Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Jahno #11038 üzenetére

    Az otthoni, konzumer szegmensben nem sok értelme van a gigabites internetnek. Ezt a szolgáltatók is tudják, ezért is vállalják be. Eleve a legtöbb háztartásban a router, kábelek, kliensek eleve nem tudják, elég csak egy gyenge láncszem és máris komoly bottleneck miatt nem lehet kihasználni. Ha ki is lehet, akkor is csak közeli szerveren vagy peerekkel, amik épp nem túlterheltek.

    A gigabit még sokszor LAN-ban sem aknázható ki teljesen, elég hozzá, hogy egy NAS vagy SAMBA megosztást nem az ideális OS (nem a legjobb hálózati stack implementációja) alól érünk el, máris töredékére tud visszaesni a sebesség.

    De még gigabit sem kell ehhez, sokszor már a 100 mbitből sem paszírozható ki az elvi 11,6 MiB/s-os maximum, már a 10 megának is örülni kell.

    Plusz még gigabitnél előjön egy másik korlát is, nekiül a jóember letölteni az egész netet, húzza lefelé torrentről a BD lemezképeket, arra csak későn jön rá, hogy ezt tárhellyel nem fogja bírni, mert így is annyit tölt, amit nincs ideje megnézni, ha meg betárazza későbbre több terás háttértárra, NAS-ra, akkor előbb-utóbb az is betelik, és már úgy kell törölnie az anyagokból, hogy még el sem fogyasztotta a tartalmukat, és akkor még ott vannak az online streamanyagok is, amit nincs ideje megnézni, meghallgatni, mert egy napnak csak 24 órája van, és végül csak fuldoklás megy a nagy adattömegben.

Új hozzászólás Aktív témák