Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ádyka

    őstag

    válasz bacsis #23303 üzenetére

    Egy régi gép régi HDD-jének magas az elérési ideje. Azaz sokat kerreg mire megtalálja és betölti a kicsi fileokat. A parancsot megkapta, hogy mit keressen, csak hát ez ugye időbe telik. A proci meg vár, azaz nem teker közben 100%-on. Várja hogy "pumpálhasson", de amig kerreg, erre nem sok esélye.

    Nálad mit jelent egy proci kifulladása? Nálam azt, hogy a memóriában lévő adatok feldolgozása több időbe telik, és végig 100%-on teker a procc.

    A HDD-ről bekerülnek a memóriába az adatok, ekkor kerreg. :D Ez vagy gyorsan megvan, vagy lassan. Töredezettségtől, fileok méretétől, mennyiségétől, a HDD tipusátol stb stb függ.
    Majd a proci csinál valamit a memóriában lévő adatokkal, alkalmazástól függően. Egy proci szerintem nagyrészt ettől fulladhat ki. Nem attól, hogy várja a kerregés végét.

    Egy egyszerű példa:
    pl telepíted az accrobat readert. Tudod, azt a nagy kövér exe filet. Dolgozik a hdd, ugyanis az exeből tömöríti ki a telepítési fileokat. Itt sem a kerregés miatt 100% egy régi proci, hanem maga a tömörítés miatt.
    Gondolj bele. kb 40 Mb az install. Ezt kb 4-5 mp alatt át kell tudnia másolnia egy régi HDD-nek. A művelet mégis eltart 1 perc felett, mert közben tömörít is a proci. Jó persze közben ki is írja valahova ugyanarra a lassú HDD-re, de a procc ott számolgat 100%-on a tömörítés miatt.

    Még egy példa.:
    Adott két db mondjuk ATA33-as HDD. Egyikről másolsz a másikra egy db kövér filet, modjuk 100 Mb-ot.
    Kb 15MB/s-al tud valósan olvasni a két Hdd, és majdnem ugyanennyivel írni (Ok kevesebbel)(A 33MB/s csak a pufferelt sebessége). .
    Ekkor a proci 100%-on teker? Szerintem nem. Pedig pumpál amit csak a tud. Vár a HDD-re. Vagyis a user vár a HDD-re, mert tudja, hogy kár lenne közben más HDD igényes alkalmazást indítani.

    [ Szerkesztve ]

    Varta R2U 2100 mAh AAA 2799 Ft! Varta R2U 800 mAh AAA 2399 Ft!

Új hozzászólás Aktív témák