Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz -NoVa- #3770 üzenetére

    Igen, gondolom mert drágább modellek. Még olcsóbb kínaiak között is vannak olyanok, amelyeknek csak alig pár másodperc pontatlanságuk van egy évben, de olyanokkal nem kockáztattam, mert összerendelgetek 5-10 fontért ócska kacatokat, aztán lehet újra venni másikakat, mikor kiderül, hogy pontatlan. Azt megtanultam, hogy a végén az költi a legtöbbet, aki a szart próbálja rágni, meg a fillért baxni.

    A pontatlanság miatt nem akartam analóg vagy részben analóg kijelzőset, mert akkor mechanika is van az órában, ami erőhatásokra, hőingadozásra pontatlansággal reagál, plusz esztétikailag sem szeretem, hogy kétszer jár körbe az óramutató, ósdi szerintem. Meg az elem élettartamát is növeli, ha mechanikus alkatrészeket is kell mozgatni, és nem csak egy LCD kristályt meg LCD kijelzőt meghajtani, meg árdrágító tényező.

    Nekem is csak idő, dátum kijelzésére kell, semmi másra. Jó, az időzónát jelezze ki, hogy lássam átállt másik DST-s időzónára (GMT vs. BST). Ilyen zavaró értesítések okosórán is kikapcsolhatók, azokban inkább az zavar, hogy gyakran kell töltögetni őket, meg sok nem tud NTP-ről szinkronizálni, hanem csak telóról BT-szal, ami vagy pontos, vagy nem, vagy sikeres vagy nem. Emiatt nem vettem okosórát, a topikjában is lebeszéltek róla, hogy az én felhasználásomra a Casio DCF-es butaórát érdemesebb megvenni.

    Egyébként úgy látom, hogy az óragyártók is olyan ósdi dinoszaurusz ipar, mint a zenei kiadók. Utóbbiak is vergődtek, mikor az emberek elkezdtek letölteni, fájlokat hallgatni, és elkezdte senki se venni a többezer forintos CD-iket lejátszókba tömködni meg hurcolni. Na, ilyen sorsra jutottak az órások is, bejöttek a telefonok, majd a neten szinkronizáló okostelefonok, pontosságban köröket vernek az órákra fillérekért (meg jobban kezelik a szökőéveket, szökőmásodperceket, DST-átállásokat, időzónákat, naptárat, határidőnaplóként is működnek), közben más értelmesebb dolgokra is használhatók, mint az idő kijelzése, nem kell őket óráshoz vinni elem/szíjcserére, stb.. Így meg nem senki nem veszi meg a 17. századi mutatós szarjaikat, hacsak nem elegáns öltönyhöz akar divatkiegészítőt. Az órás iparág meg haldoklik, mert el kell tartani a gyártókat, az órásokat, mikor az emberek nem vesznek órát, aki vesz is, valami rettenet filléres kínai eldobható vackot. Vagy okosórát, amiből a klasszikus óraipar nem lát egy fillért sem. Így meg csak úgy tudnak életben maradni, ha elkezdik a módosabbakat lehúzni alap feature-ökkel is.

    Lassan ugyanez lesz a számológépekkel. Senki nem vesz zsebszámológépet sem egyszerűt, sem tudományosat, max. csak az ilyen telefont kitiltós iskolák, munkahelyek használják önmegszégyenítés gyanánt. Mindenki zsebében ott az okostelefon, rajta a default egyszerű calculator appal, aminek opcionálisan lehet tudományos módja, de ha mégse, akkor elég letölteni egy fejlettebb számológépes alkalmazást, ami egyből mindenféle földi jót tud ingyen. Vagy mindenki asztalán, szobájában ott a táblagép, amire ugyanezek elérhetők, vagy a PC, amire meg nem csak számológépek elérhetők, hanem táblázatkezelők, meg komplett matekszoftverek, utóbbiak nem csak számolni tudnak meg programozhatóak, de egyenleteket megoldani, grafikusan ábrázolni, integrálni, határértéket számolni függvényeknél és sorozatoknál/összegeknél, mátrixokkal és komplex számokkal számolni, 100 millió jegyig kiszámolják másodpercek alatt a transzcendentális állandókat és billiárdos nagyságú faktoriálisokat sok millió kitevőig, meg komplex értékekre gamma függvénnyel, scripteket futtatni, és még felsorolni is lehetetlen még mit. Emiatt már az sem kapja elő a zsebszámolót, akinek van, meg nem nyomkodja az 2ndFn, meg = gombokat ismételgetve horpadásig, mert kényelmetlen időpazarlás, nehezen szűrhetők ki a hibák, a számítás csak sok munkával reprodukálható.

    De pl. valamelyik japán számológéptörténettel foglalkozó YouTube-videóban is mutattak ilyen japán titkárnőket, könyvelőnőket, akik ilyen szuperszónikus sebességgel robot módjára vakon (nem nézik a gombot, amit nyomnak) könyvelnek zsebszámológépen (arra a fajtára, ami még csak ilyen cetlire se nyomtat) és a főnöknek bemondják az eredményt a mai napig (meg vesznek részt ilyen számológépes versenyeken), a főnök meg egymással ellenőrizteti őket keresztbe (mikor ott van az asztalán az i5-ös irodai laptop irodai programcsomaggal, benne a spreadsheet alkalmazással). Akkora facepalm, hogy nem igaz, elég lenne gépírni megtanulni a numerikus billentyűzeten (azon nagyon gyorsan meg lehet, mert egy kézzel üzemeltethető, meg kevés gomb van), épp úgy lehet robotsebességgel vakon bevinni rajta az adatokat, és bármilyen táblázatkezelő szoftverbe be lehetne vinni, amik később is ellenőrizhetők lennének, átjavíthatók, kiegészíthetők (nem kell mindent újra beütni, újraszámolni), lehet belőlük statisztikákat, trendeket, korrelációs elemzéseket, grafikonokat csinálni, másmilyen formátumokban kiexportálni, akár jelentésként. Hihetetlen, hogy a világ fejlettebb részein is milyen inkompetens emberek vannak, mikor még M.o.-n éltem, azt hittem, hogy csak nálunk vannak olyan ECDL Mancikák, akik szebszámolóval számolják ki Excelben a cellákat, közkívánatra, meg módosításkor mindig átszámolnak kézzel (nem képlettel, meg hivatkozásokkal). Na, ilyenek vannak Angliában és Japánban is, sőt, néha a mi komcsi rendszerben megrekedt irodista mancikáink, meg gyula2222-szintű mikikéink még néha köröket is vernek rájuk technológiailag, informatikailag. Egyszerűen agyfasz, hogy emberek még barlangban laknak kövek alatt.

Új hozzászólás Aktív témák