Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 426os

    őstag

    válasz geleati #76 üzenetére

    Szia! Persze, hogy belefér, ezért van ez a topik!

    1. Nem IT-ban dolgozom, így hogy .NET fejlesztőként mik a lehetőségek, nem tudom megmondani, de általánosságban elmondható, hogy IT-ban tudsz munkát találni, ahol elég csak az angol. Több ilyen kollégám is van az IT osztályon, ők ittlétük alatt kezdtek el komolyan németet tanulni. Az viszont elmondható, hogy kicsit beszűkülnek a lehetőségek. Bármerre nézelődhetsz, simán lehet, hogy egy kisebb városban kapsz jó lehetőséget. A fizetésben nincs olyan hatalmas különbség Bécs és a kisebb városok között.
    2. Én elsősorban linkedin-t ajánlom, de érdemes lehet még nézegetni a willhaben.at és karriere.at oldalakat is
    3. Ha találsz munkát, ahol elboldogulsz az angollal, akkor nem lehetetlen. Nagyvárosokban könnyebb, vidéken nehéz megkerülni a németet. Hivatali ügyintézéshez is szükség lehet németre, bár nagyobb városokban szerintem itt sem jelent gondot, ha nem megy még. Ami fontos viszont, hogy ha még nem tudtok németül és itt tanulnátok meg, akkor egy városi környezet előnyösebb lehet, mivel vidéken sok helyen erős dialektussal beszélnek, ami nagyon nehezíti a tanulást (először ugye Hochdeutsch-ot tanulsz, azzal viszont még nem fogod érteni a nagyon helyieket). Mi vidékre költöztünk, 1 év után már elboldogulunk a dialektust beszélőkkel is, de pl ha bemegyünk Graz-ba mindig meglepődünk mennyivel egyszerűbben tudunk bárkivel kommunikálni.
    4. Ovi, bölcsöde van, de fizetős (ára jövedelemtől és lokációtól függ). Vidéken, faluban egyszerűbb találni, olcsóbb, városban nem biztos, hogy könnyű lesz a lakóhelyhez közel találni.
    5. Elismertetés passz. Viszont kell a német tudás hozzá, anélkül nehéz lesz tanári állást találni.
    6. Hivatalosan csak egy helyen lehet állandó lakcímed, de sokan nem szüntetik meg a magyart, nem feltétlenül van belőle gond. Ha kiköltözöl és nem napi/heti szinten ingázol, akkor Ausztriában mindenképp állandó cím (Hauptwohnsitz) kell majd, különben nagyon sok dolgot egyszerűen nem tudsz vagy csak nagyon nehezen tudsz elintézni (előfizetések, bank, autó stb).
    7. Albérletet nem nehéz találni, de a német nyelvtudás hiánya kicsit nehezítheti a dolgot. Érdemes továbbá felkészülni kb 2000Eur/3 havi kaucióra. Osztrák telefonszám legyen és arról telefonálj! Közvetítőt nem feltétlen javaslom, ugyan a törvény szerint már nem te fizeted a jutalékukat, azért még lehet, hogy kérnek ezért-azért pénzt. Sok lakást egyébként közvetlenül az építtető cégtől, akár első lakóként tudsz bérelni. Ez talán előnyösebb lehet, mint privát tulajjal egyezkedni. Általában a lakások bútorozatlanok, előfordul, hogy a konyha és a gépek is hiányoznak, ezek beszerzéséről is neked kell gondoskodnod. Szerencsére Willhaben-ről kb minden elég jó áron beszerezhető (főleg városokban) ha nem ragaszkodsz mindenből az újhoz.
    8. Numbeo.com. Általánosságban a szolgáltatások, biztosítások és főleg az autó tartás (adó, biztosítás, szerviz) kerül többe. Talán a lakhatás és az éttermek is, bár ha Budapesthez viszonyítasz, akkor pl Graz és hasonló városok esetén nem biztos már, hogy ez így van. Élelmiszerek hasonló áron vannak, ha azonos minőségű termékeket hasonlítasz össze. Hofer, Lidl, Billa, Penny stb árakat (akciókat) online is meg tudod nézni és összehasonlítani.

    .

Új hozzászólás Aktív témák