Új hozzászólás Aktív témák

  • frescho

    addikt

    válasz arn #88360 üzenetére

    Ezt csak arra irtam, hogy ettol mindenki midinek hivta az fm reszt.

    Csak ennek nem volt köze az eredeti témához. Na meg a midinek a hangot generáló hardverhez igazán semmi köze nem volt. Technikai beszélgetésnen ez ugyanolyan pongyola megnevezés, mint az SMS (SM-et küldünk, nem short message system-et) vagy a kagyló (WC-nek van kagylója, az kézibeszélő)

    Programoztam régen GUS-t, OPL-t, SB DA-t és bitbangeltem COVOX-ot is. Ahogy írtad egy 386-nál a GUS terhelése minimális volt, ha már a ram-ban volt a minta. Az OPL terhelése sem volt jelentős, még több sáv lejátszásánál sem, mert gyakorlatilag ütemenként kellett csak a regisztereket írogatni párszor. Az SB-nél sem a DMA volt ami megfogta a gépet, hanem az, hogy a sávokat keverni kellett. Mondjuk egy OPL-hez képest simán 10-20x nagyobb terhelést jelentett, persze ez sok dologtól függött, pl. a sávok számától. A COVOX az SB fölött folyamatos plusz terhelést jelentett, mondjuk 8000/sec port írás, aminél ugye az volt a gond, hogy nem lehetett vele csalni, annak ott kellett lennie időben a puffereletlen porton. A sima PC speaker a COVOX-hoz képest is viccesebb állatfajta, azt csak nézegettem ,hogy más hogyan csinálta, de nem vágtam bele.

    Azért érdekelt, hogy mik a tapasztalataid, mert szerettem volna a sajátjaimmal összevetni. Tuti, hogy volt aki sokkal jobban csinálta, mint én aki más programjait nézegettem disassamblerrel. De azt nyugodt szívvel állítom, hogy nem véletlenül az OPl chipekkel lett végre hangja a PC-nek. Érdemes összevetni az Almával ahol eredetileg szintén egy COVOX szintű valami volt, de raktak bele pár száz bájtos buffert amitől sokkal jobban kezelhető volt. Teljesen megértem a programozókat akik egy 8088-nál nem akartak CPU időt áldozni a hangra.

    https://frescho.hu

Új hozzászólás Aktív témák