Vasárnapi csetresz

Az elmúlt napokban az érdekes/hasznos/szórakoztató apróságokat leginkább a webes szolgáltatások kínálták, különösen a virtuális térképes adatbázisok: hiába, az emberek nagyon szeretik ezeket, s a legnagyobbak, mind a Microsoft, mind a Google láthatóan hatalmas energiákat áldoznak ezek fejlesztésére – lassanként már (főként a Google Earth) önálló kis világokként működnek, internet az interneten belül.

A Microsoft Virtual Earthe kapcsán azt érdemes megemlíteni, hogy a látványos 3D-s városképek bővítése gőzerővel folyik, a legfrissebben elkészült modellek listáját a Virtual Earth blogjában találhatjuk (Európa felé nyomulnak, s Bécs belvárosában is lehet már ilyen módon sétálgatni).

A Google Earth több újdonságot is bejelentett a héten. Először is érdemes megnézni a 23 Days oldalát, amelyet a futball-Európa-bajnokság kapcsán hoztak létre: jó pár kis eszköz és szolgáltatás kívánja idevonzzani a szurkolókat: a stadionok 3D-s képei, friss hírek, az eredmények követését segítő jegyzetfüzet stb. A Google Earth is bővítette meglátogatható virtuális helyszíneit, a legnagyobb dobásnak talán a Disney World számít. (Egyébként a műholdképek is folyamatosan frissülnek, az alacsony felbontásúakat kicserélik jobb minőségűekre. A legutóbbi hírlevél szerint többek között most épp Kelet-Európa van soron, s be kell vallanom, erről valahogy lemaradtam, mert meglepődve vettem észre, hogy a Dél-Dunántúl jó része is sokkal részletesebb képeken nézegethető már. Arról írtak a fejlesztők, hogy májusban az Alföld egyes részein cseréltek képeket, de a dunántúli változásokról nem láttam híradást… Mindenesetre hajrá.)

Még két érdekes apróság innen: egy látványos plug-in segítségével az ENSZ bizonyos statisztikai adatait lehet megjeleníteni, illetve a kivételesen nagy sikerű Panoramio (egy olyan eszköz, melynek segítségével az adott földrajzi helyhez a felhasználók fotókat tölthetnek fel) is fejlődik: a néhány képen már látható Look around funkcióval az azonos helyet, de különböző szögből, napszakon stb. ábrázoló fotókat összegyűjtve kapjuk meg.

Panoramio

A YouTube is dobott egy kisebbet (nagyobbat?) a héten: megjelent egy feliratozó eszköztár az oldalon. A hihetetlenül egyszerűen használható alkalmazás segítségével beszédbuborékokat, illetve feliratokat vagy megjegyzéseket szúrhatunk be a feltöltött videóinkba, illetve kiemelhetünk bizonyos területeket.

YouTube

Utolsóként egy érdekes, ám egyébként egy átlagfelhasználó számára talán nem is olyan haszontalan webes alkalmazást említenék meg: az Atalasoft színgenerátorát. Ez az apróság a színmeghatározásban segíthet: ha feltöltünk egy képet az adatbázisukba, akkor néhány másodpercen belül megkapjuk a kép alapszíneinek kódjait, vagyis könnyebb egy adott, kinézett színt reprodukálni, nem kell kísérletezgetni vele.

Atalasoft

Azóta történt

Előzmények