Új hozzászólás Aktív témák

  • blueboi69

    csendes tag

    válasz Vodike #114282 üzenetére

    Egyetértek azzal amit leírtál és a te helyzetedben ez jó megoldás lehet.
    Itt még egy dolog van, amire talán nem gondoltál. Illetve kettő.

    1. a 12db 1000W panel is 12kW áramot zabál ha egyszerre beindul. Ráadásul ezek ilyen konnektorba bedugós izék, tehát 1fázison (javíts ki ha tévedek és 3fázisúak!), Namost 1 fázist 12kW-on elvinni az kb 52-53A. Erre kéne bövíteni a bejövő kismegeket is, illetve akkor nem kapcsolt be a hűtő, mosogató, sűtő akármi. Ki kellene cserélni a teljes házban az elektromos gerinchálózatot, amihez fel kell tárni a kötődobozokat. Mostanában elég drágák a rézvezetékek is.... Ez simán 1-1.5M többletköltség, csakazért, hogy minden szobába rakhassak egy fűtőpanelt, ami még mindig csak 100% hatékonysággal fűt. Ráadásul megkockáztatom, hogy a villanyoszloptól 10mm2-es vezeték jön, ami 48A-ig terhelhető, annak a cseréje mégtöbb pénz...
    A villanykazán 3fázison üzemel és messze nem ilyen megterhelő. Igen, annak is kellene kiépíteni külön vezetéket, de mégsem a teljes házban mindenhol. És igen, az is "csak" 100%-os hatásfokkal dolgozik.

    2.
    A 12kW villanykazán nem önmagában látná el az egész ház fűtését. Már az elejétől kezdve mondtam, hogy a tetőteret (ami egyébként szigetelt valamennyire), azt klímával fűtenénk, vagy legalábbis rásegítve, ugyanis a tetőrében van klíma, központi helyen. Ez egyébként nyáron az egész ház hűvösen tartásáért felel és simán ellátja.
    Tehát eleve onnan indultunk ki, hogy fűtünk a klímával és emellé a padlót befűti a villanykazán. A klíma egyébként 3.5kW-al tud fűteni
    Így azért nem olyan karcsú az a 12kW, és egyébként a ház alapjában van alul szigetelés és 38cm légkamrás porotherm téglából van, 3cm hőszigetelő vakolattal. Elsőre azt hittem ez vmi vicc, de a különböző kalkulátorokban tényleg szerepel ilyen és van is némi értelme. Nyilván 15cm hőszigeteléshez képest nem olyan hatékony. De összességében a szigeteletlen és szigeteletlen ház között is hatalmas különbség lehet, ugyanis nem sima tömör B30-as téglából épült a ház. Teccikérteni? :)

    +1. kondenzáicós kazán 250-300e körül van jelenleg, 700 az már kiemelkedően drágának számít.

    +2. a 700ezres kondencáziós kazánt kiváltani fűtőpanelekkel így 1-2év után, az mondjuk szerintem kidobott pénz kategória, mert eleve nem kellett volna bevezetni a gázt. Nyilván nem is vezetted volna be ha mindezt tudtad volna akkor, csak éves szinten 90ezres ft-os gázszámla az tényleg baromi kevés. Nekünk 220ezer. De amúgy majd a melegvízzel meglátjuk nálatok mi változik, én állítom, hogy nekünk csomó elmegy arra is. És még szerencse, hogy a gyerekek egyszerre fürdenek és nem külön-külön. Még a végén bevadulok és kidobom a kádat és lesz belőle egy kisebb :)

Új hozzászólás Aktív témák