Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz salapp #3013 üzenetére

    Én szeretem a fantáziavilágokban a kifelé mutatott totális morális ambivalenciát (ami tényleg nem szelektív sem kérdéskört, sem személyeket illetően), mely valódi szabadságot nyújt az olvasó/néző / szereplő/játékos számára, hogy a saját morálját vihesse magával (avagy játékos megalkossa a fiktív karaktere "sajátját").
    Így nem érzed tolakodónak, ellenben segíthet jobban megismerni, és esetleg apránként csiszolgatni a saját nézeteidet (amiket szerintem nem lehet csak úgy átvenni, vagy beletuszkolni valakibe, mert az nem erkölcsként fog megjelenni, hanem legfeljebb vak fanatizmusként, zombiagyú követőként -> és abból lesznek ilyesmik, mint a boszorkányüldözések...).

    A DW-ben alapvetően a Doctor morálja van ráhúzva az egész világra, ami szerintem azért működött egész jól (bár nem hibátlanul), mert egyszerű és minimalista volt: ne tedd tönkre (vagy rontsd tovább) tudatosan mások életét, és ne avatkozz be feleslegesen (semleges, vagy szerinted jó módon se) --- és (túlnyomó részt) saját magára is alkalmazta, nem csak a környezetére ---, valamint ezt időnként némileg "számon kérték" rajta (a környezete olykor megkérdőjelezte a tetteit, nézeteit, és ő sem volt mindig abszolút bizonyos a saját igazában, hanem őrlődött a problémás dolgok felett).
    Ezen túl még elfogadja a környezete (és részben a nézők) azért is, mert emberi léptékben több ezerszer tovább látott és élt, mint mi, így feltételezzük, hogy képes legalább olyan jó, vagy jobb döntéseket hozni, mint bármelyikünk (a "ne árts" alapelvén túlmenően). Annyiból kénytelenek is elfogadni, hogy bármikor bárkit kidob a Tardis-ból, aki nem felel meg az elvárásainak (én ezt éreztem ritkán, de problémának), vagy hadba száll azzal, akivel nem tud békésen megegyezni, melynek erősen valószínű a végkimenetele, mert a story-n belül is "rettegnek" tőle, mint a mumustól (és ehhez hasonlóan ez egy statikus történet passzív nézőkkel, így mi vagy nézzük, vagy elhagyjuk a sorozatot, ha hallgatni sem vagyunk képesek).

    Most szerintem túlburjánzott ezen a Doctor szerepe, és mi nézők közt sokkal vitathatóbbá válik, amit képviselni látszik, vagy tolakodóan jön át még akkor is, ha alapvetően egyetértenénk vele.

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák