Új hozzászólás Aktív témák

  • ElektronetZ

    tag

    Ahogy fentebb már hivatkoztam rá, az üzleti szolgáltatásaink már régóta működnek, sok ügyfelünk van ilyen végpontokon. Ezeken a szolgáltatás korlátlan, és minden esetben egyedi igények szerint készül.

    Az IPv6 átállás világszerte elég lassan halad, ennek több műszaki, és nem műszaki oka is van. Csak párat említek, az egyik, hogy a szolgáltatások túlnyomó többségének még mindig csak v4-es címe van, így egy v6-os cím mellé mindenképpen v4-et is adni kell, dual stack megoldással, vagy a különféle NAT megoldások egyikével. Ez a helyzet nem túlzottan motiváló, és ösztönzi a szolgáltatókat hogy növeljék a v6-os kiosztott címek mennyiségét. Ha pedig hozzávesszük, hogy a végpontokon nagyon kevesen képesek átvenni ezt, és használni a v6-os címeket, akkor ez méginkább rontja a helyzetet. Itt is bele lehetne menni sok műszaki okba részletesen, de ezt most nem tenném meg. Az IPv6 elterjedése ezek miatt elég lassú lesz, és nem látható, hogy hol jön el az a pont, ahol ez fel tudna gyorsulni. Egy kicsit patthelyzet jellegű az egész.
    Az IPv4 címeknek viszont kialakult egy komolyabb piaca ebben az évben. Lehetséges tartományokat vásárolni, mióta bizonyos helyi LIR-ek feloldották a kereskedelmük tilalmát, így most azoknak a nagy szervezeteknek, akiknek komolyabb betárolt tartományaik vannak, és nem használják őket (pl amerikai egyetemek /16-okkal), lehetőségük nyílt arra, hogy ezeket értékesítsék. A LIR-ekhez ezeken kívül folyamatosan áramolnak vissza további nem használt, visszaadott IP tartományok is, emiatt a komplett v4 kimerülés kitolódik. Érdemes figyelni pl. a RIPE NCC jelentéseit, ezekről folyamatosan beszámolnak, és közzéteszik a statisztikákat is.

    A Telekommal kapcsolatban nem érdemes aggódni. A telekommunkációs piac ebből a szempontból egy érdekes dolog, a szolgáltatók sok esetben egymás partnerei, és kölcsönösen bérelnek szolgáltatásokat egymástól. Optikai szakaszok, bérelt vonalak, kinek éppen hol van hálózata, ez egy komplex partnerségi viszony a legtöbb esetben.
    Az Externet nem igazán volt olyan helyzetben, hogy sok saját hálózata legyen, leginkább a Telekom rézérpárjait használta, így ilyen szempontból ki volt szolgáltatva.
    Akinek saját BIX kapcsolata van, az is kell hogy béreljen valakitől, vagy valakiktől külföldi sávszélességet, ez is egy függőségi, vagy partnerségi viszony, de nem csak direkt BIX kapcsolattal lehet szolgáltatni, az összekapcsolódásoknak is számos módja létezik.

    A legnagyobb csomag korlátjának eltörlésével kapcsolatban tett ötletet megfontoljuk, köszönjük!

Új hozzászólás Aktív témák