-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
mephi666
nagyúr
mindjárt vége a melónak... gondolkozok, mit főzzek/süssek... ilyen esetekre egy elég gyorsan összeüthető kaja: omlett... kb mindent bele lehet tenni, ami épp otthon van... csak tejfölt kell vennem hazafelé...
lényegében ez megy bele: (1személyre)
2-3db tojás
pár szelet felvágott
gomba ízlés szerint
1 kicsi tejföl (175g azt hiszem)
1 evőkanál liszt
1 csipet só
1 csipet bors
kevés olaj
sajtlényegében a tojást felütöm, bele 1 nagy evőkanál tejfölt, lisztet, sót, borsot... összekeverem csomómentesre, beleszórom a felaprított felvágottat, gombát és reszelt sajtot... majd mindkét oldalát palacsintasütőben megsütöm... miután tányérra kiteszem, rákenem a maradék tejfölt és kész is én így készítem az omlettet, elég gyors kaja és laktató... lehet rajta csomó mindent módosítani, ízlés szerint...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
mai ebéd: makaróni/spagetti (ami sikerül belőle ) (kb 2személyre, 1-2 napra)
tervezett hozzávalók:
30dkg darált sertéshús
1 kis üveg paradicsompüré (kb 200ml körül lehet)
1 szeletelt csiperke-konzerv
1 nagyobb fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
egy kevés olívaolaj (<- valami fokhagymás van otthon és qrvajó ízű )
15-20 dkg sajt
bazsalikom
oregánó
só
1 csipet bors
makaróni/spagetti tésztaelkészítés: (wokban készítettem múltkor is, mert nagyon jól/egyenletesen tudok benne főzni... rengeteg dologra ezt használom)
a vöröshagymát felaprítom, olajon üvegesre pirítom, rádobom a darált húst... kis vizet szoktam alá engedni, hogy jobban puhuljon, úgyis sok elpárolog főzés közben... besózom enyhén és borsozom is... hozzá teszem a passzírozott fokhagymát is... amikor a hús megfehéredik, akkor öntöm hozzá a paradicsompürét, amit nagyjából beízesítek 1-1 nagyobb csipet bazsalikommal és oregánóval... a gombát is hozzá dobom... összefőzöm az egészet és közben kóstolgatom-ízesítgetem érzés szerint... elég gyorsan elkészül, ezért érdemes félkész állapotnál már felrakni a tésztát, hogy nagyjából egyszerre legyen kész az egész... ha megfőtt a szósz és a tészta, ízlés szerint szedek szószt a tésztára, megszórom sajttal és kész is
rengeteg dolgot lehet módosítani a recepten: pl apróra vágott, friss paradicsomot/paprikát is hozzá lehet tenni, de ezen kívül akármit... ízlés szerint egyszerű és gyorsan elkészíthető étel... én a fentiekben leírtak szerint szoktam készíteni és eddig nem sikerült még elrontani..."Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
látom, nem valami aktív a topik, de kis segítséget szeretnék kérni:
augusztus 20 lesz pénteken, ilyenkor általában valami szabadtéri grillezős/flekkenezős móka volt az utóbbi években, de úgy néz ki, idén a panelban ragadunk nézelődtem neten és többen is írták, hogy hagyományos sütőben grillrács+alá zsírfelfogó tepsi felállásban is jól lehet grillezni...
a terv:
veszek 6-8 szelet tarját/karajt (elvileg 2 személyre, ha többen leszünk, akkor többet), itt találtam infókat és készítek valami jó mártást hozzá, amiben 1 napra előre "beáztatom" és elkészítem a sütőben... köretnek meg sütök hozzá krumplit/hagymát olajban...tippeket szeretnék kérni, mert így még nem készítettem húst és hátha volt már valakinek tapasztalata, mire érdemes odafigyelni vagy milyen húst/mártást ajánlotok hozzá...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz mephi666 #1857 üzenetére
na, látom inaktív a topik, de leírom ide a tapasztalataimat, hogy más is tanulhasson:
barátnőm szerzett csütörtökön 6-8 szelet méretes tarját... pénteken terveztem elkészíteni a kaját... előtte 1-2 órával bepácoltam ilyen flekken fűszerkeverékkel... az inas részt bevagdostam a húson, nehogy sülés közben deformálódjon a hús... egy szűk óra alatt megsült a grillrácson... kb 2-szer átforgattam a húst és nagyon jól sikerült
a negatívum: nem panelba való az ilyen sütögetés, mert marhára befüstölt... nem égett oda a hús, nagyon finomra megsült, de ahogy csöpögött belőle a zsír a felfogó tepsire, az aztán sercegett/füstölt iszonyatosan... vagy fél nap alatt szellőzött ki rendesen a lakás...
végkövetkeztetés: ilyet csakis szabadban készítek, mert hiába isteni finom, ha ilyen hátránya van... tarjából továbbra is marad a cigánypecsenye... az is majdnem ilyen jó, de nem büdösít be ennyire...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
beköszönök ide, mint kovászkedvelő ...ha jó kenyeret akarunk, akkor kizárólag a volt falunkban sült kovászolt kenyeret vesszük (amit sajnos nem lehet mindig/mindenhol kapni), mert az finom, 3naposan még puha és 6naposan sem penészes: tökéletes még bundás kenyérnek, vagy melegszendvicsnek kezd elegünk lenni egyre jobban az élesztős vackokból, amit 2naposan már alig lehet megenni
már régóta érik a fejemben a gondolat, hogy megtanuljak kovászt készíteni/tenyészteni, de mindig csak halogattam: mostanra jutottam oda, hogy belevágjak... tudtok valami tanácsot, hogy milyen liszttel érdemes kezdeni, hogy remélhetőleg már elsőre is sikerélmény legyen? yt-n néztem videókat az alapokról, nem tűnik nagy ördöngősségnek... valamint milyen arányokkal érdemes dolgozni? (pl ha ilyen 60 deka körüli veknit szeretnénk akkor mennyi kovász/liszt/stb kell?)
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #2933 üzenetére
nem sütöttem még élesztős kenyeret sem eddig ...az élesztős pogácsánk viszont napokig puha
jó ez az írás... még párszor átrágom magam rajta és beszerzek ilyen-olyan lisztet az első próbához... tényleg érdemes rozsliszttel indítani, ahogy itt ajánlják? (otthon szerintem csak fehér búzaliszt, rétesliszt és valami teljes kiőrlésű tönköly van)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #2936 üzenetére
kecskemét... majd főnököt megkérdem, hol szokta beszerezni az alapanyagot (mondjuk ő nem kovásszal dolgozik, viszont süt ezerféle kenyeret)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz #75501312 #2944 üzenetére
én ezt a videót néztem és könnyebben érthető elsőre, mint a tartalmas, szöveges leírás (mondjuk nincs szó anyakovászról, frissítéséről meg egyebekről, ami a leírásban benne van)
ui: kommentekben is válaszol a kérdezőknek, ott is van sok hasznos infó
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
csak kis háttérinfó: általában p&p-s kovászolt kenyeret szoktunk venni, ami a régi falumból származik... kb 25éve még palásti&polyák néven indították a pékséget, ami elég sikeresen működött/működik, majd idővel palásti kiszállt és elindította a fornetti-t (amin azóta már túladott) ...emlékszem azokra a szombat reggelekre, amikor faterom elindult a reggeli útjára és hozott mindig a pékségből friss kenyeret, ami még langyos volt... roppant a külseje és isteni puha volt magában is képes voltam befalni a több centi vastag szeleteket... sőt volt a faluban még egy kicsi pékség (ami hamarosan bezárt, amikor a p&p elkezdett növekedni), ahova gyakran jártunk osztálytárssal: ott szedte ki a szemünk előtt a pék a kemencéből lapáttal a gyönyörűen megsült kenyereket
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
találtam egy jó receptet, amit kipróbálok maholnap, csak kicsit zavarba estem: élesztőből kovász?
"A tejben az élesztőt ujjunkkal jól összekeverjük. Liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk."
ui: még 20 éve a középsulink mellett volt egy pékség, ahol tenyérnyi, lapos, mazsolamentes túrós batyut sütöttek... megpróbálom otthon leutánozni és elég egyszerűnek tűnik a recept
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
hogy ne csak kovász meg kenyér legyen, ide rakom a szombati művem
...elég megosztó kaja a kocsonya, mi is leginkább a húsos részét szeretjük: 2kg-s kocsonyacsomag a lidl-ből, megtolva pluszba bőrös lapockával... fűszerezésnek kis marék egész bors és kb 1 egész fokhagyma, gerezdjeire szedve, valamint só... kb 5 órán át főtt (a kép még kocsonyásodás előtt készült... jó masszív lett... kb 2-3 liter víz mehetett volna még simán a levébe, de ehhez legközelebbre nagyobb kotla kell)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #3023 üzenetére
jaja, millióképp lehet készíteni, az a szép benne paprikás fület még kiskoromban ettem sokszor, de rég láttam már hentesnél... a lidl-s csomagban jól össze voltak válogatva/vágva a cuccok: 2db köröm felvágva, bőrös csülök bevagdalva és egy jókora bőr (saccra kb 15x40-50 centi lehetett) ...3 hete is főztem, akkor néhány tányérba raktunk erőspaprikát is ...már csak kenyeret kell megtanulni sütni mellé...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz kmarci25 #3052 üzenetére
sütőpapír: mióta elektronyos a sütő, olajat kb havonta használunk el 1 litert, mert majdnem mindent sütőben sütünk... (még a rántott cuccokat meg a bundás kenyeret is, enyhén lekenve olajjal) sütőpapírból viszont lennie kell mindig otthon ...asszony húga/kolléganője kérdezte, hogy sütünk sütőben bundás kenyeret meg még pár dolgot... mindketten leégették... nem raktak alá sütőpapírt ...nem is gondoltam, hogy mondani kéne, annyira alapvetőnek tűnt nekem (ha nem kenem ki az edényt, akkor papíron sütök)
#3053: most gondolj arra, hogy egyesek meg a bőr alá teszik a szilikont... blöeeee... (kaptunk egyébként mi is szilikonformákat: egyszer nem használtuk még egyiket sem)
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz kmarci25 #3055 üzenetére
én a konyharuhákhoz már hozzászoktam, csak figyelni kell, hogy amelyikbe gyakran törlöm főzés-sütés közben a kezem és nedves, azzal hosszú ideig nem szabad fogdosni a 200fok feletti tepsit
én most a penny-s bh 28 centis lábast néztem ki: ennek is szilikonborítású a fogója és 250fokig (elvileg) hőálló, sütőbe rakható, de most elbizonytalanítottál ebből a márkából van már grillserpenyőnk és tökéletesen elégedettek vagyunk vele... a szilikont a jó szigetelő tulajdonságáról ismertem, ezért furcsa nekem is sütőedénynek használni
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
#3053-ban margarint írtál... nem kötekedésnek, de ez ilyen női dolog, hogy vaj = margarin? ...csak mert asszony is az esetek nagy részében ellentétesen mondja... még szerencsére tudom, hogy ezekben az esetekben mire gondol
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz inf3rno #3070 üzenetére
hát nem tudom, de nekem a penny-s olcsó sütőpapírhoz eddig semmi nem ragadt hozzá
ui: nővéremtől kaptam "kisdobos" receptet, amit otthon csak "csóró macaron"-nak hívok... az nagyrészt tojás, liszt és cukor... nővérem is mondta, hogy nagyon könnyen le tud tapadni: sütőpapírra nekem nem sikerült még leragasztani 1 szemet sem ezt a képet találtam, ami az első próbám volt: itt kanállal méreteztem a tallérokat és nagyra nőttek... azóta finomítottam a módszeren: vettem fém sütikinyomót akciósan és azzal 1-1 kis pöttyöt nyomva már szépen lehet méretezni
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
+3075: a tésztához 4 tojást 30 dkg vaníliás (por)cukorral simára keverünk, hozzáadunk lassan 30 dkg lisztet és ezzel is simára keverjük (én kristálycukorral készítettem és párszor átkevertem-állni hagytam, hogy tökéletesen feloldódjon a cukor) tepsibe először kiskanállal raktam halmokat, de nagyra nőttek a korongok, most már a sütikinyomóval szó szerint csak 1-1 pöttyöt rakok sütőpapírra 200 fokon légkeveréssel kb 8-10 perc kell neki
a krém: 2 tojást 15 dkg cukorral habosra keverünk... hozzáadunk lassan 1 dl tejet és 1 kanál lisztet, majd ezt lassan sűrűre főzzük... tetszés szerint kakaót adunk hozzá, és ha kihűlt, 15 dkg vajat keverünk bele... (lehet ezt variálni összevissza: nővérem pl gesztenyemasszát szokott bele tenni én meg múltkor cukor helyett juharsziruppal édesítettem, mert nem figyeltem hogy kevés itthon a cukor )
a süti először kemény, kell neki zárt dobozban 1-2 nap hogy igazán puha legyen... szerintem babapiskótát is lehetne vele helyettesíteni tiramisuban, úgy biztos gyorsabban puhulna a kávétól meg a krémtől nem próbáltam még
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
orvosokról inkább ne beszéljünk: asszonynak pajzsmirigy alulműködése van, amire gyógyszert szed... nem ment egyszerűen 4éve a teherbe esés sem: jöttek sorban a különböző kiegészítő gyógyszerek... minimális inzulin rezisztanciát is megállapítottak nála, ch-diétát írtak elő neki, stb... lényeg, hogy szedi egyszer a pajzsmirigy-gyógyszert, mellé pár gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítményt, ami szintén pajzsmirigyre hat... cukorra is kapott gyógyszert, amit már akkor furcsának tartottunk, mert mindig a határértéken belül volt a cukra... szépen összedolgozott pár orvos, aminek az lett a vége, hogy a terhesség utáni 85kg-ról alig 1 év alatt lement 67-re most novemberre elég rosszul lett: rengeteget fájt a feje, indokolatlanul felment a vérnyomása néha, pulzusa is felugrált 130 környékére... feje időszakosan rettentően fájt... szedett fájdalomcsillapítókat, majd egyik napról a másikra tele lett piros foltokkal/dudorokkal... mintha valami allergiás reakció lett volna... endokrinológus azonnal leállította minden gyógyszerről (szó szerint 6-7 különböző gyógyszer volt már a reggeli adag), hogy csak a pajzsmirigyre valót szedje... körbejártunk bőrgyógyászt, immunológust, fülorrgégészt, ügyeletet, mindenkit (nagyrészt magánban, szép összegekért, hátha úgy okosabb lesz az orvos) és senki nem mondott semmi konkrétat, csak küldözgettek tovább pár hét alatt szépen csökkentek a tünetek, 1 hónap alatt a foltok/dudorok is megszűntek... valószínű a sok felesleges gyógyszertől sokallt be a szervezete
pajzsmirigy is okozhat olyan szép dolgokat, hogy "alig eszik az ember, mozog és folyamatosan szedi fel a kilókat"
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz Digitalpimp #3106 üzenetére
szerintem sima teflon (dobozon nincs semmi infó, csak hogy "tapadásmentes")
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
ezt a receptet meg kell osztanom, mert sütöttem már sokszor régen tejes pitét, viszont teljesen más állagú volt a tészta, amivel indítottam... régen palacsintánál sűrűbbel kezdtem, ez meg folyós, viszont isteni a végeredmény: 1,5liter tej, 30 deka liszt, 20 deka cukor, 8 tojás, csipet só... ennek felével indítottam a mennyiséget, mert ennyi tojás nem volt itthon és isteni lett lényegében az összetevőket botmixerrel megdolgoztam, majd margarinnal kikent, kilisztezett tepsiben 170fokon légkeverés mellett 40 perc alatt készre sütöttem... istenien lágy az alja, nem sült le, tetején vékony, szépen rásült habréteg... ...képet nem tudok közölni, mert a tepsinyi adagot kb 10perc alatt elpusztítottuk hárman
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz #76500480 #3215 üzenetére
rántottából én a könnyű, éttermi állagú receptjét kerestem, amit szoktak általában svédasztalos reggelinél asztalra tenni... lényege, hogy 3 tojáshoz 1 csipet liszt, 1 evőkanál víz és 1 csipet só... szép sárga, puha, könnyű lett és ízvilágban is ugyanazt adta ...így simán eladják a 3tojásos rántottát 4tojásosnak
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
bl80-ból tenyésztettetek már kovászt? elkezdtem 100+100g-al vasárnap, tegnap délután kivettem 100-at belőle, 50+50-el etettem, reggel ránéztem és már meg volt indulva, ráfrissítettem 50+50-el... amit megfigyeltem: tegnap délután masszívabb, ragadósabb volt, ma reggel pedig annyira nem ragadós, könnyed... (kb 24 és 16 óra telt el az etetések közt eddig... konyhában kellemes 24-25 fok lehet)
alapvetően rosszul indítottam? (teljes kiőrlésű rozst ajánlottak a labor oldalán, de olyan lisztet nem találtam eddig, gondoltam elindulok sima fehér kenyérliszttel) kell valamire nagyon figyelnem, vagy csak ennyi, hogy etetgessem most szépen 1 hétig? meg tud romlani/büdösödni, vagy ha kellemes élesztős illata van, akkor jó?
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz devil-k #3249 üzenetére
tk tönköly van asszem otthon... legközelebb kap abból ha éhes, akkor összeesik és jön a szag, amit írtál? ha ránézésre szépen emelkedett, levegős, akkor minden oké? (asszony ezt az újabb "kitalációmnak" tartja ...1éve hermelin-nel szórakoztam, de azt valahogy sikerült megrohasztanom és pár napra hazavágtam a gyomrom )
...régóta tervezgettem, hogy megpróbálkozok a kovásszal, nem is tudom miért halogattam eddig: igazából nem sok időt vesz el, amennyit foglalkozni kell vele ...ha pedig beválik, sokmindent lehet vele készíteni... (akár az is működhet, hogy reggel korán sütünk aznapra pékárut magunknak)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz #76500480 #3256 üzenetére
basmati-ból lidliben vettem legutóbb ilyen 2kilós zsákosat megint... asszonynak figyelni kell a ch-bevitelre és az az ajánlott: nagyon jó illata főzés közben... könnyen meg lehet különböztetni a többi rizstől
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #3283 üzenetére
arra én is vevő vagyok, mert egyelőre szárított élesztővel szoktam csinálni: asszony elégedett vele teljesen, de én nem ...nem mondom, hogy rossz, de van hová fejlődni
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz devil-k #3297 üzenetére
nálam a marlenka golyó ami nagy kedvenc mondjuk olcsóbb, mint a macaron, de sokkal jobban is szeretem... be is van rendesen csomagolva a doboz és nem is értem, hogy tudják ilyen tökéletes formájúra/állagúra elkészíteni... tökéletes puha gömbök, amik enyhe nyomástól már deformálódnak, körbe egyenletes a tésztavastagság és a krém is benne... (általában elfogy gyorsan az egész dobozzal: nem is érdemes amúgy napokig tartogatni, mert ha elkezd száradni, már nem ugyanolyan)
ui: macaron helyett leírtam múltkor a kisdobos receptet (ez a csóró változat) ...alapjaiban más a kettő, viszont kinézetre van kis hasonlóság és a macaron amennyire bonyolult, a kisdobos olyan egyszerű
#3305: na, olyat még nem kóstoltam... natúrt és kakaósat vettünk párszor (3 éve amikor asszony terhes volt, heti szinten szerintem 1-2 dobozzal elfogyott )
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
ja közben eszembe jutott egy recept, amit általában szilveszterre szoktam elővenni: sajttekercset évek óta készítek és ez a módszer vált be legjobban... (volt, hogy trappista tömbből olvasztgattam, de az bonyolultabb volt sokkal és a végeredmény se lett ilyen szép) ...idén túl sok lett a tekercs, viszont utálok kaját kidobni, így elkezdtem melegszendvicsbe felhasználni: 2 szelet kenyér közé néhány szelet ilyen sajttekercs és mehetett a préselős sütőbe bitangjó volt és pár percig tartott az elkészítés
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz #76500480 #3323 üzenetére
én amikor először főztem tojáslevest, elmértem a lisztet és besűrűsödött: úgy nézett ki, mint egy kondér rotyogó hányás ...szerencsére ritkán sikerül olyan rosszul kaja, hogy ki kelljen dobni, de az ment a budiba azonnal
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
...én a vajas-cukros-mázas tortákat rühelltem mindig, amit általában a nagymamák sütöttek 20-30 éve ...mert a tortának a nyári 40 fokban megtartott lagziban sem volt szabad szétfolyni ...aztán megettél fél szeletet és a következő villányitól garantáltan behánytál
tortából nálam az oroszkrém a kedvenc mondjuk abból is lehet csömör változatot készíteni ...meg amivel itt elégedettek vagyunk, azok az auchan tortái: nem egyszer volt, hogy jobbnak bizonyult, mint a 2szer olyan drága cukrászdából vett hasonló
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #3343 üzenetére
hehe, nem értettem baranyát... most esett le: villányi = villa mennyiség
ezekről a tortákról az maradt meg legjobban, amikor nővérem lagzija volt majdnem 30 éve nyár közepén és mamám tanyáján volt megtartva... az asszonyok sürögtek-forogtak, készítették a tortát és az is ilyen vajas-cukros-mázas volt... a brutálisan csömör fajta, pedig én tényleg bírtam mindig is az édességet töménytelen mennyiségben az ilyen 10dekás táblás csokik épp elegek szoktak lenni, de volt hogy filmnézés közben egy 30dekás egészmogyorós milkát pusztítottam el... vagy pár hete amikor megláttam, hogy 2-3 napja lejárt a gyereknek tartott 6-os csomag túrórudi, gyorsan próbáltam menteni és 1helyben beburkoltam ...sőt fősuli alatt volt, hogy kijártunk egy közeli szupermarketbe (kb 5perc gyalog), ahol ilyen 20ft-okért szórták a közeli lejáratú kakaós túró rudit... abból 10-et megettem a suliig visszamenet (akkor 65-70kg közt mozogtam, most 70-75 vagyok és a fogyasztásom nem sokat változott)
baranyáról jut eszembe: 2014-ben nászúton bejártuk az országot, házasság napján szó szerint tolnát-baranyát kakasd-on házasodtunk, első éjszakát pedig villányban töltöttük... kakasdon a faluházban volt a szertartás (ketten voltunk asszonnyal, 2 tanút ott láttuk először, a hivatal dolgozói voltak... volt még az anyakönyvvezető meg egy lány, aki zenét kapcsolgatott...) ...itt a faluház mellett van az anna cukrászda, ahol ettünk süteményt (és a mosdóban öltöztünk át az esküvőre ) és azóta is már visszatértünk már 1-2szer itt kecskeméten van pár menő hely, de az árakhoz képest szerintem a színvonal le van maradva... az említett "kis falusi cukrászda" pedig annyira nem is volt drága, mint amilyen minőséget produkáltak eddig ha valaki arra jár, érdemes beugrani hozzájuk
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz inf3rno #3353 üzenetére
a tejes dolgokat szokták tiltani pár napig... meg hogy cigi+kávé se menjen egy ideig... aztán volt, hogy húzás után tamponnal a számban leültem az épület előtt a padra rágyújtani, bringával haza és otthon tampont kidobtam, majd kávé, cigi, pálinka, sör arra kell figyelni, hogy ne szívogasd a helyét, nehogy kijöjjön a vérdugó, ami lezárja a sebet... az jól leszigeteli, vigyázni kell rá... simán ennék puhára főtt húsokat, mert kell az energia a gyógyuláshoz, krumplipürében meg nem sok van... mellesleg abba is kell pl tejföl...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz inf3rno #3355 üzenetére
nem feltétlenül kell turmixolni: gyerek miatt megtanultunk mindent puhára készíteni... sült csirkecombtól kezdve a brassóin át a pörköltekig mindent el lehet készíteni omlósan puhára
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz inf3rno #3359 üzenetére
ennyi: elég ideig kell főzni/párolni pl csirkecombot 180-200 fokon fólia alatt puhítod 1.5-2 órán át, majd fólia nélkül készre sütöd, garantáltan leomlik a csontról... pörkölt is jobban puhul fedő alatt... brassóit meg először kicsit le szoktam pirítani és utána vízzel öntögetem kb 1.5 órán át és puhítom, majd elfőzöm a levét és készre sütöm tarját is meg lehet sütni omlósra a csirkecombhoz hasonlóan: mi ezt savanyúkáposzta közt szoktuk sütni elég gyakran
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz FerNandor #3375 üzenetére
perfect home-ból én ilyen sütikinyomót vettem szintén edigitalnál direkt fémet kerestem, mert műanyagokkal csak szívtam (szétestek folyamatosan erősebb nyomásra), ez meg 1500 körül volt kb 20-25 tartozékkal... a kisdobos sütemény tésztája elég masszív, azt kanalazni kellene sütőpapírra, viszont ezt betöltöm és pikkpakk telenyomom vele a tepsit nagyon jó vétel volt
most tejespitét sütöttem, képet nem tudok lőni, mert 10perc alatt elfogyott az egész tepsinyi (mondjuk kicsi tepsi volt)
10deka liszt, 7deka cukor, 5dl tej, 3 tojás, csipet só rendesen összeturmixolva, majd kivajazott+lisztezett tepsiben hőlégkeverésen 170fok/40perc alatt megsütve... a tészta alja istenien lágy, tetején meg ott a tojáshab rásülve... egész família el volt tőle ájulva
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz inf3rno #3380 üzenetére
kb így nézett ki, de porcukor itt már nem került rá az alja puha tésztaszerű, teteje meg habos...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz FerNandor #3384 üzenetére
saccra 20x30 centisbe... vagyis pontosan ilyenbe
#3383: jól kivajazva, enyhén lisztezve egyáltalán nem ragadt le, pedig ez csak sima rozsdamentes acél
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #3387 üzenetére
...vagy kifogni egy jó kis vulkánkitörést és fellapátolni a lávából pizzakőnek valót
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
véletlenül vaskereskedésben dolgozom: 4x1000x2000-es sima szénacél lemez 14ezer, lencsemintás bordásból csak nagyobb táblaméret van: 4x1250x2500 listaáron nettó 24ezer 1x2m-ből mennyi jöhetne ki? (valamennyi dolgozói kedvezményem biztos lenne, de ilyenre nem gondoltam még, hogy pizzasütő lapnak táblalemezt vegyek )
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz kmarci25 #3436 üzenetére
lehet arra készül, hogy jön a karantén, bevásárolt már pár mázsa lisztet és a környéket el akarja árasztani 5000ft-os kovászolt kenyérrel, ha megáll az élet ...koronavírus-zombiapokalipszis után királyként akar élni
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz kmarci25 #3440 üzenetére
nekünk a húsrendelés jött meg: mi sem koronára terveztük, csak egy időre feltöltöttük a fagyasztót falusi vágásból származó friss hússal (4kg lapocka, 2kg oldalas, 2.5kg comb, 2kg csontos karaj, 1kg töpörtyű) ...csak áram legyen
ma délután megyek pennybe mert kell pár dolog: kíváncsi leszek... dakoták által sűrűn lakott területen van és általában így hónap utolsó napjaiban kevesen szoktak ott vásárolni viccen kívül lehet hogy lisztből meg konzervekből kicsit többet veszek a tervezettnél (ez úgyis elfogy előbb-utóbb)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
ja, el is felejtettem: kedden otthon voltam szabin a beteg gyerekkel, délelőtt főztem kocsonyát megint... most csak egy 2kg-s lidlis csomagot használtam fel: marék fekete bors, majdnem egy egész fokhagyma és só került csak bele... majd legvégül 4 tojás... jó sok leve lett, aminek az állaga most sokkal jobban el lett találva, mint előző főzésnél (akkor "keményebb" volt... most kb 5 óra helyett "csak" 3.5-ig főztem, mert már jónak éreztem) ...még dermedés előtti állapotot fotóztam
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
jönnek itt sorban a különböző technikák/technológiák: szuvidáláshoz van valami tippetek, hogy lehet otthoni eszközökkel megoldani? még év végén volt nálunk ilyen céges csapatépítő főzés itt egy városi főzőklubban és ott sütöttünk szuvidált kacsacombot... a szakácsnő metro-ból vett, már szuvidált alapanyagot használt, mert ő is drágának találta a hozzá való berendezést (kb 70ezret hagytunk ott 3 óra alatt és elmondása szerint hónapokra előre teltházasak... mégis drága?) ...kb fél óra alatt gyönyörűen megsült a befűszerezett hús: bőre roppant, hús omlott, jó szaftos volt, nem száradt ki próbáltam már én is kacsacombot sütni, de össze se lehet a kettőt hasonlítani
lényeg, hogy vákuumcsomagolva 60-80fok közt állandó hőmérsékleten főzzük a megfelelően befűszerezett húst sok órán át... én azon gondolkoztam, hogy a sütőt 50-250fok közt lehet szabályozni: belövöm mondjuk 70 fokra és berakok egy edénybe bőven vizet a hús alá, akkor csak egy jó hőmérő kell meg egy vákuumcsomagoló gép amikor a víz eléri az ideális hőfokot, akkor rakom bele a húst... a termosztát időszakosan kapcsolgat és a sütőben levő levegő hőmérséklete szélesebb tartományban változhat, viszont a nagy mennyiségű víz ezt lassan követné le és minimális lenne a mozgástér... szerintetek működhet? vagy lenne olyan páralecsapódás, hogy órákon belül folyni fog a sütőből a víz? (őszintén megmondom: otthonra tényleg nem olcsó a legolcsóbb 25-30ezres gép sem... a vákuumcsomagoló még oké: az több dologra is használható... néztem ilyen "diy-szuvidgépeket" is, de azok sem lennének olyan olcsók a végére)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz kmarci25 #3470 üzenetére
jaja tényleg ott a legutóbb vett fedeles bh edény, amire azt mondják, hogy a szilikonfülei 250fokig bírják a sütőt... akkor már csak egy vákuumcsomagoló gépet kell szerezni
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz kmarci25 #3472 üzenetére
ez kicsit több, mint 10, de simán megvenném a 2év gar miatt elek zoltán szakácsmester is a sencor cuccokra esküszik
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz FerNandor #3474 üzenetére
jaja, ezeket néztem, de karácsony előtt nem vásároltunk már be jobban ...ez a fóliahegesztő mondjuk biztatóbb, mint a sencor... +1év garral... és silvercrest cuccokkal sem volt eddig problémánk... lehet kivárom, mire a lidliben újra lesz ilyen akció és akkor a hegesztőt megveszem és sütőben próbálok szuvidálni (a rúdért sokallom a 20ezer feletti összeget, ha a technológiára van más alternatíva)
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz inf3rno #3477 üzenetére
itt a fedőnek csak annyi lényege lenne, hogy ne a sütőben csapódjon le az összes pára... mivel légmentesen be van zacskózva, nincs is jelentősége a gőzölésnek... az egyenletes hőmérséklet a fontos, amit a víz átad minden irányból
ha milliárdos lennék, én is jacuzziban szuvidálnám a disznót sőt vonóhorgot rakatnék a lamborghinire és azzal vinném a vágási malacot a halálsorra
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
megosztok egy tartósítási technikát, amit próbáltam és nagyon jól bevált
még decemberben véletlenül nagyon bevásároltunk olcsó paradicsomból és majdnem kezdett már ránk rohadni: a löttyedtebb részét turmixoltam/átpréseltem, a normálisabbakat pedig megpucoltam és csumáztam... pár üveggel elraktam a leírás szerint, egyedül sóval tartósítva (és bazsalikom nélkül, mert azt asszony rühelli)
most hétvégén paradicsomos húsgombócot készítettem: kb 80deka darált húshoz nagy bögrényi rizs, 2 tojás, só... jól összekevertem, raktam fel kb 2-3 liter vizet, amibe beledobtam egy nagyobb ilyen konzervet (leturmixolva) és fedő alatt 1 óra alatt megfőztem benne a gombócokat alacsony lángon... cukrot tettem a lébe rendesen, hogy legyen íze, 1 óra után gombócokat kiszedtem, olajon lisztet pirítottam, sűrítettem a szószon és visszaraktam bele a gombócokat isteni lett
ui: azt hiszem a fenti módszerrel fogok elrakni innentől paradicsomot, mert pillanatok alatt megvan és 3 hónap alatt még nem romlott meg
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox tulajok OFF topicja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Házimozi belépő szinten
- Politika
- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Könyvajánló
- Samsung QN800D: Neo QLED 8K tévét teszteltünk
- Xiaomi Mi 9 SE - csúcsimitátor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Visszapillantó matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- noblechairs Hero fekete/piros gamer szék eladó
- Eladó-Kiadó ingatlan táblák , hogy sikeres legyen az eladás! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- AKCIÓ! Okos otthon és biztonság - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen