénkítés egyik alapeleme lenne, hogy az egykori monopolszolgáltatóknak meg kellene nyitniuk infrastruktúrájukat a kisebb szolgáltatók előtt, amit a nemzeti szabályozó testületek akár a hálózatüzemeltetési és kiskereskedelmi üzletágak szétválasztásával ki is kényszeríthetnének. Ahogy a rádióhullámok nem állnak meg a határokon, úgy az internetszolgáltatásoknak sem szabadna: e piacon is szükség van országokon átnyúló versenyre – mondta. A fogyasztók érdekeit szolgálná az a szabály is, amely szerint a szolgáltatóváltás (számhordozással együtt) nem vehetne egy napnál több időt igénybe.

„Egy politikus mindig akkor szembesül a legkisebb ellenállással, ha nem tesz semmit. Én nem ezért lettem biztos” – nyomatékosította elkötelezettségét a volt monopolszolgáltatók által máris élesen bírált reform mellett. A tagországok szakminisztereit tömörítő Hírközlési Tanács csütörtökön kezdi meg a tervezet vitáját; az ülésen hazánkat Kóka János képviseli.

Olcsóbb lesz a mobilinternet is

Kérdésekre válaszolva Viviane Reding elmondta még, hogy napirenden van a mobiltelefonos adatroaming tarifáinak csökkentése is, amely a reményei szerint jövőre megvalósítható lesz. Az viszont már ma is látszik, hogy a beszédroaming díjainak szabályozása mind a szolgáltatók, mind az előfizetők számára előnyös volt. És bár a döntés hatásait még elemzik, az nyilvánvaló, hogy a mobilszolgáltatók nem mentek tönkre, sőt a forgalmuk nőtt.

Azóta történt

Előzmények