Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz arn #38049 üzenetére

    Induljunk ki abból, hogy a Vega 20 az 331 mm2, a Vega 10 az pedig 486 mm2. Ez elég hülyén hangzik, hisz 0.68x, de egyrészt ugye Lisa Su-t idézve I/O doesn't scale, ráadásul dupla I/O van a Vega 20-on. Ez a die shot összehasonlítás igazolja: Fiji vs Vega

    Másrészt a Vega 20 tartalmaz jópár feature-t, ami biztosan nem kevés helyet foglal tranzisztorban, ez pedig játékos kártyára úgy sem kell, megspórolható.

    Azonban hiába, az I/O-t nem lehet kihagyni, a GDDR PHY még több helyet foglal a HBM-nél egy lapkán, lásd korábbi képen a Polarist, amin 256 bit van, miközben a kb dupla méretű Hawaii-n az 512 bit relatíve jóval kevesebb helyet foglal. Szóval nincsenek annyira jó kilátások.

    A GDDR6 talán megmentő lehet, mert ugyanannyi PHY területből dupla sávszél csikarható ki, bár ez még mindig csak félúton van a HBM területhatékonyságához képest. De ha megnézzük a Polarist, és 2x skálázódású a 7 nm a 14 nm-hez képest, akkor oda simán be kell férnie egy vegányi számolónak. És a GDDR6 miatt pont elég sávszélt is kap. Fogyasztás pedig lehet 150-200 watt, attól függően, hogy mennyire ragaszkodnak az eddigi szénnéhúzós stratégiához. S akkor megkapjuk a 250 dolláros Vegát, vagy kicsit többet, de akkor a fogyasztás elszáll.

    Azonban ha sikerül valahogy a HBM árát lejjebb szorítani, akkor sokkal jobban megéri arra menni, hiszen a GDDR6-tal megegyező sávszélhez képest fele területből megvan ugyanaz a sávszél. Ez pedig 7 nm-en kritikus.

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák