Új hozzászólás Aktív témák

  • fgyorgy

    csendes tag

    válasz freemanone #447 üzenetére

    Először is köszi, hogy veszed a fáradtságot, és nem félszavakban fejted ki a véleményed.
    Ezernyi dologban egyetértünk!!! Már féltem, hogy magam vagyok azzal az igényemmel, hogy az okos otthon ne manuálisan működjön. Tegye magától a szokásaimhoz igazodva, vagy hangutasításokkal, de semmiképp nem applikációkban matatva.
    Sokmindent el lehet ütni hozzáértéssel, mókolva amíg magad vagy. De ha meg akarod szerettetni pároddal, gyerekekkel, esetleg veled élő nagyival, és egy azt akarod, hogy vágyjon rá a hozzád látogató barát is, rögtön nem fér bele, hogy mobil után keresgélj ha valamit indítanál, állítanál. Persze nem lehet tökéletesen mindenkinek a kedvére tenni, ezért feltétlenül ott kell lennie a megszokott manuális vezérléseknek is, amit ha lekapcsolnak, akkor azzal nem lehetetlenítik el az automatizmust.
    Ha ezek az alapvetések, akkor pedig úgy ahogy mondod, rohadtul át kell gondolni minden lépést, és következetesen építkezni. Már ha nincs egy rakás pénzed rá egyben.

    Én a Hue kezdőcsomagot az egyszerű white dimmelhető ledekkel vettem, mert a bridge megléte volt a szempont. Bevallom arra játszottam, hogy majd jól telepakolom olcsó IKEA ledekkel a házat. De most elvetted a kedvem.

    Összességében visszatereltél a Fibaro vonalra, köszi!

    Esetleg van Neked vagy valakinek véleménye a VeraEdge központról? Az megvan 50 alatt. Viszont sehol semmi tapasztalatot nem látok róla. Szerintem a legtöbben eddig sem mennek el, és azért. Ez alatt már számításaim szerint össze lehet kalapálni a Fibaro cuccokat, és a végén eladva a központot beszerezni egy Home Center 2-t.

    Abban is egyetértünk, hogy ezek a témák is beférnek az Alexa téma alá. Én legalábbis semmit nem engedek be, ami nem Alexa kompatibilis. Minden az alá van, lesz besöpörve.

    Egyébként ez az egy hét alatt annyira nem vagyok elájulva Alexa érzékenységétől. Egy nappaliban van elhelyezve a faltól kb. 1 méterre, zajforrásoktól távol. Mégis sokszor visszakérdez megerősítésnek. Hogy több kell belőle a lakásba az egészen biztos.

    (Nem tudjátok miért pulzál zölden időnként?)

  • istvanszucs

    tag

    válasz Rellind #444 üzenetére

    Szia! Köszi a választ. Így mire használod? Mire vetted? Arra mennyire volt jó?

  • jézusom

    addikt

    válasz fgyorgy #451 üzenetére

    Az applikáció akkor pulzál, amikor hallgatózik :)

    Nem tudja valaki, hogyan lehet alexának egy bizonyos időpontra utasítást adni hang nélkül? Teljesen automatára akarok egy ébresztési parancsot.

    [ Szerkesztve ]

  • freemanone

    őstag

    Nagyon szivesen mindenkinek! :)

    (#451) fgyorgy :
    Közben meg kell köpködjem saját írásom, mert mégiscsak lehet dimmelni az IKEA izzókat is, csak ahoz kell a TRÅDFRI gateway (ami nekem nincs), amit ki lehet váltani egy HUE HUB-bal is!
    A párosítás mondjuk kicsit vicces, de annyi belefér. 6x ki-be kell kapcsolni az izzót, ezzel resetet kap és utána meg kell keresni a HUE appon belül. Előfordulhat hogy régi a FW, akkor viszont ikea gateway-el frissíteni kell, majd eltávolítani róla, 6x ki-be kapcsolni és utána a HUE HUB-nak már látnia kell.
    Viszont csak 2700k és 4000k között mozognak, nem tudnak 6500k-t. Ebből gondolom, hogy a szines cuccuk nem annyira jó mint a HUE, mert ott a színkeverésbe a fehér teljes palettáját használják erre a célra is.

    Szóval lényegében annyira nem gáz az az ikea (ha csak az izzókat nézem).... meg egy kicsit talán elfogult is vagyok. Illetve szeretem ha mindent (is) tud a rendszer és nem vagyok korlátok közé szorítva. :B
    (HUE dimmer kapcsolót például rábírtam arra, hogy a dimm gombjaival az oda tartozó mozgásérzékelőt tiltja/engedélyezi, amíg az on-off teszi a dolgát ahogy kell, de nem 5 féleképp, hanem napszaknak megfelelően)

    Nem mindenkinek kell szines izzó és ezt totál megértem. Nálunk ez egy ártatlan szülinapi ajándékkal indult, egy HUE GO asztali lámpa formájában.
    Azonnal beleszerettem a pasztel színeibe, amit előtte egyik másik szines fényforrástól sem láttam és ebből alakult ki a jelenlegi rendszer néhány hónap alatt.
    Viszont nálunk elég sok a fehér felület, amit baromi jó érzés télen meleg színekkel megfesteni itt-ott. Egy kis életet visznek a hideg havas, latyakos napokba. Nálunk otthon javult a közérzetünk tőle, nagyon szeretjük őket. :)
    Azt is hozzátenném még, hogy nyáron kék-zöld és hideg fehér színekkel operált a lakás, ami adott neki egy hűvösebb érzetet. Télre ezeket felváltotta a narancs-piros és melegfehér kombó, amitől kellemes meleg érzet uralkodik az egész lakásban. A folyosón és a konyhában megtámogattam a fehér izzókat 1-1 szines valamivel, így bőven van fény és kellemes színeket is lehet keverni. Így lényegében állítható fehér csak a WC és fürdőbe került, a szobákban pedig csak szinesek vannak.
    A következő lépés az lesz, hogy a téli-nyári váltást automatán tudja majd kezelni.

    A VeraEdge központtal személyes tapasztalatom nincs, de egészen pontosan ezt tervezem jövőre én is meglépni, amin Te gondolkozol és nem is biztos, hogy kell a nagyobb nekem.
    Minden fibaro cucc működik vele tökéletesen, mert zwave a rendszer lelke. Nameg ha ebbe beruház az ember, a vezérlő lesz a legkissebb tétel a végére.

    Alexa és a mikrofonja 1 kalap hogyismondjam :DDD volt a véleményem, amíg meg nem érkezett +3db dot3.0 az eredeti 2.0-ás mellé és azóta sokkal gördülékenyebb lett vele a kommunikáció.

    (#450) jézusom: Nem az amazon serverét használja. Hanem a kínai ewelink servereket.
    Na látod én nem bíznám a fűtést még véletlenül sem olyan cuccra, amit az internet hiánya "butává" varázsol, Ugyanis anélkül csak appon keresztül wifi local control módban lehet irányítani. (amit csupán pár hónapja vezettek be, előtte még ez sem volt opció) Ezért nem bíznék annyi mindent Alexára sem. Kiegészítő szolgáltatásként viszont kiváló!
    Ha sonoff akkor HA/domo + tasmota vagy espeasy, MQTT-vel. Local control over all!

    [ Szerkesztve ]

  • jézusom

    addikt

    válasz freemanone #454 üzenetére

    HA/domo + tasmota vagy espeasy, MQTT- ezt nem vágom, kifejtenéd? :)

    Akárhogy nézem, ez amazon szerver :)

    [ Szerkesztve ]

  • freemanone

    őstag

    válasz jézusom #455 üzenetére

    Akár ki is fejthetem, de az okosotthon topic pont ezekről szól nagyban! :)
    Röviden: HomeAssistant vagy Domoticz egy raspberry pi-on, ami futtat egy MQTT brokert.
    Sonoff felnyit, Tasmota vagy ESPEasy FW flash-el, a megfelelő flasher kütyüvel és ezzel a kicsi kínai servereket el lehet felejteni, az ewelink appal egyetemben.
    Majd a korábban említett otthon automatizációs rendszer egyikébe integrálni saját kezűleg.
    Amit össze lehet kötni Alexával, szintén hekkelős móka.
    Ettől bővebben viszont tényleg a másik topicban, mert itt ez már nagyon off.

    Amazon server egészen addig amíg Alexával beszélgetsz. Utána egy skillen keresztül 3rd party serverre szól ki (kínába), ami neten keresztül leszól a sonoffodnak, az ewelink account-odon keresztül, ami linkelve van az amazon account-oddal.

    Alexa alapvetően semmivel nem kommunikál local módon. Minden kizárólag neten keresztül megy és külsős serverekkel beszélget. Bármelyik külsös server nem működik, abban a pillanatban az egész lánc halott.

    [ Szerkesztve ]

  • jézusom

    addikt

    válasz freemanone #456 üzenetére

    Hát igen p2p de mezei felhasználónak pont jó így minden féle portforwarding nélkül. Én mondjuk nem tartom magam mezei felhasználónak, de nem tervezek pi-t futtatni itthoni szervernek.

    Igazából egyik vonal sincs lefutva, nagyon érdekes téma, és még bármi lehet, de én inkább egyszerűsítek mindent, van flashelős kütyüm több is, deeszembe nem jutott sonoffot flashelni, de most lehet, hogy bogarat ületttél a fülembe :)

    Úton van egy hőmérős sonoff, meglátjuk, hogyan tudom felhasználni. Egyelőre a kínai vonaton ülök.

    Hogy Alexánál maradva ne legyen off, ha egy saját firmware-es cuccot alexával akarsz irányítani, hogyan kommunikál a szerverrel? Úgy értem, ahhoz valahogy kell bérelni egy "slot"-ot vagy ilyesmi? Vagy hogyan hiteted el amazonnal, hogy legál alexa cucc?

  • freemanone

    őstag

    válasz jézusom #457 üzenetére

    Nem mondom, hogy nem kényelmes, vagy hogy nem működik, mert az nem igaz. :)
    Csupán számomra testidegen a kínai serverek léte a láncban. Akkor inkább tartok otthon egy alacsony fogyasztású kis kütyüt, amin futhat a saját otthon automatizációs serverem. Az alapok ráadásul nem is annyira vészesek, sőt egyre felhasználóbarátabb.

    Ahhoz kell az otthoni server, hogy Alexa felé hitelesítve legyen a kapcsolat és így a lánc máris átalakul.
    Hang > Alexa > amazon server > saját LAN-on ülő server > LAN-on lévő sonoff, vagy bármi egyéb.
    A végére pedig egy-két link, ami minden további kérdésre választ ad, de lényegében egy developer módban futó skillen keresztül kommunikál a saját serverrel.
    Domoticz - Alexa
    HomeAssistant - Alexa

  • jézusom

    addikt

    válasz freemanone #458 üzenetére

    ez a home assistant.io érdekes, idáig ifttt-vel képzeltem az átjárást.

  • koncsik

    MODERÁTOR

    válasz freemanone #458 üzenetére

    Ven kedved egy fincsi összefoglalót írni a topichoz? Ha tudok, szívesen segítek, igaz, nekem csak az Alexa részhez van halvány lövésem... :B

    [ Szerkesztve ]

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

  • jézusom

    addikt

    válasz koncsik #460 üzenetére

    Az jó lenne tényleg, de én szvsz nem csak alexára vagyok kíváncsi, lehet, hogy topicot is tévesztettem :)

  • betyarr

    veterán

    válasz betyarr #431 üzenetére

    gondolom nem vagyok vele egyedül,aki ilyet szeretett volna csinálni.ha valaki már üzemelteti,az csinálhatna nekem egy leírást.

  • freemanone

    őstag

    válasz jézusom #461 üzenetére

    Neked erre "tágasabb" [link] :DDD
    Vigyázz, mert mély az üreg....! :D

    (#462) betyarr: Nem bizony! :D Látva kommentedet nemrég rendeltem én is egy kvázi voltage free verziót, amit 5V-osnak titulálnak, mert külön tápkört kapott, ami 5V-ról üzemel. Ha megérkezett és beüzemeltem írok róla mindenképp, de nemtudom az mikor lesz. Alin meg a postán elég sok múlik jelenleg.

    (#460) koncsik: Lassan lesz akkor a topic hogy ideje lenne, de ide inkább Alexával kapcsolatos dolgok kellenének, tudom hogy nagyon sokmindent érint, viszont arra ott az okosotthon topic.

  • weinmaker

    őstag

    válasz freemanone #463 üzenetére

    Az okos otthon topikot hagyjuk inkább! Mezei felhasználót még válaszra sem méltatják. Megvan róla a véleményem. Szerencsére van olyan aki megosztja a tudást.
    Jöttél te és az eddigi alig-alig pörgős topik végre beindult. Sokunkat érdekel a téma, és szívesen tanulok olyantól, akik már megjárta a hadak útját, és nem saját káromon kell megtanulni a dolgokat.
    Egyelőre én is a kínai vonalon mozgok, de nyitottan figyelek a többi dologra is.
    Sokunk szerintem azt sem tudja, hogy miket lehet kihozni egy ilyen rendszerből. Alexa (dot2) tényleg nem egy nagy szám, én is csalódtam benne. Közel sem annyira érzékeny a mikrofon, mint ahogy olvastam korábban.
    Most jelenleg abban a fázisban vagyok, hogy próbálom ésszerűsíteni az igényeimet, és azt a lehető legegyszerűbb módon megoldani.
    Abban is nagyon igazad van, hogy hiába a jól kiépített rendszer, ha az nem működik gördülékenyen, és csak a gazda tudja használni. Sajnos nekem sem 100%-os a dolog, de próbálom csiszolni.
    Az a baj a raspberrys cuccal, hogy ahhoz azért nem elég egy sima user szerintem, nem árt valami linux ismeret, így első olvasatra elég bonyolultnak tűnik, pedig pont, hogy tök egyszerű kellene, hogy legyen. A kínai appok azok, cserébe nem tökéletesen működnek :D

    Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

  • Galahed

    senior tag

    válasz freemanone #458 üzenetére

    Szia!

    A Sonoff-ok LAN módját próbáltad?Most épitem ki az otthoni "hálózatot" (Sonoff fali kapcsolókkal ill dugaljakkal.)

    Az Ewelinkben app -ban marketing van LAN mód, ami függetleniti az App -al történő távirányitási lehetőséget a kinai szerverektől.

    Most akadtam rá még csak pár perce próbálgatom... (internet elérés nélkül)
    A belső WIFI hálón úgy tűnik működik fw csere nélkül is.

    Persze az Alexa igy meghal (Internet nélkül)

  • freemanone

    őstag

    válasz Galahed #466 üzenetére

    Ennek a postnak a végén írtam pont.
    Ezzel csak az a bajom, hogy "manuális". A fűtést sem akarom kapcsolgatni.
    Nézze meg, hogy milyen hőmérséklet van kint, mi van bent, megy-e klíma, a konyhában a tűzhely, a szellőztetők, az ablakok állása, mennyi a páratartalom, itthon vagyok-e vagy sem, esetleg a szokásaim alapján ilyenkor pár órán belül otthon leszek, vagy akárki más a családból, akkor előfűt és még sorolhatnám. Ezekre reagálva, tegye a dolgát megadott küszöbértékei között. Mindemellett persze kézzel lehessen állítani rajta, ha szükséges.
    Én ilyen rendszert szeretnék, mert ezt tartom igazán okosnak. :)

    Nem azt mondom, hogy rossz amit a sonoff csinál, mert segít elérni olyat, amit eddig nem lehetett. Csupán számomra, ez nem opció abban a formában, ahogy tálalják. Ettől függetlenül annak tudatában, hogy mikkel járhat egy gyári sonoff rendszer, hajrá! :) Jó kis project az ilyen, mindegyikből lehet sokat tanulni és egyébként azok a fali kapcsolók tettszenek nekem is. Gondolkoztam már rajta miközben épült a HUE, viszont rájöttem, hogy én nem akarok villanyt kapcsolgatni sem! :D Legyen automata. :)

    Kiegészítve Alexával!
    Hogy ON is legyen benne, mert a dot 3.0-val a multiroom audio is elég jó lett! Nem mondom hogy hozza a házimozi szintjét, de takarításhoz pont elég. Nameg a villanyhoz is van köze, mert 4 helységben van (háló, konyha, nappali, közlekedő folyosó) és mindegyiknek van 1 rutinja, amivel parancsszóra, a normál világítás kapcsol fel.
    Illetve reggelente időjárást olvas. Valamint a hangerőt is időzítővel kapcsolgatja, éjszaka nagyon csendes nálunk, így csupán 3-as hangerőn elég, míg nappal kell a 8.
    Erről jut eszembe a "whisper mode" ami szintén egy nagyon jó kis update, nemrégről! Illetve a "Brief mode" is a kedvenceim közé tartozik! Nem szeretem ha bőlére engedi, azt tudok én eleget! :D

    Illetve akkor fel is dobom a témát, ki milyen rutinokat használ még? Hátha lesz belőle inspiráció másoknak is! :DD

  • freemanone

    őstag

    válasz weinmaker #465 üzenetére

    Azért vannak ott is segítőkész emberek szerintem. :)

    Figy, nem rossz a kína vonal, csak tudni kell a "kockázatait". Ha valaki el tudja azokat fogadni és nincs igénye többre, mert van ilyen simán. Anyuméknál sem tudnék elképzelni HUE-t például, de egy sonoffot talán igen. (nálam meg 22 fényforrás van, amiből 6 fehér csupán, a többi szines, 5 dimmer switch, 6 mozgás érzékelővel +ikea..) Az igények rangsorolása és akár csak végiggondolása is sokat segíthet!
    Jelenleg nem túl sokmindenre használom Alexát, de ahogy jönnek az updatek egyre több dolgo kerül előtérbe belőle.
    Párom például amikor nehezen tud elaludni, vagy fáj a feje, sleepsounds macska dorombolását teszi be 1,5 órás sleep timerrel és ez segít neki.
    Szóval azon kívül hogy mindig jön 1-1 rémhír, a lehallgatásokról, meg tévesen kiküldött felvételekről, van ennek jó oldala. Csupán tudni kell élni vele és 1db Echo valami nem fogja megváltani a dolgot. Kell belőle több. A telefonos verzió önmagában, meg egyenesen kiábrándító.
    Hála égnek minden beálltást lehet hanggal is csinálni, mert az APP az 1 katasztrófa, még az őszi updatek után is, valamit javult itt-ott, de egyszerűen borzalmas logikával van felépítve. Egy igazi útvesztő.

    [ Szerkesztve ]

  • weinmaker

    őstag

    válasz freemanone #468 üzenetére

    Biztosan vannak, csak én nem láttam, de nem is érdekes. :D
    Én egyelőre csak alap dolgokat használok alexával. A meglévő berendezések vezérlése, vagy ki-be kapcsolása. TV, klíma, erősítő. Kávéfőzőt bekapcsolja (broadlink rm3 mini), hogy előmelegedjen (sonoff smart konnektorral), illetve vettem egy próbából egy kínai rgb smart égőt. Azt meglepően jól kezeli (szinváltás, fényerő).
    Most én is elsősorban a világítást szeretném okosítani, és sikeresen el is bizonytalanodtam, hogy melyik a jó irány. Lecserélni a kapcsolókat (sonoff-ra), és akkor sima dimmelhető ledes égőt tenni, vagy menjek inkább a philips hue vonal felé.
    Még nem is látom át, hogy miket lehet leprogramozni, és csak ámulok amiket írsz. Nagyon érdekes, és nem is gondoltam, hogy ilyen szintű automatizáció is megoldható.
    Érdekes lenne egy-egy konkrét példa a megvalósításra.
    Ja megoldottam a youtube skill telepítését, és lejátszik kérésre youtuberól zenét, vagy mytuner radióról bármilyen internetes rádiót (ismeri a magyar adókat). Sajnos youtubnál a magyar számok szinte esélytelenek, mivel nem tudja értelmezni, de külföldi zenét elég szépen megtalálja.

    Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

  • betyarr

    veterán

    válasz weinmaker #469 üzenetére

    hoppá!a youtube-ot hogyan sikerült?azt hittem hogy csak fizetős szolgáltatókkal működik mint a premium spotify :Y

  • freemanone

    őstag

    válasz weinmaker #469 üzenetére

    Hátrány nekem például, hogy nem mozdítható könnyen. Én albérletben vagyok és a HUE-t pillanatok alatt összecsomagolom, ha kell. :)
    A kínai serverek mindig is zavarni fognak. Ennyire vagyok szakmabeli, hogy ne akarjak függeni külső serverektől. Alexa kivétel, mert ő egy kiegészítő szolgáltatás számomra, ami egy mondjuk úgy egész megbízható szolgáltatónál van. Legalábbis stabilitás szempontjából. Kínáról meg..... hát inkább nem akarok mesélni, mert azt hagyjuk is. Nálam ki vannak lőve és ennyi elég. :)
    Az egyetlen dolog ami szívás például ha a philips serverek nem mennek, hogy nem érem el internetről, csak lanon, illetve minden kapcsoló és sensor teszi a dolgát, mintha mi sem történt volna, és a HUE sync funkció nem működne, ami nálam gaming/filmezésnél mindenképp megy.
    Egyébként pedig lassú színátmenetes fényfestés megy a nappaliban 11 fényforrás segítségével. Így tökéletesen világos van, nagyon kevés árnyék, és minden szines. Köztük a gépem is, ami teli van hegyikristállyal, amiket úszó fényű ledek világítanak. Az is egy lámpa a szobában. A sebességét pedig egy lomha lávalámpához tudnám hasonlítani.
    Ezt például a HUE Labs segítségével érem el, illetve egy appal, amit all4hue-nak hívnak. Előre megcsinálok 4 "témát", amit egy számomra tettsző fotó színeiről automatikusan generál, majd azon a skálán eltolok minden lámpát, hogy 4 nem túl távoli színeket tartalmazó téma jöjjön létre. Amit utána, a labs segítségével a "Scene playlist" funkcióval egyszerűen kiválasztom a szobát, a 4 témát, majd az átmenet időtartamát 1sec - 60min között és majd azt hogy a tranzíciók között mennyit várjon. Nálam 20sec transition 10sec várás van így 2 perc egy teljes ciklus, ami ismétlődik. Végül kiválasztjuk hogy melyik kapcsolóra akarjuk telepíteni a kódot, és megnyomjuk az install gombot.
    Ezzel már csak annyi szépséghiba van, hogy van hozzá 1 dedikált kapcsoló a billentyűzetem telefon/tablet tartójába állítva és ez alapesetben hosszan nyomásra hozza elő a formulát, de ezt az All4hue sehítségével, néhány érintéssel, át lehet állítani. Le kell kérdezni vele a sensoron (kapcsoló) lévő szabályokat, majd kikeresni azt amelyik gombhoz tartozót szeretnénk megváltoztatni és szimplán legörgetve ott lesz, hogy "on button press", nem pedig "on button long press", majd elmenteni.
    Innentől kezdve, van egy 2perces 4 színátmenetből álló fényanimációd, amivel nagyon kellemes hangulatot lehet teremteni télen, nyáron.
    Soknak hangzik, avagy giccsesnek is hathat, tudom, de eddig aki itt járt az ismerőseim közül, nem így nyilatkozott egyik sem. Sőt néhányuk be is ruházott rá, amikor előben látták mit tud a Sync.
    Előtte voltak szekptikus vélemények.
    Ébresztőnek is használjuk és napközben teljesen automata, a fényanimáción kívül, mert arra nincs jó automatizációs megoldásom még. :)
    Egyelőre Alexa rutinja kapcsolja fel, az első témát az animációból, így amikor leülök és gombnyomásra elindítom, nem "ránt" egyet a színeken, egy gyors színváltással. Az idegesítő lenne.

