Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bandus

    veterán

    válasz bandus #66 üzenetére

    amugy baromi nehez ezzel kapcsolatban jo forrast talalni, az osszes tanacsado iroda, netes cikk azokra van kihegyeze, akik alapvetoen csak ingaznak ide dolgozni.

    "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

  • 426os

    őstag

    válasz bandus #66 üzenetére

    [link]
    Írj a helyi irodának emailt, aztán keresnek. Lehet velük Teams-en is beszélni, nem feltétlenül kell személyesen bemenni. Kíváncsi vagyok nálad mi lesz a magyar fizuval, én más ideköltözőktől is azt hallottam, hogy nem számít.
    Egyébként logikailag nézve, ha nem vagy még ausztriai adórezidens, miért is kellene több adót befizetned itt? Inkább otthon kellene pluszban fizetni szerintem a pár hónapnyi osztrak béred alapján. De mindegy, ebbe nem akarok belemenni, mert nem akarok senkit esetlegesen fals infokkal félreinformálni. A hivatalos tanácsadás is kvázi ingyen van, érdemes ezt mindenkinek saját magára szabottan, szakértővel átbeszélni:))

    .

  • bandus

    veterán

    válasz bandus #66 üzenetére

    ez volt korábban téma, a biztonság kedvéért kértem egy időpontot a finanzamt-hoz, hogy egyeztessem az elszámolható tételeket az adóvisszatérítésben és a helyes kitöltést. félig valóban igaza volt 426os kollégának. rosszul töltöttem ki a bevallást, ezt kijavította az ügyntéző hölgy, és megmutatta, hogy választhatok a limited és az unlimited osztrák adóilletőség között. csináljak mindkét verzióval egy prekalkulációt és amelyik a kedvezőbb számomra válasszam azt. namost mindkettő ugyanazt az eredményt hozta, eztért a tisztaság kedvéért azt választottam, ahol beadom még az E9-es nyilatkozatot a magyarországi jövedelmemről. ezt egy magyar tanácsadó iroda meghatalmazással 20 euróért beszerzi nekem a nav-tól és napszemüvek.

    az adóvisszatérítésben a következő tételeket számoltam még el saját kútfő alapján, és mindre rábólintott az ügyintéző hölgy, hogy elszámolható, mindegyik tétel a relokációhoz kapcsolódik:
    - ingatlanközvetítő díja
    - költözéssel kapcsolatos költségek (itt a bérelt teherautókról volt számlám)
    - végleges albérlet megtalálása előtt rövidtávú szállás költségei, max 4 nap (airbnb számla).

    ez alapján összességében egy meglepően combos összeget kalkulált a rendszer, és a benyújtás után egy héttel a számlámon is volt a pénz. azért a biztonság kedvéért várok egy kicsit, hogy ezt tényleg komolyan gondolják-e, hogy ennyi pénzt visszaszórnak :)

    "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

Új hozzászólás Aktív témák