Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • chelepke

    csendes tag

    Sziasztok!
    Nem vagyok nagy fórumozó itt, de a segítségeteket szeretném kérni.
    Kb egy hónapja alaplapot, processzort és memóriát cseréltem otthon a gépben, azóta vannak problémáim vele, konkrétan a videokártyával. a konfig most a következő:

    Alaplap: Asrock Dual VSTA-775
    Cpu: Intel Core2Duo E6600 (2,4 Ghz, 4 Mb L2, 1066 MHz FSB)
    Memória: 2x1Gb Kingmax DDR2 667 Mhz
    Videokártya: Sapphire Radeon HD3650 (AGP-s, 2 db DVI kimenet van rajta, normál VGA nincs)

    A probléma a következő:
    1. Újraindításkor gyakran előfordul, hogy nem ad képet a monitor (Samsung 19 TFT - ez biztosan jó), váltogatja az analog/digital feliratot pár másodpercig, aztán elsötétül és villog csak a led. Ilyenkor ha kinyomom a gépet, majd várok pár percet és bekapcsolom, akkor már jó szokott lenni. Ez a probléma már rögtön a Windows (XP Service Pack 3) telepítése közben is fennállt.
    2. Néhányszor lefagyott kékhalállal (pl. netezés, de gyakrabban játék közben), aztán ugye újraindítás, és 1. pont... Másik drivert kipróbálva a problémát már csak játékok közben figyeltem meg, de ezt is nagyon érdekesen: ha bekapcsolás indítok egy fifa 12-t, akkor nem fagy le, aztán kilépek a játékból, indítok egy régebbi játékot (pl Medal of Honor: Allied Assault), akkor azzal is tudok játszani. De ha mindjárt bekapcsolás után az utóbbit indítom, akkor néhány másodperc után lefagy és újraindul. Öcsémnek is gyakran jön elő a probléma, neki a Heroes of Might and Magic VI. esetén.

    Nem vagyok nagy szakértő, de előfordulhat, hogy esetleg, hogy rosszul választottam meg a konfigurációt, és ezért van esetleg valamiféle ütközés? (Gondolok itt az Intel cpu-ra, és hozzá az ati kártyára) Esetleg maga a videokártya hibás? Ennek utánaolvastam kicsit, és írták sokan, hogy nehéz ehhez a típushoz egyáltalán megfelelő drivert is találni.

    Elnézést a hosszú leírásomért, örömmel venném, ha valaki hozzáértő válaszolna rá azért.
    Köszönöm!
    Balázs

    [ Szerkesztve ]

  • chelepke

    csendes tag

    válasz Alastair' #17709 üzenetére

    AGP-s, közben még utólag eszembe jutott beleszerkeszteni a leírásba. 512 Mb, és a memória sávszélességét most nem tudom fejből, azt legfeljebb hétvégén tudom megnézni.

  • chelepke

    csendes tag

    válasz Alastair' #17711 üzenetére

    Igen, onnan töltöttem le, agp-hotfix-win32 - valami ilyesmire emlékszem így fejből. Viszont a 11.1-től újabb verzió az biztos, mert most megnéztem, 9.3-ast nem is találtam már az oldalukon, ahonnan kb két hete letöltöttem a drivert:

    http://www.sapphiretech.com/presentation/downloads/?pid=82&psn=0006&lid=1&os=1

    A bios-t pedig majd hétvégén megnézem, köszönöm a segítséget. Ha nem oldódik meg a probléma, legfeljebb újra jelentkezem.

  • chelepke

    csendes tag

    válasz chelepke #17708 üzenetére

    Üdv!

    Most hazaérve kipróbáltam az ajánlott segítséget, a bios fast write már ki volt kapcsolva eddig is, a 9.3-as driverrel is ugyanúgy fagynak a játékok, és újrainduláskor ugyanúgy nem ad képet a monitor, csak ha kikapcsolom a gépet, várok vele pár percet, aztán újra be.

    Eddig tehát próbálkoztam a gyári cd-s driverrel, ezzel a 9.3-mal, a 8.12-vel, és 12.4 agp-hotfix-es verzióval. Különbségeket annyiban láttam ezek között, hogy a lefagyás utáni bekapcsoláskor némelyik (pl. a 9.3) a felbontást állította kisebbre, némelyik (pl. a 8.12) pedig a színminőséget 16bitesre. Most még ezt kipróbálom, hátha...

    Egyéb ötleteket még szívesen fogadok, de nem fűzök hozzá már túl sok reményt. Holnap valószínűleg ki tudom próbálni majd egy 128 Mb-os Radeon 9600 kártyával is a gépet, akkor talán okosabb leszek a hibát illetően.

    [ Szerkesztve ]

  • chelepke

    csendes tag

    sziasztok!

    csak remélem, hogy jó topicba írom a kérdésemet.
    van egy ilyen alaplapom: 775Dual-VSTA
    (Core 2 Duo 2,4 Ghz proci, 2 Gb 667 Mhz DDR2 Ram, 400 W-os táp)

    a lényeg, hogy ebben most egy régi agp-s Radeon 9600 128 mb-os kártya van ideiglenesen.
    korábban egy Sapphire HD 3650 dual DVI 512 mb / 128 bit volt benne, amivel elég sok problémám akadt illesztőprogram ügyileg (is), ezért kiszedtem belőle, és maradt az ideiglenes megoldás kb nyár vége óta.

    most szeretnék egy normális, erősebb kártyát venni hozzá karácsonyra, de nem igazán tudom milyet lenne célszerű. játékokra is kellene az öcsémnek, nekem pedig térinformatikai programokhoz.

    talán nvidia kártya lenne a célszerűbb, mert az ati kártyákkal csak a bajom volt mindig ebben a gépben.
    az alaplap támogatja a pci-express kártákat is (@ x4 mode), ezért még inkább tanácstalan vagyok. érdemesebb lenne agp-s helyett ilyet beszerezni?
    örömmel venném hozzáértők tanácsait, amit előre is megköszönök!

    üdv,
    balázs

  • chelepke

    csendes tag

    válasz spista222 #23051 üzenetére

    AGP-s volt, és a hotfix driverrel is fagyott olyan játékok közben pl amiket simán kellett volna vinnie. Legalább 4-5 drivert kipróbáltam hozzá anno. Viszont egy másik gépben hiba nélkül ment ugyanaz a kártya.
    Aztán másik bajom újraindításkor volt vele ebben a gépben, mert olyankor általában nem adott képet. De úgymond "hideg" indításkor nem volt vele probléma, arra azóta sem jöttem rá, hogy mi lehetett az oka.

  • chelepke

    csendes tag

    válasz agressiv #23057 üzenetére

    akkor inkább pci-e kártyát javasoltok, a 4-szeres alaplapi pci-e támogatás ellenére is., ha jól értem. mondjuk egy ilyet?

    ezekben a hardver dolgokban nekem elég felületesek az ismereteim, de gondolom a processzor húzás az erősebb kártya kihasználása miatt ajánlott. kb mennyire kellene húzni pl. ennél a 8800 gt-nél?

Új hozzászólás Aktív témák