Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Exodion

    aktív tag

    válasz rup1u5 #8402 üzenetére

    Azert ez sem annyira low effort :N , valamelyik ujabb videojaban el is mondta hogy ezzel ovatosan. A tRAS azt az idot jelenti amit a memory controllered van az ACTIVATE command kuldese utan a PRECHARGE parancsig. "Ebbol" van egy "masik" ami nagyjabol "ugyanezt" jelenti csak nem onmagaban.
    Ha veszel egy klasszikus read burst-ot: az ACTIVATE -> READ -> PRECHARGE -> IDLE.
    Ehhez kell:
    ACTIVATE -> READ: tRCD
    READ -> PRECHARGE: tRTP
    PRECHARGE -> IDLE: tRP
    + READ -> amig a kiovlasott adat rakerul az adatbuszra: tCL

    Szigoruan veve, vagy a tRTP-t vagy a tRAS-t vagy mindkettot minimalizalod (a mem. cont. csak az egyiket fogja hasznalni). A mem. cont. a PRECHARGE-ot az ACTIVATE utan max{tRCD+tRTP, tRAS} ciklus elteltevel fogja kikuldeni.
    tRTP ryzen7000 eseten legtobbszor 12-n all meg.
    tRAS minimumanak akkor ezekszerint minimum tRCD+tRTP-nek kene lennie, mert ennyi ido garantaltan eltelik.

    Szoval akkor mit jelent ha tRAS < tRCD+tRTP? Igazabol nemsokat, vagy jo vagy nem. Amikor ez fennall, akkor a tRTP fog dominalni azaz a PRECHARGE a READ utan tRTP ciklus elteltevel kerul kikuldesre. Majd innen eltelik tRP ciklus amit a mem. cont. var a PRECHARGE vegrehajtasara mielott kuldene egy ujabb ACTIVATE-et.

    Ket activate kozott eltelt "ido" (ACTIVATE -> ACTIVATE, azonos bank eseten!!!) ebben a formaban: tRC. Ez intelen nem is letezik, AMD-n is okolszabaly szerint tRAS+tRP.
    Amikor tRTP dominal akkor elmeletben az ido amit eltoltessz ACT->ACT:
    READ: tRCD(RD)+tRTP+tRP
    WRITE: tRCD(WR)+8+tWR
    Vagyis mikor tRAS < tRCD+tRTP, akkor tRC < tRCD+tRTP+tRP. Kvazi azt mondod a memory controllernek, hogy trust me bro. Ezt vagy alapbol kijavitja a memory controller es azt mondja hogy a tenyleges tRAS(valos) = max{tRCD+tRTP, tRAS(beallitott)}, vagy kap egy page misset es az OC mar nem is annyira OC mint lehetne.

    Forras:
    tras-datasheet-diagram.png

    Gyakorlatban azert a RAM gyorsabban is meg tudhatja oldani a precharge-ot (o ugye eleg eleg hulye komponens a gepben, mert nem szol ha keszvan => ezert vannak a timingok). Kvazi amikor a tRC < mint a fentiek akkor erre epitessz. De ezt csak ugy latod ha tRCD+tRTP-rol mondjuk 2-essevel csokkented sorban es megnezed a szamokat. Esetemben pl ha visszanezel:
    tRCD: 40, tRP: 40, tRTP: 12, tRAS: 48, tRC: 88
    tRAS: 52 -> 48 -ra annyira minimalis a kulonbseg hogy nem vagyok biztos benne hogy megeri, de 46-on valami eszement modon esik a teljesitmeny :U .

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák