- Netflix
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem szavazza meg Musk 56 milliárd dolláros csomagját a norvég állami vagyonalap
- Az AI miatt vehetnek sokan új iPhone-t
- Crypto Trade
- ASUS routerek
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Videó stream letöltése
- Musk betiltja az iPhone-okat a Teslánál és az X-nél, ha ezt meglépi az Apple
- Aliexpress tapasztalatok
-
IT café
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zacci
aktív tag
Adott egy Saeco GranAroma gep. Egy Saeco Odea Girot valtott. A GranAroma elvben egy komolyabb gep. A giro-val sokat ittunk Costa arabica kavet es szerintunk nagyon finom volt. Most eljutottunk oda, hogy ismet Costa-t fozzunk, de mar a GranAroma geppel. Elotte Bellarom arabicat hasznaltunk es egeszen jo volt. Arra szamitottunk, hogy mint a Giro eseteben a Bellarom utan a Costaval megint egy szinttel finomabb kavet kapunk. Sajnos azonban azt tapasztaltuk, hogy a Costa nem igazan lett olyan finom a GranAromaval, mint a Giro-val. Anno finom kremes kavet kaptunk, most meg van egy savanykas mellekize. Azt kell mondjam a Bellarom jelenleg finomabb, mint a Costa, pedig a varakozas es a multbeli tapasztalatok utan pont forditva kellene lennie. Mit erdemes allitani a gepen, hogy a Costa ismet olyan finom, lagy, kremes legyen, nem pedig savanykas ?
Hozzateszem En tejeskavet iszom, parom meg kevesebb novenyi tejjel.
Mindket esetben espressot fozunk es azt "tunningoljuk" tejjel.
Amit allithatok, az a homerseklet, orolesi finomsag, kavebab mennyisege.ui.: A Lidl-ben most kaphato kb. 4500ft-ert a Bellarom 100% Arabica kaveja.
Szerintem annyi penzt boven meger, bar elvben a Costanak jobbnak kene lennie...Minden epito jellegu javaslatot szivesen fogadok
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Az Odea Giroban volt szabályozható nyomásfokozó, az újakban nem nagyon van. Sötétebb pörkölésú robustával nagyobb a sikerélmény, de hogy ugyanolyan jó legyen világosabb pörköléssel is, valamennyire növelni kell az időt amit a víz a kávéban tölt, ezt lehet extra nyomásfokozóval (mivel az ajtó nem nyitogatható főzés közben).
Ebben az esetben az SBS szelep ráépítése segítene, meg az üveggolyó sem ártana a kerámia pöcök helyett. -
Jenne
senior tag
Szia!
Nagy hirtelen rákeresve ezeket találtam.
Összefoglalva és kimásoltam.
Az extrakció(kioldás) során, ha a víz túl gyorsan áramlik át a kávén, akkor az összes anyagnak nem lesz ideje átjutni a vízbe. Az eredmény egy savanyú ízű, savanyú jegyekkel rendelkező íz.
Ha a kávébabot túl durvára őrlik, túl gyorsan engedi át a vizet, ami savanyú kávét eredményez.
Ezt súlyosbíthatja az alacsony vízhőmérséklet az áramlás alatt.
Ok lehet még: például gyakori hiba az eszpresszo extrakciójának rossz időzítése. Az eszpresszot kb. 25 másodpercig ajánlatos extrahálni. Az extrakció elején kiválnak a sűrű olajos anyagok, amelyekre jellemző a savasság. Amennyiben a kávé a karba rosszul van belenyomva, a víz gyorsan átfolyik a fejen és a csészéjében csak a kávé elsődleges, savanykás íze marad meg. Amennyiben a kávé teljes ízvilágát meg akarja szerezni, vigyáznia kell az extrakció idejére. A keserű és az édes ízre néhány másodpercet várni kell az extrakció kezdete után, mivel ezek az anyagok a savanyú emulzióhoz később csatlakoznak.További ok lehet még: a kávé főzésénél használ víznek a hőmérséklete és minősége. A hőmérséklet ingadozások, a nagyon alacsony esetleg a nagyon magas hőmérséklet eltorzíthatja a kávé végleges ízét, ami a kesergés vagy savanykás ízt illeti. Az eszpresszo elkészítésére alkalmas víz hőmérséklete kb. 93 °C. Más alternatív megoldásoknál a leírásban más hőmérséklet is szerepelhet, ezért mindig megbízható leírás szerint főzze le a kávét.
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
konzumpro
Topikgazda
De jobban belegondolva az SBS már lehet hogy sok lenne, most én is csak üveggolyóval használom a GranAromát alulról közelítő gépet, de az pont rendberakta a crema problémát. SBS-szel már inkább habot képez. Finomabb őrlemény, aroma maximumra állítva lehet hogy még segíteni fog, meg a már említett hőfok emelés. Bár az az aromákra is mér egy ütést.
-
konzumpro
Topikgazda
-
zacci
aktív tag
Mindenkinek köszönöm a segítséget ! Elindultunk a magasabb hőfok és finomabb darálás útján. Jobb lett a helyzet, de van még mit finomítani rajta
-
zacci
aktív tag
Köszi szépen!
A víz az állandó. Ozmózis szűrt vizet használtunk a Giro-nál és most a GranArománál is.
Sajnos nem tudom, hogy hány fokos a víz, mert ugyan lehet állítani 3 fokozatban, de még a leírás sem mondja meg, hogy melyik fokozathoz milyen hőfok tartozik[ Szerkesztve ]
-
zacci
aktív tag
válasz konzumpro #8106 üzenetére
Giroban anno votl SBS szelep, csak megadta magát. Után került bele a normál szelep és azzal együtt volt finom a Costa. Úgy gondolom nem feltétlenül kell most SBS szelepben gondolkodnom, ha a Giro-ban sem volt...De persze észben tartom és ha nem boldogulunk vele, akkor jön az SBS...
-
konzumpro
Topikgazda
A Giroban (meg még jópár gépben, Babila, Accademia) van egy plusz szelep, amit tekergethetsz, ezt pótolná modern gépekben a plusz SBS szelep, igaz nem szabályozható, de ad egy jó átlagot.
Én most visszaraktam a Minuto egyszerűségű gépembe és nem bántam meg.Igaz, hogy kell mellé trükközni az előáztatással, mert így el kell hogy induljon az előáztatás után a főzés egy újabb előáztatásnyi időre hogy végigérjen a forró víz a kávépogácsán, de megéri, mert kidolgozottak az ízek, nincs savas utóíz.
Nem tudom hogy lehetne ezen javítani trükközés nélkül, de ahhoz képest hogy ez előtt hattyúnyakú kancsóval öntögettem fel az előreőrölt kávét a főzőegységben, ez egészen kellemesen egyszerű így.
-
zetecR
addikt
Örök szerelem...
-
veterán
Sziasztok,
Keresnék valamilyen automata gépet.
Először volt egy Jura S70-esünk. Ennek elkezdett ereszteni kazánjánál, úgyhogy elkezdtünk használni egy Rotel adaggio majd egy Siemens Q5 gépet, ezek Seico belsősök.
Egy idő után egyre sz*rabb kávét főztek minden tisztogatás ellenére, el lettek adva. Ezt most tudtam meg, hogy belső, cserélhető alkatrészek kopásából eredhet. Ideiglenesen Dolce Gusto-t használunk de a kávéköltség nagyon magas.
A Jura javítása, ha nem törnek bele a kis cs*csök a kazánba minimum 30 ezer, ha beletörnek kazáncserével inkább 50.Feleségem valami olcsóbb talán 2000-es szériás Philips LatteGo gépet nézett ki, de újonnan ez is közel van a 200-hoz.
Egy ismerősünknek van ilyen, használtan vette 2021-ben 90ért, ez is asszem Saeco belsős. Olvastam valami olyat, hogy a Tschibo gépek is Philipsek de ez lehet téves infó.
Elsősorban kicsithasznált gépet néznénk, és ő szeretné ha tejet habosítana, de nem úgy hogy kézzel odatartod a bögrét, meg nem is úgy, hogy belelógatsz egy szilikoncsövet a tejesflakonba amibe aztán belerohad a tej.
Én meg örülnék h megbízható lenne, nem kerülne sokba, sem emgvenni sem fenntartani, és finom kávét főzne.Mit tudnátok ajánlani?
https://tinyurl.com/rasoapro
-
Winnie The P
őstag
-
Nagya21
addikt
válasz rasotamas #8117 üzenetére
Hali!
Nemtom, hogy jobb e a Phil, környezetembe Delonghik vannak(nekem is), mindenki megvan elégedve velük.
Az elöttem linkelt delonghi van nekem is, ki kell várni az eksönt a juronicsban.
Üdv Nagya[ Szerkesztve ]
Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
viktorhu
veterán
válasz rasotamas #8117 üzenetére
3 éve vettünk használtan egy nem habosítós saeco-t 45 ezerért (incanto deluxe), nagyon elégedettek vagyunk vele. A főzőmodul az újabbakban (philips) is ugyanaz. A tchibo szerintem kínai termék átmárkázva, de azt is dicsérték itt a csoportban. Szerintem ezek a régi saeco gépek örök életűek és megbízhatóak.
-
Nagya21
addikt
válasz rasotamas #8122 üzenetére
Hali!
Ki.......
Monjuk rendszeresen tisztítani + kenni kell, + a szilikon gyürüket cserélni illik kb évente(vagyha úgylátod hogy nagyon kezdi a belsejében szétszórni a KV-t).
A szilikon gyürü 800huf a fekete gyári, 500huf a piros utángyártott, és 3db kell bele.
Euronics akcija van rendszeresen, figyelni kell a honlapot-fórumot.
Üdv NagyaTelefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
veterán
Vacillálunk a 200ezer körüli szilikoncső nélküli tejhabosítófunkciós Philips és Delonghi gépek közt.
Melyik lehet jobb, tartósabb gép? A főzött kávé minősége, tartósság, tisztítás, karbantartás, költségek mind-mind számítanak (nameg a lattemaciajtómacchiatto)
Ha jól értelmezem, a philips dobál ki rendszeresen értelmes kuponokat (bár most amúgy is látok náluk 3200 gépet 300 helyett 211-ért), ezek Saeco (belsős) gépek, ami nálam már bizonyított.
Emellett ajánlottátok a Delonghikat (290.61 és 290.81 de láttam neten 292-vel kezdődőt is, nem tudom mi ezek közt a különbség) amikre meg a Euronics szokott rendszeresen kedvezményt biztosítani? Mondjuk ez csak akkor érdekel, ha a rendes bontatlant árulják, de ha csak kiszórják a bontott kiállítási agyonkarcolt darabokat, akkor nem érdekel.
Melyiket lehet jobb áron elhozni és vajon mennyit kell rá várni?Azt is látom, hogy konzumpro topikgazda tuningolgat is gépeket ha jól értemezem? Pl előáztatási idő növelés? Egy arduinos cuccot még én is összedobnék. Ezeket melyik gépekkel lehet megcsinálni?
Még valami, ami az asszony vesszőparipája: színes érintős nyomógombok Ha jól látom ezeken vannak ugye?
[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/rasoapro
-
konzumpro
Topikgazda
válasz rasotamas #8126 üzenetére
Nem kell nagy tuningokra gondolni, csak a nyomásfokozót érdemes megnövelni, ha valaki régebbi, komolyabb SBS géphez szokott.
Új gépet úgysem fogsz arduinoval megdrótozni, meg csak a régebbiekhez vannak jól kiforrott hackek, Intellia például, ki kell olvasni a kijelzőt hogy éppen mit csinál, ahhoz hogy tudjuk milyen helyzetben van a gép.
Én még mindig csak nyitogatom az ajtót ha kevésbé savas kávét akarok. Bár nemsokára jön a kék Dallmayr, ami kifejezetten alacsony savasságú.Az is jó ha csak fixen felfestett színes érintős gombok vannak? Mert az van az új DeLonghikon... Nekem szimpatikusabb a minimalista 1200/2200 kezelőfelülete, de a Minutom telitalálat a hat, kijelző nélkül megjegyezhetetlen funkciójú egyforma gombbal...
Ja de a lényeg, hiába kivehető a Philips főzőegysége mint az NDK turmixgép ajtaja, ha mondjuk kemény a csapvíz, kicsapódik az egészen és félévente darabokra szedve kell zsírtalanítani, vízkőteleníteni, nagy macera, elosztva a karbantartási időket lassan egy karos gép időigényét kapom.
A DeLonghi meg csak félig szétszedhető, a másik fele bent marad, bár az nem kritikus.
Ahogy Nagya is írta már, nem ártana zsírtalanítani meg zsírozni is időnként.
Azért én DeLonghit választanék, bár nem tudom melyik tejrendszere a legkevésbé karbantartásigényes.Philips LatteGoval egyszerű a tejes karbantartás, bár pont mosogatógépbe nem szabad rakni az edényt mert elrepedezik. A GranAromának Xelsis szintű tejrendszere van. De az meg drága relatíve. És még tuningolni is érdemes lehet a nyomásfokozóját.
[ Szerkesztve ]
-
Winnie The P
őstag
Hali!
Ecam 290.81.tb a zacctartályban ma délben találtam egy kis vizet. Nagy baj lehet vele? Eddig nem volt ott víz.Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|
-
Kiskutya
veterán
-
rpx2000
újonc
Sziasztok!
Segítsetek PLS!
Van egy 3 hónapos Delonghi Magnificám, ami random elkezd savanyú kávét főzni.
Minden maxon van: örlő legfinomabb álláson, aroma tekerentyű maxon, max. vízhőfok, ozmózisos szűrt víz. Kapucziner kávé.Néha egész jókat főz, aztán gondol egyet, és elmegy savanyúba.
A kérdésem igazából az lenne, hogy az alábbi két tünet normális-e?1. a lefolyás után szörcsögő, szuszogó hang jön belőle pár másodpercig.
2. ha a gőzkaron engedek vizet, még kb. 1,5 - 2 deci víz kiengedése után is vannak buborékok a kijövő vízben. (lecsupaszított gőzkar, full belemerül a vízbe)A vízpumpa ütemes, szaggatott hangot ad működés közben. Ez is normális?
köszi!
-
veterán
válasz Kiskutya #8131 üzenetére
Sürgősnek nem sürgős, de most kb havi 20 elmegy kapszulákra.
Ha jóval olcsóbban innánk a kávét, mondjuk mindez kijönne havi 5-ből, akkor sokáig nem érdemes várni, mert havi 15-öt bukunk vele.
Automata géppel egy adag hány gramm? Hogy lehet kalkulálni vele? Mennyire jön ki egy adag?https://tinyurl.com/rasoapro
-
mpo
veterán
-
markussandor
senior tag
válasz rasotamas #8134 üzenetére
Én napi 1 kávé mellett is bevállaltam a kapszulás gépem kiváltását automatára. Az akkori kedvenc kapszulám darabja 90 Ft körül mozgott, egy már finom szemes kávé adagja pedig kijön nálam 36 Ft-ra. Nálam 34 hónap alatt kitermeli a gép az árát. Most napi 1,43 adagos átlagnál tartok. A Te esetedben jóval hamarabb nullszalldós lehetsz. (természetesen a kalkulációmban nem szerepel az esetleges garancián kívüli javítás költsége, mivel az nem ismert, és még tart a 2 év gari, mondjuk a kapszulást is magam javítottam, az automatát is én tervezem javítani)
4,5 Kg elfogyasztott kávé után nálam 8,1g-ra jön ki egy adag kávé. (a normál adag kb 7 gr, az erősebb kb 9 gr, de ezt már nem jegyzem fel, csak a lefőzött adagokat) -
veterán
Elmentünk egy juronixba és megvettük a Delonghit teljes áron. Vettünk még rá egy 5 éves biztosítást, mert az asszony rábeszélt meg ők is tukmálták, mert jaj ha nem lesz alkatrész meg eltörik valami.
Még a csomitartóban van, délután beüzemelés és próba.
Valami pró tipp?https://tinyurl.com/rasoapro
-
Winnie The P
őstag
válasz rasotamas #8137 üzenetére
Én az őrlést hagytam gyárin, a hőfokot maxra raktam, kikapcsolást 15 percre. Most Pellini 82N Vivace van. Sztem jóízű így a kávé.
Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|
-
veterán
Köszi mindenkinek! Kicsit lejjebb akartam venni a cappucino tejmennyiséget, de jól elb*sztam, baromi hosszú lett és rájöttem az egyedi itallal ugyan ott vagyok.
Van valami gyári visszaállítás, hogy megint ugyan az a mennyiség legyen?https://tinyurl.com/rasoapro
-
veterán
válasz Nagya21 #8142 üzenetére
Megkeresem.
Egy youtube videót láttam, abban azt mondta kivett tejhabosítóval kell az első (szivecskés) és a második (asszem latte macchiatto) gombot és a fogaskereket hosszan nyomni, majd utána sípol egyet.
Nekem nem sípolt, de a cappucion sztem visszaállt.
De majd átolvasom a papírt is.A Philipsektől az eladó nagyon óvaintett.
Próbáltam alkudni, hogy dehát most volt 40-nel olcsóbb csak lekéstem róla, egy 20-ast adjanak már, de helyettes vezető vol, mondták ha a főni lenne talán 10et engedne. Mondtam legalább egy kiló kávét adjanak de nemhttps://tinyurl.com/rasoapro
-
Dudee
senior tag
Sziasztok!
Félig off, de tudnátok esetleg kávémárkát vagy típust ajánlani, ahol világos esetleg közepes a pörkölés? Automatába lesz. Szeretném kipróbálni milyen lesz belőle egy capuccino. Az utóbbi időben sötétre pörkölt olaszok voltak itthon, megnézném milyen a nem olyan
köszi!
-
veterán
Bedobtam a Delonghi mellé egy kis Peltieres tejhűtőt ami megvolt korábbról. Pont elfér benne a tejhabosító tejtartály meg 1-2 liter tej.
Viszont a 36W fogyasztás meg hogy éjjel-nappal folyamatosan zúg és ráadásul hangosan, behallatszik a hálóba, eléggé eltántorít tőle. Ugyebár van egy peltier elem ami a hűtött teret hűti, kifele meg fűt, ott van egy hűtőborda amit fúj egy venti.
Le kéne kicsit szabályozni a ventit, vagy lecserélni egy halk PC ventire? Vagy hőmérsékletszabályzást kéne csinálni hogy ne menjen folyamatosan, csak kapcsolgasson be ha kell?https://tinyurl.com/rasoapro
-
konzumpro
Topikgazda
Na ez a nap is eljött, mostantól kék Dallmayr fut a gépben.
Aszondja, "Ízélmény dió illattal." Hát, nem hinném, az angol leírásban "nutty aroma" szerepel, az meg mogyoró, de az sem jellemző rá, inkább valami ázott fa, löttyedt avar, korhadó sublótfióksarok, nagyapa megörökölt konzervesdobozában rozsdásodó százas szögek, öt éves pörkölt mandula, beszáradt körtebefőttes üveg. Egyszóval finom, na, elgondolkodtam, milyen lenne az arabica ősszüleiből egy blend, robusta és liberica, találtam is ilyen blendet, egyszer meg kéne kóstolni.
Közepes hőfokon szépen működik, még előáztatgatni se kell és tényleg nem savas annyira az utóíze mint az átlag kávéknak, jó erős aroma, átüt a robuszta, de az utóíze összetettebb mint az olcsóbb keverékek.
Azt írja a honlap hogy 120ml az ideális mennyiség, azért pörkölik világosabbra hogy café cremához is jó legyen. Még nem próbáltam, lehet hogy jó úgy is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Trollok komolyan
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Politika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Az Xbox Series X|S konzolnak három új verziója jön idén
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Gaming notebook topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Skoda Scala - Szövetszőnyeg garnitúra
- Üzleti és kirakat matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Autómatrica és prémium minőségű matricák PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Eladó-Kiadó ingatlan táblák , hogy sikeres legyen az eladás! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- LeoVince LV10 carbon sportkipufogó
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen