Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mephi666

    nagyúr

    mindjárt vége a melónak... gondolkozok, mit főzzek/süssek... ilyen esetekre egy elég gyorsan összeüthető kaja: omlett... kb mindent bele lehet tenni, ami épp otthon van... csak tejfölt kell vennem hazafelé...

    lényegében ez megy bele: (1személyre)
    2-3db tojás
    pár szelet felvágott
    gomba ízlés szerint
    1 kicsi tejföl (175g azt hiszem)
    1 evőkanál liszt
    1 csipet só
    1 csipet bors
    kevés olaj
    sajt

    lényegében a tojást felütöm, bele 1 nagy evőkanál tejfölt, lisztet, sót, borsot... összekeverem csomómentesre, beleszórom a felaprított felvágottat, gombát és reszelt sajtot... majd mindkét oldalát palacsintasütőben megsütöm... miután tányérra kiteszem, rákenem a maradék tejfölt és kész is :) én így készítem az omlettet, elég gyors kaja és laktató... lehet rajta csomó mindent módosítani, ízlés szerint...

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    mai ebéd: makaróni/spagetti (ami sikerül belőle :B ) (kb 2személyre, 1-2 napra)

    tervezett hozzávalók:
    30dkg darált sertéshús
    1 kis üveg paradicsompüré (kb 200ml körül lehet)
    1 szeletelt csiperke-konzerv
    1 nagyobb fej vöröshagyma
    1-2 gerezd fokhagyma
    egy kevés olívaolaj (<- valami fokhagymás van otthon és qrvajó ízű :)) )
    15-20 dkg sajt
    bazsalikom
    oregánó

    1 csipet bors
    makaróni/spagetti tészta

    elkészítés: (wokban készítettem múltkor is, mert nagyon jól/egyenletesen tudok benne főzni... rengeteg dologra ezt használom)
    a vöröshagymát felaprítom, olajon üvegesre pirítom, rádobom a darált húst... kis vizet szoktam alá engedni, hogy jobban puhuljon, úgyis sok elpárolog főzés közben... besózom enyhén és borsozom is... hozzá teszem a passzírozott fokhagymát is... amikor a hús megfehéredik, akkor öntöm hozzá a paradicsompürét, amit nagyjából beízesítek 1-1 nagyobb csipet bazsalikommal és oregánóval... a gombát is hozzá dobom... összefőzöm az egészet és közben kóstolgatom-ízesítgetem érzés szerint... elég gyorsan elkészül, ezért érdemes félkész állapotnál már felrakni a tésztát, hogy nagyjából egyszerre legyen kész az egész... ha megfőtt a szósz és a tészta, ízlés szerint szedek szószt a tésztára, megszórom sajttal és kész is :)
    rengeteg dolgot lehet módosítani a recepten: pl apróra vágott, friss paradicsomot/paprikát is hozzá lehet tenni, de ezen kívül akármit... ízlés szerint :) egyszerű és gyorsan elkészíthető étel... én a fentiekben leírtak szerint szoktam készíteni és eddig nem sikerült még elrontani...

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    látom, nem valami aktív a topik, de kis segítséget szeretnék kérni:

    augusztus 20 lesz pénteken, ilyenkor általában valami szabadtéri grillezős/flekkenezős móka volt az utóbbi években, de úgy néz ki, idén a panelban ragadunk :B nézelődtem neten és többen is írták, hogy hagyományos sütőben grillrács+alá zsírfelfogó tepsi felállásban is jól lehet grillezni...

    a terv:
    veszek 6-8 szelet tarját/karajt (elvileg 2 személyre, ha többen leszünk, akkor többet), itt találtam infókat és készítek valami jó mártást hozzá, amiben 1 napra előre "beáztatom" és elkészítem a sütőben... köretnek meg sütök hozzá krumplit/hagymát olajban...

    tippeket szeretnék kérni, mert így még nem készítettem húst és hátha volt már valakinek tapasztalata, mire érdemes odafigyelni vagy milyen húst/mártást ajánlotok hozzá...

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz mephi666 #1857 üzenetére

    na, látom inaktív a topik, de leírom ide a tapasztalataimat, hogy más is tanulhasson:

    barátnőm szerzett csütörtökön 6-8 szelet méretes tarját... pénteken terveztem elkészíteni a kaját... előtte 1-2 órával bepácoltam ilyen flekken fűszerkeverékkel... az inas részt bevagdostam a húson, nehogy sülés közben deformálódjon a hús... egy szűk óra alatt megsült a grillrácson... kb 2-szer átforgattam a húst és nagyon jól sikerült :K

    a negatívum: nem panelba való az ilyen sütögetés, mert marhára befüstölt... nem égett oda a hús, nagyon finomra megsült, de ahogy csöpögött belőle a zsír a felfogó tepsire, az aztán sercegett/füstölt iszonyatosan... vagy fél nap alatt szellőzött ki rendesen a lakás...

    végkövetkeztetés: ilyet csakis szabadban készítek, mert hiába isteni finom, ha ilyen hátránya van... tarjából továbbra is marad a cigánypecsenye... az is majdnem ilyen jó, de nem büdösít be ennyire...

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    beköszönök ide, mint kovászkedvelő :) ...ha jó kenyeret akarunk, akkor kizárólag a volt falunkban sült kovászolt kenyeret vesszük (amit sajnos nem lehet mindig/mindenhol kapni), mert az finom, 3naposan még puha és 6naposan sem penészes: tökéletes még bundás kenyérnek, vagy melegszendvicsnek :K kezd elegünk lenni egyre jobban az élesztős vackokból, amit 2naposan már alig lehet megenni

    már régóta érik a fejemben a gondolat, hogy megtanuljak kovászt készíteni/tenyészteni, de mindig csak halogattam: mostanra jutottam oda, hogy belevágjak... tudtok valami tanácsot, hogy milyen liszttel érdemes kezdeni, hogy remélhetőleg már elsőre is sikerélmény legyen? yt-n néztem videókat az alapokról, nem tűnik nagy ördöngősségnek... valamint milyen arányokkal érdemes dolgozni? (pl ha ilyen 60 deka körüli veknit szeretnénk akkor mennyi kovász/liszt/stb kell?)

    [ Szerkesztve ]

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz krizmo_ #2933 üzenetére

    nem sütöttem még élesztős kenyeret sem eddig :DDD ...az élesztős pogácsánk viszont napokig puha :K

    jó ez az írás... még párszor átrágom magam rajta és beszerzek ilyen-olyan lisztet az első próbához... tényleg érdemes rozsliszttel indítani, ahogy itt ajánlják? (otthon szerintem csak fehér búzaliszt, rétesliszt és valami teljes kiőrlésű tönköly van)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz krizmo_ #2936 üzenetére

    kecskemét... majd főnököt megkérdem, hol szokta beszerezni az alapanyagot (mondjuk ő nem kovásszal dolgozik, viszont süt ezerféle kenyeret)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz #75501312 #2944 üzenetére

    én ezt a videót néztem és könnyebben érthető elsőre, mint a tartalmas, szöveges leírás :K (mondjuk nincs szó anyakovászról, frissítéséről meg egyebekről, ami a leírásban benne van)

    ui: kommentekben is válaszol a kérdezőknek, ott is van sok hasznos infó

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz pohár #2949 üzenetére

    csak kis háttérinfó: általában p&p-s kovászolt kenyeret szoktunk venni, ami a régi falumból származik... kb 25éve még palásti&polyák néven indították a pékséget, ami elég sikeresen működött/működik, majd idővel palásti kiszállt és elindította a fornetti-t (amin azóta már túladott) ...emlékszem azokra a szombat reggelekre, amikor faterom elindult a reggeli útjára és hozott mindig a pékségből friss kenyeret, ami még langyos volt... roppant a külseje és isteni puha volt :) magában is képes voltam befalni a több centi vastag szeleteket... sőt volt a faluban még egy kicsi pékség (ami hamarosan bezárt, amikor a p&p elkezdett növekedni), ahova gyakran jártunk osztálytárssal: ott szedte ki a szemünk előtt a pék a kemencéből lapáttal a gyönyörűen megsült kenyereket :B

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    találtam egy jó receptet, amit kipróbálok maholnap, csak kicsit zavarba estem: élesztőből kovász?

    "A tejben az élesztőt ujjunkkal jól összekeverjük. Liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk."

    ui: még 20 éve a középsulink mellett volt egy pékség, ahol tenyérnyi, lapos, mazsolamentes túrós batyut sütöttek... megpróbálom otthon leutánozni és elég egyszerűnek tűnik a recept :)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    hogy ne csak kovász meg kenyér legyen, ide rakom a szombati művem :)

    ...elég megosztó kaja a kocsonya, mi is leginkább a húsos részét szeretjük: 2kg-s kocsonyacsomag a lidl-ből, megtolva pluszba bőrös lapockával... fűszerezésnek kis marék egész bors és kb 1 egész fokhagyma, gerezdjeire szedve, valamint só... kb 5 órán át főtt (a kép még kocsonyásodás előtt készült... jó masszív lett... kb 2-3 liter víz mehetett volna még simán a levébe, de ehhez legközelebbre nagyobb kotla kell)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz krizmo_ #3023 üzenetére

    jaja, millióképp lehet készíteni, az a szép benne :K paprikás fület még kiskoromban ettem sokszor, de rég láttam már hentesnél... a lidl-s csomagban jól össze voltak válogatva/vágva a cuccok: 2db köröm felvágva, bőrös csülök bevagdalva és egy jókora bőr (saccra kb 15x40-50 centi lehetett) ...3 hete is főztem, akkor néhány tányérba raktunk erőspaprikát is :) ...már csak kenyeret kell megtanulni sütni mellé...

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz kmarci25 #3052 üzenetére

    sütőpapír: mióta elektronyos a sütő, olajat kb havonta használunk el 1 litert, mert majdnem mindent sütőben sütünk... (még a rántott cuccokat meg a bundás kenyeret is, enyhén lekenve olajjal) sütőpapírból viszont lennie kell mindig otthon :K ...asszony húga/kolléganője kérdezte, hogy sütünk sütőben bundás kenyeret meg még pár dolgot... mindketten leégették... nem raktak alá sütőpapírt :) ...nem is gondoltam, hogy mondani kéne, annyira alapvetőnek tűnt nekem (ha nem kenem ki az edényt, akkor papíron sütök)

    #3053: most gondolj arra, hogy egyesek meg a bőr alá teszik a szilikont... blöeeee... :DDD (kaptunk egyébként mi is szilikonformákat: egyszer nem használtuk még egyiket sem)

    [ Szerkesztve ]

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz kmarci25 #3055 üzenetére

    én a konyharuhákhoz már hozzászoktam, csak figyelni kell, hogy amelyikbe gyakran törlöm főzés-sütés közben a kezem és nedves, azzal hosszú ideig nem szabad fogdosni a 200fok feletti tepsit :DDD

    én most a penny-s bh 28 centis lábast néztem ki: ennek is szilikonborítású a fogója és 250fokig (elvileg) hőálló, sütőbe rakható, de most elbizonytalanítottál :) ebből a márkából van már grillserpenyőnk és tökéletesen elégedettek vagyunk vele... a szilikont a jó szigetelő tulajdonságáról ismertem, ezért furcsa nekem is sütőedénynek használni

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz solena #3062 üzenetére

    #3053-ban margarint írtál... nem kötekedésnek, de ez ilyen női dolog, hogy vaj = margarin? :DDD ...csak mert asszony is az esetek nagy részében ellentétesen mondja... még szerencsére tudom, hogy ezekben az esetekben mire gondol :DDD

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz inf3rno #3070 üzenetére

    hát nem tudom, de nekem a penny-s olcsó sütőpapírhoz eddig semmi nem ragadt hozzá :)

    ui: nővéremtől kaptam "kisdobos" receptet, amit otthon csak "csóró macaron"-nak hívok... az nagyrészt tojás, liszt és cukor... nővérem is mondta, hogy nagyon könnyen le tud tapadni: sütőpapírra nekem nem sikerült még leragasztani 1 szemet sem :B ezt a képet találtam, ami az első próbám volt: itt kanállal méreteztem a tallérokat és nagyra nőttek... azóta finomítottam a módszeren: vettem fém sütikinyomót akciósan és azzal 1-1 kis pöttyöt nyomva már szépen lehet méretezni

    [ Szerkesztve ]

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz Essejó #3080 üzenetére

    +3075: a tésztához 4 tojást 30 dkg vaníliás (por)cukorral simára keverünk, hozzáadunk lassan 30 dkg lisztet és ezzel is simára keverjük (én kristálycukorral készítettem és párszor átkevertem-állni hagytam, hogy tökéletesen feloldódjon a cukor) tepsibe először kiskanállal raktam halmokat, de nagyra nőttek a korongok, most már a sütikinyomóval szó szerint csak 1-1 pöttyöt rakok sütőpapírra :) 200 fokon légkeveréssel kb 8-10 perc kell neki

    a krém: 2 tojást 15 dkg cukorral habosra keverünk... hozzáadunk lassan 1 dl tejet és 1 kanál lisztet, majd ezt lassan sűrűre főzzük... tetszés szerint kakaót adunk hozzá, és ha kihűlt, 15 dkg vajat keverünk bele... (lehet ezt variálni összevissza: nővérem pl gesztenyemasszát szokott bele tenni én meg múltkor cukor helyett juharsziruppal édesítettem, mert nem figyeltem hogy kevés itthon a cukor :D )

    a süti először kemény, kell neki zárt dobozban 1-2 nap hogy igazán puha legyen... szerintem babapiskótát is lehetne vele helyettesíteni tiramisuban, úgy biztos gyorsabban puhulna a kávétól meg a krémtől :K nem próbáltam még

    [ Szerkesztve ]

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz solena #3091 üzenetére

    orvosokról inkább ne beszéljünk: asszonynak pajzsmirigy alulműködése van, amire gyógyszert szed... nem ment egyszerűen 4éve a teherbe esés sem: jöttek sorban a különböző kiegészítő gyógyszerek... minimális inzulin rezisztanciát is megállapítottak nála, ch-diétát írtak elő neki, stb... lényeg, hogy szedi egyszer a pajzsmirigy-gyógyszert, mellé pár gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítményt, ami szintén pajzsmirigyre hat... cukorra is kapott gyógyszert, amit már akkor furcsának tartottunk, mert mindig a határértéken belül volt a cukra... szépen összedolgozott pár orvos, aminek az lett a vége, hogy a terhesség utáni 85kg-ról alig 1 év alatt lement 67-re :Y most novemberre elég rosszul lett: rengeteget fájt a feje, indokolatlanul felment a vérnyomása néha, pulzusa is felugrált 130 környékére... feje időszakosan rettentően fájt... szedett fájdalomcsillapítókat, majd egyik napról a másikra tele lett piros foltokkal/dudorokkal... mintha valami allergiás reakció lett volna... endokrinológus azonnal leállította minden gyógyszerről (szó szerint 6-7 különböző gyógyszer volt már a reggeli adag), hogy csak a pajzsmirigyre valót szedje... körbejártunk bőrgyógyászt, immunológust, fülorrgégészt, ügyeletet, mindenkit (nagyrészt magánban, szép összegekért, hátha úgy okosabb lesz az orvos) és senki nem mondott semmi konkrétat, csak küldözgettek tovább :U pár hét alatt szépen csökkentek a tünetek, 1 hónap alatt a foltok/dudorok is megszűntek... valószínű a sok felesleges gyógyszertől sokallt be a szervezete

    pajzsmirigy is okozhat olyan szép dolgokat, hogy "alig eszik az ember, mozog és folyamatosan szedi fel a kilókat"

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz Digitalpimp #3106 üzenetére

    szerintem sima teflon (dobozon nincs semmi infó, csak hogy "tapadásmentes")

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    ezt a receptet meg kell osztanom, mert sütöttem már sokszor régen tejes pitét, viszont teljesen más állagú volt a tészta, amivel indítottam... régen palacsintánál sűrűbbel kezdtem, ez meg folyós, viszont isteni a végeredmény: 1,5liter tej, 30 deka liszt, 20 deka cukor, 8 tojás, csipet só... ennek felével indítottam a mennyiséget, mert ennyi tojás nem volt itthon és isteni lett :K lényegében az összetevőket botmixerrel megdolgoztam, majd margarinnal kikent, kilisztezett tepsiben 170fokon légkeverés mellett 40 perc alatt készre sütöttem... istenien lágy az alja, nem sült le, tetején vékony, szépen rásült habréteg... :) ...képet nem tudok közölni, mert a tepsinyi adagot kb 10perc alatt elpusztítottuk hárman :DDD

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz freaghill #3195 üzenetére

    a bolti durumtészta is tojásmentes :)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz #76500480 #3215 üzenetére

    rántottából én a könnyű, éttermi állagú receptjét kerestem, amit szoktak általában svédasztalos reggelinél asztalra tenni... lényege, hogy 3 tojáshoz 1 csipet liszt, 1 evőkanál víz és 1 csipet só... szép sárga, puha, könnyű lett és ízvilágban is ugyanazt adta :K ...így simán eladják a 3tojásos rántottát 4tojásosnak

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    bl80-ból tenyésztettetek már kovászt? elkezdtem 100+100g-al vasárnap, tegnap délután kivettem 100-at belőle, 50+50-el etettem, reggel ránéztem és már meg volt indulva, ráfrissítettem 50+50-el... amit megfigyeltem: tegnap délután masszívabb, ragadósabb volt, ma reggel pedig annyira nem ragadós, könnyed... (kb 24 és 16 óra telt el az etetések közt eddig... konyhában kellemes 24-25 fok lehet)

    alapvetően rosszul indítottam? (teljes kiőrlésű rozst ajánlottak a labor oldalán, de olyan lisztet nem találtam eddig, gondoltam elindulok sima fehér kenyérliszttel) kell valamire nagyon figyelnem, vagy csak ennyi, hogy etetgessem most szépen 1 hétig? :) meg tud romlani/büdösödni, vagy ha kellemes élesztős illata van, akkor jó?

    [ Szerkesztve ]

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz devil-k #3249 üzenetére

    tk tönköly van asszem otthon... legközelebb kap abból :K ha éhes, akkor összeesik és jön a szag, amit írtál? ha ránézésre szépen emelkedett, levegős, akkor minden oké? (asszony ezt az újabb "kitalációmnak" tartja :D ...1éve hermelin-nel szórakoztam, de azt valahogy sikerült megrohasztanom és pár napra hazavágtam a gyomrom :D )

    ...régóta tervezgettem, hogy megpróbálkozok a kovásszal, nem is tudom miért halogattam eddig: igazából nem sok időt vesz el, amennyit foglalkozni kell vele :K ...ha pedig beválik, sokmindent lehet vele készíteni... (akár az is működhet, hogy reggel korán sütünk aznapra pékárut magunknak)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz #76500480 #3256 üzenetére

    basmati-ból lidliben vettem legutóbb ilyen 2kilós zsákosat megint... asszonynak figyelni kell a ch-bevitelre és az az ajánlott: nagyon jó illata főzés közben... könnyen meg lehet különböztetni a többi rizstől :K

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz krizmo_ #3283 üzenetére

    arra én is vevő vagyok, mert egyelőre szárított élesztővel szoktam csinálni: asszony elégedett vele teljesen, de én nem :DDD ...nem mondom, hogy rossz, de van hová fejlődni

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz devil-k #3297 üzenetére

    nálam a marlenka golyó ami nagy kedvenc :) mondjuk olcsóbb, mint a macaron, de sokkal jobban is szeretem... be is van rendesen csomagolva a doboz és nem is értem, hogy tudják ilyen tökéletes formájúra/állagúra elkészíteni... tökéletes puha gömbök, amik enyhe nyomástól már deformálódnak, körbe egyenletes a tésztavastagság és a krém is benne... (általában elfogy gyorsan az egész dobozzal: nem is érdemes amúgy napokig tartogatni, mert ha elkezd száradni, már nem ugyanolyan)

    ui: macaron helyett leírtam múltkor a kisdobos receptet (ez a csóró változat) ...alapjaiban más a kettő, viszont kinézetre van kis hasonlóság és a macaron amennyire bonyolult, a kisdobos olyan egyszerű :K

    #3305: na, olyat még nem kóstoltam... natúrt és kakaósat vettünk párszor (3 éve amikor asszony terhes volt, heti szinten szerintem 1-2 dobozzal elfogyott :D )

    [ Szerkesztve ]

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz devil-k #3308 üzenetére

    tömlős sajtos? :)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    ja közben eszembe jutott egy recept, amit általában szilveszterre szoktam elővenni: sajttekercset évek óta készítek és ez a módszer vált be legjobban... (volt, hogy trappista tömbből olvasztgattam, de az bonyolultabb volt sokkal és a végeredmény se lett ilyen szép) ...idén túl sok lett a tekercs, viszont utálok kaját kidobni, így elkezdtem melegszendvicsbe felhasználni: 2 szelet kenyér közé néhány szelet ilyen sajttekercs és mehetett a préselős sütőbe :K bitangjó volt és pár percig tartott az elkészítés

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz #76500480 #3323 üzenetére

    én amikor először főztem tojáslevest, elmértem a lisztet és besűrűsödött: úgy nézett ki, mint egy kondér rotyogó hányás :DDD ...szerencsére ritkán sikerül olyan rosszul kaja, hogy ki kelljen dobni, de az ment a budiba azonnal

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz Essejó #3340 üzenetére

    ...én a vajas-cukros-mázas tortákat rühelltem mindig, amit általában a nagymamák sütöttek 20-30 éve :DDD ...mert a tortának a nyári 40 fokban megtartott lagziban sem volt szabad szétfolyni :D ...aztán megettél fél szeletet és a következő villányitól garantáltan behánytál

    tortából nálam az oroszkrém a kedvenc :K mondjuk abból is lehet csömör változatot készíteni ...meg amivel itt elégedettek vagyunk, azok az auchan tortái: nem egyszer volt, hogy jobbnak bizonyult, mint a 2szer olyan drága cukrászdából vett hasonló

    [ Szerkesztve ]

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz krizmo_ #3343 üzenetére

    hehe, nem értettem baranyát... most esett le: villányi = villa mennyiség :DDD

    ezekről a tortákról az maradt meg legjobban, amikor nővérem lagzija volt majdnem 30 éve nyár közepén és mamám tanyáján volt megtartva... az asszonyok sürögtek-forogtak, készítették a tortát és az is ilyen vajas-cukros-mázas volt... a brutálisan csömör fajta, pedig én tényleg bírtam mindig is az édességet töménytelen mennyiségben :D az ilyen 10dekás táblás csokik épp elegek szoktak lenni, de volt hogy filmnézés közben egy 30dekás egészmogyorós milkát pusztítottam el... vagy pár hete amikor megláttam, hogy 2-3 napja lejárt a gyereknek tartott 6-os csomag túrórudi, gyorsan próbáltam menteni és 1helyben beburkoltam :D ...sőt fősuli alatt volt, hogy kijártunk egy közeli szupermarketbe (kb 5perc gyalog), ahol ilyen 20ft-okért szórták a közeli lejáratú kakaós túró rudit... abból 10-et megettem a suliig visszamenet (akkor 65-70kg közt mozogtam, most 70-75 vagyok és a fogyasztásom nem sokat változott)

    baranyáról jut eszembe: 2014-ben nászúton bejártuk az országot, házasság napján szó szerint tolnát-baranyát :) kakasd-on házasodtunk, első éjszakát pedig villányban töltöttük... kakasdon a faluházban volt a szertartás (ketten voltunk asszonnyal, 2 tanút ott láttuk először, a hivatal dolgozói voltak... volt még az anyakönyvvezető meg egy lány, aki zenét kapcsolgatott...) ...itt a faluház mellett van az anna cukrászda, ahol ettünk süteményt (és a mosdóban öltöztünk át az esküvőre :D ) és azóta is már visszatértünk már 1-2szer :K itt kecskeméten van pár menő hely, de az árakhoz képest szerintem a színvonal le van maradva... az említett "kis falusi cukrászda" pedig annyira nem is volt drága, mint amilyen minőséget produkáltak eddig :K ha valaki arra jár, érdemes beugrani hozzájuk

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz #75501312 #3348 üzenetére

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz inf3rno #3353 üzenetére

    a tejes dolgokat szokták tiltani pár napig... meg hogy cigi+kávé se menjen egy ideig... aztán volt, hogy húzás után tamponnal a számban leültem az épület előtt a padra rágyújtani, bringával haza és otthon tampont kidobtam, majd kávé, cigi, pálinka, sör :D arra kell figyelni, hogy ne szívogasd a helyét, nehogy kijöjjön a vérdugó, ami lezárja a sebet... az jól leszigeteli, vigyázni kell rá... simán ennék puhára főtt húsokat, mert kell az energia a gyógyuláshoz, krumplipürében meg nem sok van... mellesleg abba is kell pl tejföl...

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz inf3rno #3355 üzenetére

    nem feltétlenül kell turmixolni: gyerek miatt megtanultunk mindent puhára készíteni... sült csirkecombtól kezdve a brassóin át a pörköltekig mindent el lehet készíteni omlósan puhára :)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz inf3rno #3359 üzenetére

    ennyi: elég ideig kell főzni/párolni :) pl csirkecombot 180-200 fokon fólia alatt puhítod 1.5-2 órán át, majd fólia nélkül készre sütöd, garantáltan leomlik a csontról... pörkölt is jobban puhul fedő alatt... brassóit meg először kicsit le szoktam pirítani és utána vízzel öntögetem kb 1.5 órán át és puhítom, majd elfőzöm a levét és készre sütöm :K tarját is meg lehet sütni omlósra a csirkecombhoz hasonlóan: mi ezt savanyúkáposzta közt szoktuk sütni elég gyakran

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz FerNandor #3375 üzenetére

    perfect home-ból én ilyen sütikinyomót vettem szintén edigitalnál :K direkt fémet kerestem, mert műanyagokkal csak szívtam (szétestek folyamatosan erősebb nyomásra), ez meg 1500 körül volt kb 20-25 tartozékkal... a kisdobos sütemény tésztája elég masszív, azt kanalazni kellene sütőpapírra, viszont ezt betöltöm és pikkpakk telenyomom vele a tepsit :K nagyon jó vétel volt

    most tejespitét sütöttem, képet nem tudok lőni, mert 10perc alatt elfogyott az egész tepsinyi :D (mondjuk kicsi tepsi volt)

    10deka liszt, 7deka cukor, 5dl tej, 3 tojás, csipet só rendesen összeturmixolva, majd kivajazott+lisztezett tepsiben hőlégkeverésen 170fok/40perc alatt megsütve... a tészta alja istenien lágy, tetején meg ott a tojáshab rásülve... egész família el volt tőle ájulva :D

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz inf3rno #3380 üzenetére

    kb így nézett ki, de porcukor itt már nem került rá :) az alja puha tésztaszerű, teteje meg habos...

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz FerNandor #3384 üzenetére

    saccra 20x30 centisbe... vagyis pontosan ilyenbe :)

    #3383: jól kivajazva, enyhén lisztezve egyáltalán nem ragadt le, pedig ez csak sima rozsdamentes acél :K

    [ Szerkesztve ]

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz Mr.Csizmás #3387 üzenetére

    ...vagy kifogni egy jó kis vulkánkitörést és fellapátolni a lávából pizzakőnek valót :)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz Essejó #3398 üzenetére

    véletlenül vaskereskedésben dolgozom: 4x1000x2000-es sima szénacél lemez 14ezer, lencsemintás bordásból csak nagyobb táblaméret van: 4x1250x2500 listaáron nettó 24ezer :) 1x2m-ből mennyi jöhetne ki? (valamennyi dolgozói kedvezményem biztos lenne, de ilyenre nem gondoltam még, hogy pizzasütő lapnak táblalemezt vegyek :D )

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz kmarci25 #3436 üzenetére

    lehet arra készül, hogy jön a karantén, bevásárolt már pár mázsa lisztet és a környéket el akarja árasztani 5000ft-os kovászolt kenyérrel, ha megáll az élet :D ...koronavírus-zombiapokalipszis után királyként akar élni

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz kmarci25 #3440 üzenetére

    nekünk a húsrendelés jött meg: mi sem koronára terveztük, csak egy időre feltöltöttük a fagyasztót falusi vágásból származó friss hússal (4kg lapocka, 2kg oldalas, 2.5kg comb, 2kg csontos karaj, 1kg töpörtyű) ...csak áram legyen :)

    ma délután megyek pennybe mert kell pár dolog: kíváncsi leszek... dakoták által sűrűn lakott területen van és általában így hónap utolsó napjaiban kevesen szoktak ott vásárolni :) viccen kívül lehet hogy lisztből meg konzervekből kicsit többet veszek a tervezettnél (ez úgyis elfogy előbb-utóbb)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    ja, el is felejtettem: kedden otthon voltam szabin a beteg gyerekkel, délelőtt főztem kocsonyát megint... most csak egy 2kg-s lidlis csomagot használtam fel: marék fekete bors, majdnem egy egész fokhagyma és só került csak bele... majd legvégül 4 tojás... jó sok leve lett, aminek az állaga most sokkal jobban el lett találva, mint előző főzésnél (akkor "keményebb" volt... most kb 5 óra helyett "csak" 3.5-ig főztem, mert már jónak éreztem) ...még dermedés előtti állapotot fotóztam

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    jönnek itt sorban a különböző technikák/technológiák: szuvidáláshoz van valami tippetek, hogy lehet otthoni eszközökkel megoldani? még év végén volt nálunk ilyen céges csapatépítő főzés itt egy városi főzőklubban és ott sütöttünk szuvidált kacsacombot... a szakácsnő metro-ból vett, már szuvidált alapanyagot használt, mert ő is drágának találta a hozzá való berendezést (kb 70ezret hagytunk ott 3 óra alatt és elmondása szerint hónapokra előre teltházasak... mégis drága?) ...kb fél óra alatt gyönyörűen megsült a befűszerezett hús: bőre roppant, hús omlott, jó szaftos volt, nem száradt ki :K próbáltam már én is kacsacombot sütni, de össze se lehet a kettőt hasonlítani

    lényeg, hogy vákuumcsomagolva 60-80fok közt állandó hőmérsékleten főzzük a megfelelően befűszerezett húst sok órán át... én azon gondolkoztam, hogy a sütőt 50-250fok közt lehet szabályozni: belövöm mondjuk 70 fokra és berakok egy edénybe bőven vizet a hús alá, akkor csak egy jó hőmérő kell meg egy vákuumcsomagoló gép :) amikor a víz eléri az ideális hőfokot, akkor rakom bele a húst... a termosztát időszakosan kapcsolgat és a sütőben levő levegő hőmérséklete szélesebb tartományban változhat, viszont a nagy mennyiségű víz ezt lassan követné le és minimális lenne a mozgástér... szerintetek működhet? vagy lenne olyan páralecsapódás, hogy órákon belül folyni fog a sütőből a víz? (őszintén megmondom: otthonra tényleg nem olcsó a legolcsóbb 25-30ezres gép sem... a vákuumcsomagoló még oké: az több dologra is használható... néztem ilyen "diy-szuvidgépeket" is, de azok sem lennének olyan olcsók a végére)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz kmarci25 #3470 üzenetére

    jaja tényleg ott a legutóbb vett fedeles bh edény, amire azt mondják, hogy a szilikonfülei 250fokig bírják a sütőt... akkor már csak egy vákuumcsomagoló gépet kell szerezni :)

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz kmarci25 #3472 üzenetére

    ez kicsit több, mint 10, de simán megvenném a 2év gar miatt :) elek zoltán szakácsmester is a sencor cuccokra esküszik :DDD

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz FerNandor #3474 üzenetére

    jaja, ezeket néztem, de karácsony előtt nem vásároltunk már be jobban :DDD ...ez a fóliahegesztő mondjuk biztatóbb, mint a sencor... +1év garral... és silvercrest cuccokkal sem volt eddig problémánk... lehet kivárom, mire a lidliben újra lesz ilyen akció és akkor a hegesztőt megveszem és sütőben próbálok szuvidálni (a rúdért sokallom a 20ezer feletti összeget, ha a technológiára van más alternatíva)

    [ Szerkesztve ]

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    válasz inf3rno #3477 üzenetére

    itt a fedőnek csak annyi lényege lenne, hogy ne a sütőben csapódjon le az összes pára... mivel légmentesen be van zacskózva, nincs is jelentősége a gőzölésnek... az egyenletes hőmérséklet a fontos, amit a víz átad minden irányból

    ha milliárdos lennék, én is jacuzziban szuvidálnám a disznót :D sőt vonóhorgot rakatnék a lamborghinire és azzal vinném a vágási malacot a halálsorra :D

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

  • mephi666

    nagyúr

    megosztok egy tartósítási technikát, amit próbáltam és nagyon jól bevált :K

    még decemberben véletlenül nagyon bevásároltunk olcsó paradicsomból és majdnem kezdett már ránk rohadni: a löttyedtebb részét turmixoltam/átpréseltem, a normálisabbakat pedig megpucoltam és csumáztam... pár üveggel elraktam a leírás szerint, egyedül sóval tartósítva (és bazsalikom nélkül, mert azt asszony rühelli)

    most hétvégén paradicsomos húsgombócot készítettem: kb 80deka darált húshoz nagy bögrényi rizs, 2 tojás, só... jól összekevertem, raktam fel kb 2-3 liter vizet, amibe beledobtam egy nagyobb ilyen konzervet (leturmixolva) és fedő alatt 1 óra alatt megfőztem benne a gombócokat alacsony lángon... cukrot tettem a lébe rendesen, hogy legyen íze, 1 óra után gombócokat kiszedtem, olajon lisztet pirítottam, sűrítettem a szószon és visszaraktam bele a gombócokat :K isteni lett

    ui: azt hiszem a fenti módszerrel fogok elrakni innentől paradicsomot, mert pillanatok alatt megvan és 3 hónap alatt még nem romlott meg :K

    "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

Új hozzászólás Aktív témák