    A kérdés az, van-e ilyen funkciókra szüksége az embernek egyáltalán? Használná-e?
    Nálam is először csak egy asztali lámpa volt.... aztán egy starterkit... aztán a utility helységek...... aztán hirtelen minden más. és HomeAssistant server win10-en Asrock J1900 ITX aprósággal és 4 Alexa... :U
    (meg egy fióknyi kínai bigyó)

    Ja igen, a zene! a YT leírás jöhetne! Mondjuk nálunk családi soptify van és több alexa account egyszerre, amik között váltani szoktunk hanggal. Így mindenki tudja a saját playlist-jeit hallgatni gond nélkül. Arra kell csak figyelni, hogy a rutinok is fiók függőek sajnos.... így vagy mindegyiken le kell kreálni mindent, vagy váltogatni, amikor azokra van szükség. Én egyelőre, mivel nincs sok, inkább lekreáltam mindent 2x.

    [ Szerkesztve ]

  • weinmaker

    őstag

    válasz betyarr #470 üzenetére

    Ezt a leírást csináltam végig: https://github.com/ndg63276/alexa-youtube

    Nálam működik, bár ritkán használom.

    Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

  • weinmaker

    őstag

    válasz freemanone #471 üzenetére

    Érdekesen hangzik, bár ilyenre kevésbé van szükségem (legalábbis most így gondolom). De tetszik, hogy miket meg lehet valósítani.

    Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

  • fgyorgy

    csendes tag

    válasz freemanone #471 üzenetére

    "Így mindenki tudja a saját playlist-jeit hallgatni gond nélkül"

    Hogy indítasz Alexával Spotify playlist-et? Ha manuálisan elindítom, akkor megy. Ha hanggal leállítom a zenét, majd újra kérem a Spotify-t tőle akkor folytatja ahol abbahagyja. De nem tudom megkérni playlist lejátszására.

    Bár most gondolkodom, hogy én eddig csak favorite playlist lejátszására kértem, amit Amazon előfizuval tudna csak indítani. :U

    [ Szerkesztve ]

  • fgyorgy

    csendes tag

    válasz freemanone #471 üzenetére

    Durván bele nyúltál a Hue témába! El tudom képzelni, hogy az embernek ha a birtokába jut minimum 2 RGB, azzal már beindul a fantázia.

    Te hogy használod őket? El vannak rejtve a szem elöl valami búrában, és a fehér faladat fested? Magyarán csak a fénymezők látszanak?
    Melyik foglalatost használod? Azt gondolnám, hogy igazi profi hatást csak az E27 tud.

  • weinmaker

    őstag

    Xiaomi hub-ot és hozzá kapcsolódó dolgokat használ valaki? Azzal is szemezgettem, mert számomra megfizethető lenne. Az ő rendszerük zigbee (vagy valami hasonló a neve), ez kompatibilis a philips-el? Teszem azt a hue égőt simán párosíthatom vele, vagy ha veszek egy hue hub-ot, akkor a xiaomi szenzorokat, vagy nem ajánlott kategória?
    Alexa: próbáltam médiaplayert is vezérelni vele, de azt nem sikerült összehozni. Van valaki aki használja ilyenre?

    Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

  • freemanone

    őstag

    válasz weinmaker #473 üzenetére

    Pont ezért mentem bele ennyire, hogy érezni lehessen, én csak akkor mennék el full HUE irányba, ha tényleg ki van használva a szines része és az entertainment (sync) is. Máskülömben..... a megbízhatósága nem jobb mint egy kikábelezett sonoff rendszernek, egyszínű fehér izzókkal.
    Illetve még azt tudom elképzelni, hogy az olcsóbb ikeás izzókkal megspékelni egy HUE HUB + sensor kombót, hogy olcsóbban legyen "white ambiance" szerű megoldás. (ugye csak 2700k - 4000k-ig mennek az IKEA izzók, nem egészen 6500K-ig)
    Minden egyéb esetben NEM ajánlom, mert nem térül meg soha.
    Ha valaki TV-zéshez játékhoz ruházna be rá, akkor pedig egy HUB, egy dupla csomagban kapható tápos play bar, és egy táp nélküli 1db-os kiegészítő, mert 3-at lehet egy tápra kötni és a 3 színzóna pont elég, a háttér megfestésére. Nem kell 8000pixeles ambilight, ami centinként más színt ad.

    (#474 & #475) fgyorgy:
    Mi sem egyszerűbb. :)
    "Alexa, play the "chillout" playlist in the livingroom (or any other group)." - és már teszi is a dolgát.

