HDTV-adással kísérletezik a Magyar Telekom

A Magyar Telekom idén nyáron indította el azt a kísérleti projektjét, amelyben a nagyobb sávszélességet biztosító és így akár nagy felbontású (HD) televíziós adások közvetítésére is alkalmas VDSL2+ hálózatot teszteli. A budapesti XI. kerületben kiépített optikai infrastruktúra minimum 25 megabites le- és 1,5 megabites feltöltési sebességet biztosít. Jelenleg 100 ügyfél teszteli a gyors internetkapcsolatot és nézheti Sony Bravia HD-televíziókon az első HDTV-csatornákat.

A szolgáltató tájékoztatása szerint a sikeres próbaüzemet követően jövőre több budapesti kerületben, az agglomerációban és a nagyobb vidéki városokban folytatják az üvegszálalapú, nagy sávszélességet nyújtó optikai hálózat kiépítését. Az érintett önkormányzatokkal folyik az egyeztetés, a fejlesztések első fázisának átadására 2008 első félévében kerül sor. A MagyarTelekom VDSL2 hálózati eszközökre kiírt tenderén az Ericsson kapta a lehetőséget mind a próbahálózat kiépítésére, mind pedig egyes területeken a későbbi hálózatfejlesztésben való aktív részvételre.

Jelenleg egyébként egyetlen magyarországi tévécsatorna sem sugároz HDTV-adást, de jövőre a helyzet megváltozik. Az Index úgy tudja, hogy az MTV jövő nyáron a pekingi olimpia egyes eseményeit már HD-ben sugározná az m2-n, de ennél korábban, már az év első felében megjelenhetnek a külföldi nagy felbontású – főként filmes és ismeretterjesztő – csatornák magyar változatai is.

Azóta történt

Előzmények