Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    Topikgazda

    válasz GoodSpeed #11600 üzenetére

    Amiről írsz, az a "régi" korszak, amikor elég nagy ráhagyással dolgoztak a procigyártásnál.

    Fast forward, a gyártók egyre jobban kifacsarják a CPU-kat, egyre inkább beépítik gyárilag a tuningot, köszönhetően a kismillió különféle szenzornak, amellyel sokkal átfogóbb képet lehet kapni melyik mag milyen feszültségen milyen frekvencián stabil. A vásárlóknak pedig valójában egyszerűbb élete van, hiszen ma már jellemzően nem marad +20-30-40% tartalék a CPU-ban a gyári értékhez képest, csak mondjuk +3-5%.

    Ezzel együtt azért hogy a Ryzennél a PBO CO megéri-e, az viszonyítási alap kérdése.
    Mintapélda amit a 7800X3D procival a kollégák tapasztalnak -30 CO esetén, egy kiragadott példa CB23 esetén pl. ~17500 vs. ~18100 pont, miközben alacsonyabb a mért hőmérséklet. Persze ehhez -30 CO stabil értéket el kell érni.

    Igen, ez csak ~3%-os teljesítmény növekedés, tehát ha innen közelítjük meg, nem, nem éri meg vele foglalkozni. De mint minden tuning, ez "ingyen" van, csak időt kell fordítani a beállításához és a kiteszteléséhez. Azt már a felhasználónak kell eldöntenie, hogy vesződik-e vele, vagy sem (az esetek nagy részében igazad van, és nem éri meg...).

    A régi korszak már szerintem nem fog úgy visszajönni, ahogy 10-20 évvel korábban tapasztaltuk... Ezt hívjuk fejlődésnek. ;)

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Skynet258

    veterán

    válasz GoodSpeed #11600 üzenetére

    Én mondjuk nem gyorsulni akarok CPU szinten, nálam az a proci cserét jelenti... Szimplán érdekel a dolog, hogy működik, illetve leginkább az UV vezérel, mert manapság kb minden túl sok feszt kap (CPU/GPU szinten), tök feleslegesen melegszik, pörgeti a hűtőt. Én meg a csendet szeretem. :D Plusz a Ryzennél ugye bejön a képbe az is, hogy UV-t csinálsz ugyan, de az valójában OC lesz, mert az alacsonyabb hőmérséklet miatt magasabbra boost-ol és tovább is tartja a magasabb Mhz-et.
    Plusz ha a laikus nem próbálgatja a dolgokat, hogyan váljon "nem laikussá"? Te is tesztelsz meg nézegetsz egy csomó mindent, mert érdekel. Ha nem tettél volna így a múltban, akkor most honnan lenne a meglévő tudásod?
    Szerintem nincs azzal semmi baj, ha valaki körültekintően próbálgatja a dolgokat. Régen ez necces volt mert simán le tudtál égetni alaplapot, CPU-t... manapság már azért előbb lekapcsol a védelem, minthogy ez megtörténjen. Így meg mi a kockázat? Egy UEFI reset? Nagy kaland... ;)

    [ Szerkesztve ]

    https://geekpulse.hu

Új hozzászólás Aktív témák