    Vegyesen vannak. Nappaliba csináltam fentre egy pici álmennyezet szerűséget, ami körben pausz papírral van diffúzolva, ott 3m ledszalag ténykedik, alatta van egy Rábalux Flaire spot 3 ágú lámpa, ami erről lóg, ebben e14-es gyertyák vannak. (szines módban nem zavaró a fényük, fehérben meg amúgyse nézegetsz ilyeneket)
    Aztán van 3db GO lámpa, aminek a hátulját látod lényegében és meglepően több fényt ad mint az E27-esek, amiből van 2db 1-1 tölcsér szerű fehér állólámpában.
    Illetve a legutóbb beszerzett kedvenceim, a 34"-es monitor hátán lévő 2db Play lámpa.
    Az előszobában, egy fehér E27-es van egy normál UFO lámpában, illetve majdnem vele szemben a hűtő tetején egy GO lámpa, ami a szembe lévő falat szinezi meg.
    A konyhában a pult alatt szemből kitakarva egy 3D nyomtatott litophane-el, van egy e14-es fehér, a két szélén fent E27-es fehérek és az ablak fölött, a karnisban 2M ledszalag, ami lefelé a falat festi.
    A hálóban az ágy mögött/mellett 3M ledszalag a földön, egy ilyenben két szines van lelógatva a karnisból, a belső sarokban (kábelét teljesen takarja egy komód alatta, majdnemcsak azon áll). Ebben két szines E27-es izzó van.
    Fürdőben E27 fehér és a WC-ben E14 fehér bőven elég. Ott a mozgásérzékelők voltak a fájó pontok, mert a hőmérséklet se érdekel és a fénymérés is felesleges, csak éjjel nappal kapcsoljon fényt, a megfelelő fényerővel és fehérárnyalattal.

    Szóval van ahol látod, van ahol rejtett, de konkrétan tenned kell érte, hogy kiverd vele a szemed. Persze, mindenkit érdekel, mi hajtja szemből...... úgyhogy a GO lámpákba mindig belenéz valaki, aztán rájön, miért is van a fal felé fordítva. :D

    E14-est nem vennék újra, inkább más elrendezést, más lámpatestet vennék helyettük, az nagyon nem éri meg a kis fénye miatt. A GO lámpák, E27-es izzók, Play lámpák és a ledszalag viszont igen. Sőt ha úgy nézem price/lumen arányban a ledszalag a koronázatlan király. cca 30k 2400 lumen vs E27 ugyanennyiért 1600 lumen, amíg E14-ből ez már csak 920 lumen.
    A GO lámpáknak papíron kicsi a fényerejük, de baromi jó a diffúzer rajta, ezért nagy teret be tud szórni eléggé.

    [ Szerkesztve ]

  • jézusom

    addikt

    válasz freemanone #471 üzenetére

    Rutinokat nem nagyon használok, de a goodnight az jó, simán lekapcsolja a zenét. Eszembe nem jutna ilyen dottal zenélni. Yamaha musiccast nagyon szépen muzsikál (érted muzsikál :DD ) 2 zóna egy erősítőn, lapos hangfalkábellel szépen a kitchen a 2. zóna. Kitchen vagy bedroom on/off parancs, néha a volume up/down.

    A deezer zenék kiválasztása a musiccastre nem igen megy :(

    Nincs lehetőség az említett Rpi hackkel az amazon felé hangparancsot küldeni saját mikrofonos megoldással? Ugyebár nekem nem célom, hogy kis hangsugárzóm legyen, csak a viszzajelzésnek valami prüntyögő, de ki tudnék építeni rendes mikrofonos rendszert :) nem kéne egy tucat dot.

    [ Szerkesztve ]

  • freemanone

    őstag

    válasz weinmaker #476 üzenetére

    Amíg gyártói rendszerekben gondolkozol, a sensorokat nem tudod vegyíteni. Mindenki magához akar zárni egy kicsit valahogy.

    Xiaomi rendszere nem rossz, olcsóbb és egész stabil is, ahogy az okos otthon topicból leszűrtem. Ott van pár illető akinek van ilyen, elég sok cuccal.

  • freemanone

    őstag

    válasz jézusom #478 üzenetére

    Deezer, Tidal stb pont ezért esett ki nálam, mert nagyon gyerekcipősek az automatizált cuccoknál. :( Az on-the-go (ios/droid) kliensekről nem is beszélve..... blöáh.
    Pedig.... audio quality.... rá se kezdek.
    Zenélni, rendesen muzsikálni, van más! :D Mint mondtam, ez a porszívózás közbeni szórakoztatás! Viszont arra egész kellemes lett! Dot2.0-val meg se próbálkoznék hasonlóval. Az valami borzalom.

    Sajnos az amazon tűzzel vassal üldözi ezt. Olyan van Rpi-vel, hogy gombnyomásra alexa, de hanggal nem ébreszthető semmi, ami nem certified device. Ugye Bose playbar, Sonos, 1-1 laptopba láttam integrálva stb.
    DIY hanggal életre kelthető megoldásról viszont nem tudok.

    Én sem kapok a HUE-ért 1 fityinget se, de legalább pörög picit a totyik. :P :D

    [ Szerkesztve ]

  • jézusom

    addikt

    válasz freemanone #480 üzenetére

    Alexával való irányítás gyerekcipős tényleg, de a musiccast önmagában egy okos rendszer. De nem kezdek bele, másik topik, meg nem kapok százalékot.

  • VeryByte

    őstag

    Valaki tett már fel Win10-re Alexa-t?

    "What is the most important thing in a woman?" - "The soul."

  • freemanone

    őstag

    válasz VeryByte #483 üzenetére

    Yap.... de: nincs "wake word" így részemről kuka is lett gyorsan. Azt akartam elérni, hogy telirakom BT-s mikrofonokkal a lakást és csak a serveren van egy darab Alexa, ami figyel az összes mikrofonon keresztül.
    Hát mint ahogy az amazonnak van leírása is hogy készítsünk Raspi-re Alexát, úgy erre is..... de lábon lövik mindig ezzel a "hülyeséggel".

    [ Szerkesztve ]

  • weinmaker

    őstag

    válasz freemanone #484 üzenetére

    Pedig ez mekkora lenne. Baromi jó ötlet, és sokkal profibban meg lehetne oldani, bár akkor azt is meg kell, hogy az adott helyiségben legyen valami hangszóró a visszajelzéshez.

    Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

  • freemanone

    őstag

    válasz weinmaker #485 üzenetére

    Azon nem múlna ;)
    De teszem hozzá........ Alexa BT-s mikrofonokat sem kezel, még ilyen formában sem. :(
    Erdetileg ilyeneket akartam venni a dot2.0 mellé.

    [ Szerkesztve ]

  • jézusom

    addikt

    válasz freemanone #484 üzenetére

    Azt mondod rpi-ből lehet építeni alexa hangszórót, és mégsem jó? Ha nem is BT-al de meg lehetne oldani, hogy ne egy mikrofon legyen, hanem többel lefedni a lakást, enm? :)

    3rd party hangszóró sem létezik? Ami van Bt hangszóró alexa kompatibilis, azt csak dottal lehet vezérelni? Nagyon gáz így.

    [ Szerkesztve ]

  • freemanone

    őstag

    válasz jézusom #487 üzenetére

    Van az új Echo Input, amire 3,5-es jack-el vagy BT-s hangszóróval lehet csatlakozni, de nem sokkal olcsóbb mint egy echo dot, ami szerintem jobban néz ki mint ez a poháralátét.

    Rpi Alexáért pedig erre tessék: [link]
    A gond a hanggal ébresztés teljes lehetetlensége.

    3rd party van, de csak a bazidrága kategóriákban. Ami hirtelen eszembe jut: Bose, Sonos.

    Szerintem a legolcsóbb hanggal éleszthető megoldás az a dot2.0 jelenleg (az "Input"-nak nincs hangszórója, így az nem "autonóm" az ára összeadódik a hangszórójáéval részemről). Viszont a 3.0-nak sokkal jobb hangja van, bőven megéri a minimális felárat.
    Ám ha van aki tud más megoldást, csupa fül vagyok én is. :)

    [ Szerkesztve ]

  • weinmaker

    őstag

    válasz freemanone #488 üzenetére

    A dot 2 és 3 között már szinte nincs is árkülönbség. Szerintem dot 2-őt nem érdemes már venni.

    Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

  • hallgatag_v

    csendes tag

    válasz fgyorgy #451 üzenetére

    Szia!

    Tapasztalatom még nincs az okos otthon központok terén.
    Voltam én is Fibaro nyílt napon - nagyon tetszett.
    Aztán utána olvastam az okos otthon témában, és arra gondoltam, hogy nem Fibaro, hanem Vera központot veszek..
    Utána elmentem a "lejatszo.hu" budapesti boltba is. Nagyon jó bemutató termük van, megkockáztatom, hogy jobb, mint a Fibaro-s... Az ottani beszélgetést követően végül a Zipato Zipabox + ajándék ZigBee modul
    vezérlőközpontot terveztem venni.
    Végül Samsung-ot vettem, de még nem üzemeltem be...

    Szóval javaslom, kicsit még nézz utána az okos otthon központ témának, mielőtt megveszed az elsőt. Vannak jó fórumok, összehasonlító tesztek a neten.

  • feripapa1

    csendes újonc

    Szevasztok!

    Látom egyre többeteket érdekel már egy "okosabb otthon". Nem csak néhány lámpa kapcsolgatása Alexa-val.
    Többen letettétek a voksot a Philips Hue mellett. Amennyiben tényleg "okosítani" szeretnétek a lakást, akkor én a Zipato-t ajánlom. A Fibaro és Vera is elég jó, de meglátásom szerint most a zipato a legjobb választás, ha "okosítani" akarsz. Viszont mindenképpen oda kell figyelni, hiszen a zigbee, z-wave eszközök sem kompatibilisek minden központtal.

    Viszont ha tényleg "okos otthont" szeretnél építeni, akkor már csak vezetékes rendszerben szabad gondolkodni (knx, loxone, ...). Viszont ezen rendszer gyártók valahogy nem törekszenek Alexa kompatibilitásra. Más gyártók alkotnak átjárókat horror árakon.

    Nálam otthon loxone van és a voxior felhőn keresztül tudom a teljes rendszert vezérelni Alexa-val. Ebben egy a nagyon jó, hogy nem kell trükközni, párosítgatni, mindenféle rutinokat felvenni ...... Az épületautomatikába integrált, kapcsolható, állítható eszközt automatikusan felismeri a rendszer és párosítja Alexa-val. A felhőben megadhatom melyik eszközt szeretném Alexa-val vezérelni, és csak ezeket adja át.

    Felmerült minden féle kínai cuccok használata. Aki tényleg szeret építeni, molyolni csak annak való. Aki nem akarja, hogy élete párja az őrületbe kergesse, mert nem úgy működnek a dolgok, ahogyan azt szeretnéd .....!! Annak minden képen valamelyik dedikált gyártó termékét ajánlom én is.

  • jézusom

    addikt

    válasz feripapa1 #491 üzenetére

    Szia!

    Köszi az okfejtést, sajnos számomra kicsit elrugaszkodott ez a loxone téma. Abszolút más út, mint a kínai. Aki kínait vesz, nem hinném, hogy elgondolkodik bármikor is egy loxoneon...

    Amúgy meg pont hogy egy sonoff kapcsoló tök egyszerű stabilan működik, és nem utolsó sorban ez az 1. lépcsőfok. Én pont itt tartok most, kiegészítve pár aprósággal. :)

  • jézusom

    addikt

    válasz freemanone #488 üzenetére

    De akkor elmáletileg lehet rpi-re kötni több mikrofont, nem? És ez a 3. fél által gyártott hangszórók tényleg dot mentesen veszik az alexa parancsokat önállóan, akkor megéri talán, mert egy sima kis -nem tudom hogyan szól- de bt hangszóróval nem igen hallgatnék zenét. Tudom vannak jók, de az is pont olyan drága.

  • fgyorgy

    csendes tag

    válasz feripapa1 #491 üzenetére

    Szia!

    Jó, hogy valakinek van tapasztalata vezetékes rendszerekkel kapcsolatban is itt a topikban!

    A vezetékes rendszernek én semmilyen előnyét nem láttam az eddigi olvasgatások alapján. Ami nem azt jelenti, hogy nincs, és persze az előny vagy hátrányt a saját lehetőségeimhez mérten vizsgáltan.
    Azt gondoltam, hogy majd tök jó lesz árban, mert nem kell megfizetni a vezetéknélküliséget. Na ezt nem láttam az árcédulákon.
    De ami teljesen kizárta, az a vezetékezés. Az én házam enélkül lett építve. És mivel látom a vezetékezések irányait, dobozait stb, tudom, hogy bevezetékezni egy komplett felújítást jelentene falvéséssel, festéssel, meg ami vele jár.
    És szinte kizárt, hogy 1-2 éven belül ne akarnék valami olyan dolgot, amihez nincs bevezetékezve.

    Amennyire eddig bele vetettem magam a Fibaro rendszerébe, ha valami ott nincs, az pont a problémás párosítgatás, trükközés. Elég flottul mennek ezek a dolgok, és lévén, hogy egyszer kell megcsinálni, talán nem is olyan számottevő meló.
    De ez csak a saját véleményem.

  • fgyorgy

    csendes tag

    válasz hallgatag_v #490 üzenetére

    Köszi a tippet, ez jó ötlet!

    A szegedi-ben vettem a Syno. routerem. Nem mondanám, hogy ott képben voltak a technikai dolgokkal kapcsolatban. Egy nem jelenlévő emberre hivatkoztak, aki jobban ért hozzá. Már ha térben és időben találkozhattunk volna.
    De a pesti lehet más. Megnézem.

  • feripapa1

    csendes újonc

    válasz fgyorgy #494 üzenetére

    Szeva!

    Ok, ezért írtam az elején a vezeték nélküliekről. Viszont nagyon kevesen mondják el Fibaronál és a legtöbb hasonló cégnél is, hogy a fali dobozokba teendő eszközök nem férnek el a hagyományos fali dobozokban. Mélyitett dobozok kellenek és az eszközökhöz kell "0" vezeték! Így muszály fúrni, vésni, gipszelni ....! Viszont, ha csak izzó, vezérelhető dugalj kell, minek a 4-500 eurós központ? Akkor ott van a Vera, Zipabox ami 200eu, netán a Zipa mini, ami 90 eu. viszont ezekből nem építesz "okos otthont" (okosítottat tudsz)

    Ami még a zipato mellett szól, hogy a nest termosztátot is lehet gyári megoldással illeszteni hozzá. Ráadásul a mobil-pc felületen változtatott érték a nest-en is megjelenik. Így Alexa-val való változtatás is megjelenitődik.
    Fibaron a jelenlegi termosztátok csak egyirányú kommunikációra képesek. Ha mobil felületen változtatsz az a helyszínen nem fog változni (elindulhat egy családi tekergetés).

    Vezetékes rendszer: bizony drágább! Legalább duplája és elég drága az Alexa illesztés is hozzá. De ennek ára is csökken. Viszont a központok ára tükrözi (már amelyik) a valós tudást és lehetőséget.

    [ Szerkesztve ]

  • fgyorgy

    csendes tag

    válasz feripapa1 #496 üzenetére

    Nem vagyok még teljesen képbe a Fibaro-val sem, így nem tudok vitatkozni. És nem is akarok. :-)

    A Fibaro kapcsolóknál én azt láttam, hogy csak akkor kell a nulla, ha a relé modult akarod betenni, mert mondjuk nem LED-eket akarsz vezérleni, hanem akkora köröket amik meghaladják a 250 wattot.
    Ha 250W alatt maradsz, akkor jó a dimmer modul, ami nem kér nullát. Ez nálam konkrétan nagyon ideális, mert mindenütt LED van, és dimmelni is akarom mindet. De legalábbis a lehetőségét nem kizárni.
    De még a nullát sem akkora baj átrántani egy kötődobozból, konnektorból ha szerencséd van, mint bevezetékezni erre a házat.
    Illetve a nulla meg a kapcsoló elhelyezésére nem tudom nem-e megoldás, ha a modult nem a kapcsoló mögé tuszkolom be, hanem a világítótestbe. Ott van minden ami kell. A kapcsolókat praktikus minden esetben nyomógombokra cserélni. (szerintem) És persze ennek feltétele, hogy legyen ennyi helyed a vezérelni kívánt világítás dobozában.

    A fűtés a legkisebb gond nálam, mert lassú reagálású geotermikus fűtésem van, amit nem kapcsolgat gyakran a saját elektronikája sem, mert elég infó neki a visszatérő víz hőmérsékletváltozása. Csak a falfűtést köröket vezérlem szobánként, de ez is felesleges.

    Nem vagyok még benne semmiben igazán ami az okos otthon kiépítését jelenti, így ezek nem megtapasztalásokból származó vélemények.
    Anyit viszont máris látok, hogy itt nem fekete vagy fehér valami. Minden otthonnál más eszköz az ideális. :)

  • hitman77

    senior tag

    Sziasztok,

    Vettem a két echo dot2 mellé egy echo2-t. Hogy tudom a jelenlegi egy echo-ra szóló amazon music előfizetést átrakni erre? Sajnos nem találok rá megoldást, de remélem van.

    Boldog új évet!

  • jézusom

    addikt

    Nah kipróbáltam bt headsettel telefonos alexát.

    - első problema, telefonon kell indítani alexàt, akkor lehet mondani neki

    - meg kellene oldani, hogy a bt gombja aktiválja alexát

    - a hangerő gombokat is be kellene állítani,így lehetne egy mikrofonos távirányító, egyszerűbb lenne a gombokat nyomni adott esetben

    - ha ez működne, beállítanék egy dedikált androidos cuccot, tablet droidbox, vagy simán raspbi

  • freemanone

    őstag

    válasz jézusom #499 üzenetére

    Arra van ez. :) Egyébként gombbal ébreszthető pl raspi esetén, pont ez a baj, hogy CSAK azzal, hanggal nem. A dedikált alexa eszközök lényege pedig a hanggal való ébresztés.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák