Új hozzászólás Aktív témák

  • blueboi69

    csendes tag

    válasz NauTiLUS_HUN #114261 üzenetére

    Hát ezt nem egy konkrét képlettel, inkább egy csomó utánajárással neten. Van több ajánlás, kalkulátor ésatöbbi. Forgattam az energetikai tanustványt, meg a ház terveihez is volt hőigénykalkuláció árammal, gázzal meg várható költségek stb. Beletoltam némi időt pár hónapja.
    Local ismerősöknek van egy könnyűszerkezetes házuk, róluk írtam először, hogy milyen fura kazánjuk van, termosztát nélkül, ami kb folyamatosan megy és náluk baromi meleg van. Tetőteres ház, 110-120m2 körül, náluk egy sima 6kW -os ukrán kazán van. Ebből adódóan biztosan elég lenne a duplája.
    Felhívtam gépészes boltot, hogy mit kell tudni erről a bosch kazánról, kérdezte, hogy mit váltanánk ki vele, azt mondta, így látatlanban, hogy a 24kW-os gázkazánt ilyennel szoktak kiváltani. Nekünk meg eleve van egy klímánk, tehát egyébként is tervben volt, hogy azzal fűtünk.
    Szóval most így konkrét képletet nem tudok neked leírni, hogy mivel jött ki. Van villanyfűtéses csoport ott is rákérdeztem, visszaolvastam, hogy mekkora házakba raknak ilyet, ez alapján szerintem nem lőttem mellé.
    A gázkazán hiába 24kW elvi teljesítményű, vissza tud modulálni. Mivel alcsonyabb hőfokon használom (50fokos előremenő), tehát az is erősen visszamodulál, nem úgy égeti a gázt, hogy ami a csövön kifér.
    Ja és a villanykazán is tud modulálni, a 12kW-osban asszem 3 vagy 4 fűtőrúd van.

Új hozzászólás Aktív témák