Videó: a palesztinok rakétáik indításához a Google Eartht is felhasználják

Már többször írtunk arról, hogy – főként az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában – a katonákat és az állami tisztségviselőket aggodalommal tölti el, hogy a civil műholdas térképek, de leginkább a legnagyobb és legjobb nyilvános térkép, a Google Earth újabb katonai és nemzetbiztonsági kockázatokat jelent, mivel az adott hadsereg ellenfeleinek vagy a terroristáknak felbecsülhetetlen segítséget nyújthat támadásaik megtervezésekor. Ezeket az aggályokat hangos vita környezi: vannak, akik roppant komolynak gondolják a veszélyt, s vannak, akik politikai indíttatású médiahajcihőnek tartják az egészet.

Nos, a Guardian Unlimited mai közel-keleti tudósítása tovább árnyalja a képet. A Guardian munkatársai a palesztin ellenállás tagjai között készítettek riportot, s ebből egyértelmű, hogy a Google Earth – egyfajta módon ugyan – segíti a harcosok tevékenységét.

Az al-Aksza Mártírjai nevű palesztin szervezet egy tagja elmesélte a videóra is rögzített interjú során, hogy valóban használják a nyilvános térképes szolgáltatást akkor, amikor megtervezik az izraeli célpontok ellen indított rakétatámadásaikat: „A Google Earthről szerezzük meg a szükséges részleteket, majd összevetjük ezeket a városközpontokról és az érzékeny területekről rendelkezésre álló saját térképeinkkel” – mondta el a riporternek Abu Valid (Khaled Dzsabari), az al-Aksza egyik gázai parancsnoka, majd az eljárást demonstrálta is a számítógépén.

A Google már kénytelen volt többször is hasonló problémával szembesülni, így többféle megoldást is kerestek már. Volt olyan, hogy azoknak a helyeknek a képét, ahol aktív harci cselekmények folytak, elhomályosították, vagy roppant csekély felbontású, használhatatlan képeket tettek fel. Az (amerikai, nyugati) nemzetbiztonsági szempontból fontos helyek képe nem is érhető el oly módon, mint például Chicago belvárosa.

A jelenlegi esetre reagálva a Google közleménye egyrészt azt állítja, hogy fokozottan figyelnek az ilyen kockázatokra, folyamatosan meghallgatják a biztonsági szakértők véleményét, ugyanakkor arról nem kívántak nyilatkozni, hogy vajon az izraeli kormány megkereste-e már őket az adott problémák miatt.

Azóta történt

Előzmények