Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Timer

    veterán

    válasz seredy #34014 üzenetére

    Ajjjajj, cunamit fogsz kirobantani... ;] Szerintem ha a végén értékelhető képet is akarsz kapni, nem csak elkúrni az idődet a semmire, akkor Nikon Z50 magasságban kezdenék nézelődni, használtan, persze. Ennél olcsóbat, tükröset is vehetsz, de ha beleszeretsz a hobbiba, azt cserélni is akarod majd, a Z50 pedig hobbi gépként jó lesz évekig, korszerű szolgáltatásokkal. Ha pedig csak tényleg tanulni kell, nem számít semmi extra funkció, szemkövető eye-af, ilyenek, akkor egy aps-c tükrös váz is megteszi, Nikon D3500 például jó kis gép volt, extrém akku idővel, teljes funkciós vaku papuccsal. Nagyon olcsó így sem lesz.

    [ Szerkesztve ]

  • freelanced

    addikt

    válasz seredy #34014 üzenetére

    Attól függ mennyire szeretnéd beleásni magad, illetve, hogy mi a cél. Egy dedikált gép nagy szabadságot ad manuális beállitások, objektivek stb. terén, de több foglalkozást, energiabefektetést, tanulást igényel. Ha ezekre kész vagy és érdekel, én mindenképp ajánlok egy gépet, de ha nem és csak az a cél, hogy "kattingass", megörökits egy pillanatot mindenféle plusz nélkül, akkor arra elég egy telefon is, és esélyes, hogy jobb képet kapsz mint egy fényképezővel ahol kevésbé fogja a kezed a rendszer. Persze a modernebb gépeknél már azért más a helyzet, több opció van, jobban rásegit, de talán még a telefon mértékénél nem járnak a tükörnélküli gépek sem, de sok esetben többet tudnak nyújtani kényelmi szolgáltatások terén mint a tükrös gépek.

    Ha pedig gyakorolni szeretnék és tényleg érdekel a téma, szinte bármit vehetsz. Nekem alapból Nikon volt mindig, szóval abban javasolhatok valamit, de nem jelenti azt, hogy más márka ne lenne jó. Ha komolyan érdekel és szeretnél tanulni, komolyabban belemenni a fotózásba, még ha hobbi szinten is, akkor jelezd és szerintem tudunk itt ajánlani opciókat, akár száz alatt is amivel el lehet indulni.

    [ Szerkesztve ]

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • Jahno

    őstag

    válasz seredy #34014 üzenetére

    Alapra bármi jó, max. hamar kinövöd és önteni kell bele 2 milliót, vagy idejében felhagysz vele, mint ahogy a hasonlóan nekilódulók 90%a.

    Canonnak elbaszott az üzletpolitikája, Nikon nehezen szedi össze magát és ár-értékben a nagyobb vasak is gyengébbek, mint egy olcsóbb Sony és Sonyra sok natív bajonettes obi van újonnan és használtan is. Így röviden összefoglalva azt a 200 oldalt, amit ki lehetne vesézni róla és ahhoz, hogy értsd ahhoz érteni kellene a fotózáshoz is. Néha a tartozék vagy egyéb ellátottság sem mindegy, meg hát mire "hobbiból"? Volt aki egyből makrózni meg madarászni szeretett volna, másik meg csak a gyerek fellépését a tornacsarnokban és nem hitte el, hogy oda erős vas kell.

    Régebbi tükröst is vennék olcsón, de aztán nem ruháznék be obikra meg mindenre, sokan nem hiszik el, hogy az ilyen 6-10 éves vasak biza öregszenek és bármikor megállhatnak, akkor jön a meglepetés. Nem baj ha kevés az expó, gombok, szalagkábel, zár, mert az olyan. Nehéz ügy.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz seredy #34014 üzenetére

    Én nagy barátja vagyok a mobil fotózásnak is, de szerintem ha fényképezni akarsz megtanulni, jobban jársz egy rendes cserélhető objektíves fényképezőgéppel (praktikusan már inkább egy élő (!) MILC rendszerrel és nem DSLR-el).

    Kérdés hajlandó vagy-e használt felszerelésben gondolkozni vagy mindenképpen az újhoz ragaszkodsz.

    Szerintem egy iPhone árán össze lehet rakni újonnan is egy tök jó kezdőfelszerelést, amiben van bőven potenciál a későbbi fejlesztésekhez és a tanuláshoz is.

    Sony A6100 + PZ 16-50mm OSS (330k)
    Sigma 30mm f/1.4 (130k)

    Én erősen javaslok egy fényerős, mindenes fixet is az alap zoom objektív mellé. A telefonnal fotózás miatt ismerős lesz, hogy ezzel kötve vagy egy fix látószöghöz, de cserébe kevés fénynél meghálálja a fényerőt és a mélységélességgel is tudsz játszani a témák elég széles skáláján. Nem kötelező a fenti Sigmában gondolkodni, csak példaként dobtam be.

    De az A6100-nál jobb tipp, hogy használtan "fillérekért" mennek a Sony A6000 + PZ 16-50mm OSS kitek (100-120k), itt főleg a 4K videóról kell lemondani az A6100-hoz képest (meg egy kicsit régebbi az AF rendszer, de kezdőként ne érdekeljen túlságosan, jó az is). Szerintem kevés ennél jobb kezdőszett létezik ár/érték arányban és nem buksz sokat, ha a vázat később cserélnéd, mert kinőtted. Ha ügyes vagy, lősz mellé használtan egy fényerős fixet 30 és 50mm közötti tartományban és megvan 200 ezer körül a buli és egy akkora cipőt kapsz, amibe még bőven idő míg belenősz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák