-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
#73959936
törölt tag
sziasztok
kenyérsütés géppel a cím, amihez tanácsot kérnék...
kezdő, amatőr szinten kb.6.-7. kenyeremet sütöm 1 tefal gépben. (PF25xx)választható a géppel a manuális mód, ami ugye azt jelenti, hogy be tudom állítani hány percig keverje, gyúrja-pihentesse-süsse, milyen hőfokon stb.
próbálkoznék kovászos 60/40 %-os rozsos kenyérrel de nem tudom, hogy pl mikor kellene a leghosszabb ideig keleszteni a tésztát, mivel erre is 2 lehetőség van, akár 2x3 óra időtartamra....
van valakinek tapasztalata/receptje, elkészítési leírása ? Vagy hol keressek ehhez hasonlót ?
[ Szerkesztve ]
-
#73959936
törölt tag
válasz kmarci25 #3987 üzenetére
Hát akkor: itt 1 kenyérsütő leírása. (PAIN & TRESORS MAISON 11-es program)
Nem kötözködnék, de megkérdezném: mi a fenének van rajta manuális program 2x3 órás kelesztési idővel, ha nem alkalmas kovászos kenyér megsütésére ?
külön állítható a keverés, dagasztás, kelesztés sütés ideje...
nem, a kenyér héja nem lesz olyan, mint ha kemencében, vagy sütőben sütnéd a vizes módszerrel az tény
[ Szerkesztve ]
-
#73959936
törölt tag
válasz inf3rno #3981 üzenetére
Na jó, hát leírom a jelenleg én általam készített rozsos kenyér receptjét.
azért lesz érdekes, mert nemcsak sikér és kovászpor, de élesztő is van benne.
hiszem, véletlenül akadtam rá.Egy házi kenyér elkészítésének receptjét kerestem és találtam, ezt finomítgattam.
30 dkg bl55-ös liszt, 20 dkg. rl190-es roszliszt, 1 kanár sikér, 1 kanál kovászpor, 3 dl langyosnál melegebb víz (nem meleg víz) 2 dkg. élesztő, 1 kanál zsír, 1 kanál ecet, 1,5 teáskanál cukor, 2,5 teáskanál só és ízlés szerint 1 fajta mag (len, szezám, chia, napraforgó)
Először a választott magvat megpirítom, nem megégetem.... összekeverem a liszteket és a sikért, félreteszem.
A vizet az edénybe öntöm, mivel a langyosnál melegebb mire átveszi a lemez hője is a magáét kb. langyos. ebbe teszem a kanál kovászport, melyet úgy keverek el benne, hogy nem érek sem az edény aljához se oldalához. Ezután teszem bele a kanál zsírt, amelyet hasonló módon oldok fel. azután mehet bele a só-cukor-ecet.
Ráöntöm a lisztes keveréket, tetejébe készítek szélesebb lukat, oda megy a két deka hagyományos élesztő morzsolva. (A magvakat vagy a lisztes keverékbe lehet tenni, vagy ha van adagoló a gépben akkor oda.)
Én szoktam várni kb 5 órát, míg elindítom a folyamatos, vagyis inkább úgy írom, hogy időzítek. Azaz a reggel bekészített hozzávalókkal dél körül kezd el gép dolgozni, azaz teljes kiőrlésű kenyér készítése...750 gr....közepes szín...2 óra 45 perc
Majd 800 grammos kenyér lesz belőle, ami frissen mennyei, nem tiszta lyuk ugyan a kenyér, de vannak lyukak benne és a hozzávalók miatt nem lesz kemény és nehéz, mint az elején, amikor kezdtem. Nagyon puha és az íze másnap is ugyanolyan....sajnos elfogy...
Azt gondolom a liszt-aránynak köszönhetően igenis egészséges és finom kenyeret alkottam.
(#3998) krizmo_
értem és köszönöm,ja: a 12-es és 16-os program kombinációjával sem jön össze ? vagyis miután gyúrt és pihentette, kiveszed és annyiszor hajtogatod, amennyiszer csak kell ? aztán sütöd ?
[ Szerkesztve ]
-
#73959936
törölt tag
sziasztok
csak annyi lenne a kérdésem, hogy a boltokba kapható kovászport fel lehet éleszteni ?
-
#73959936
törölt tag
válasz inf3rno #4046 üzenetére
Én nagyon kíváncsi leszek az új kenyérre, amit pénteken sütsz....
(biztos jó amit számoltál, igaz így aki még sohasem készített kovászos/bocs kovászolt ? kenyeret azt gond.az a 20 dkg kovász nem lesz picit sok ? )a kenyér súlya ugye kb. közel 800 gr. lesz ?
[ Szerkesztve ]
-
#73959936
törölt tag
válasz Digitalpimp #4084 üzenetére
Kinek-kinek...mi elég és mi sok....
pl. Isten is bort fakasztott a vízből ha jól tudom...nem tudhatod
és a 0,5 g élesztő nem kevés. csak nehéz kimérni....
-
#73959936
törölt tag
-
#73959936
törölt tag
Na akkor, aki megcsinálja visszajelzést várnék milyen is lett....
egyébként azt hiszem lehet kapni olyan eperdzsemet, ami nem igazán mézédes, hanem inkább savanykás....és a sajt....hmmmm -
#73959936
törölt tag
sziasztok. adott 1 kenyérrecept 75 dekás kenyér elkészítéséhez. (gépi) ebben kovászpor is szerepel 1 kanál.
helyettesítés céljából ez mennyi élő/érett kovásznak felel meg ? vagy ez befolyásolja a liszt és a víz mennyiségét is ?
(tudom, hogy abszurd és nonszensz a kovászos kenyér gépben, de ha lehet csak a kérdésre várnék választ)
köszönöm
-
#73959936
törölt tag
válasz kmarci25 #4308 üzenetére
320 ml langyos víz, 23 g. élesztő, 7g. cukor 1 ek. kovászpor, 1 bő ek.zsír.
(a gép edényében) langyos víz kb. felében feloldom az élesztőt-cukorral, hozzáteszem a kovászport és állni hagyom vagy 5-10 percig, a vége felé beleteszem a víz másik felét és a zsírt feloldom.
300 g finom és kenyérliszt, 200 g teljes k.rozsliszt. 1 ek. búzasikér, 10 g. só
kimérem a lisztet és összekeverem a hozzávalókkal, majd a vizes részhez öntöm.
először program szerint 9 perc keverés 20 perc dagasztás majd 40 perc pihentetés
majd leveszem a keverőlapátot és újból kelesztem 40 percig az edényben.
ezután 60-70 perc alatt közepesre sütöm. (persze ég és föld a kovászolt kenyértől....de finom)
[ Szerkesztve ]
-
#73959936
törölt tag
válasz kmarci25 #4310 üzenetére
tudom olvasgattam ezeket is már több helyen....és igen, újra lehet éleszteni a darabos vagy por állagút...
a kovászport netről vettem, van 2 fajta (?) is forgalomban, egyik sem olcsó - fél kilós kiszerelésben postával együtt vagy jó 3 ezer...
szóval tényleg csak az íze miatt csempészem bele, hogy ne legyen annyira élesztős. talán kipróbálom amit írsz, tegnap indítottam 1 új kovászt, na az majd jövő héten lehet kész ugye...
(én is sütöttem már kovászolt kenyeret, kb 9 óra mire szuper lehet...) nekem munkanaponta csak 3-4 órám van rá....
-
#73959936
törölt tag
válasz kmarci25 #4310 üzenetére
Na: csak ide írok, mert itt a helye és tudom mindenki szeret olvasni új kenyér születéséről/sütéséről
Megcsináltam: a 4309-es hsz-ben lementen 17 gr. élesztőre és tettem hozzá 2 kanál full érett kovászt. Az eredmény ? Csodálatos kenyér, ami ugyan nem kovászból / vagyis csak részben abból készült...de nagyon puha, lágy kenyér, ízletes hmmm.
-
#73959936
törölt tag
válasz bugizozi #4318 üzenetére
Még nincs, mert mindenki a kovászos kenyértől van elszállva, 7végén hagymás sült 1 grammig elfogyott...
Fogok feltenni, de a tegnapiból is csak ma estére maradt, pedig csak ketten vagyunk rá !
ma is sül majd, holnap talán teszek fel ! Bár a puhaságot még nem igazán adja vissza a fotó !
köszönöm, de tényleg csodálkozom, hogy amikor se pihentetés, de hajtogatás, se kelesztés, mégis finom lett, nem beszélve a 40 % rozsról, amit bele tettem/teszek.
-
#73959936
törölt tag
-
#73959936
törölt tag
-
#73959936
törölt tag
ok, elismerem valóban nem olvastam el közel sem mindent
én meg mindent magam készítek, vagyis kerevek össze és próbálgatom mit és hogyan. Ez tegnap nem sikerült. De majd legközelebb....
és tuti, hogy kipróbálom a sütős kelesztést
-
#73959936
törölt tag
Sütőgépes 80 dkg-os kenyér
kérdés: ha jelenleg kovász is, és élesztő is van a saját receptemben. Utóbbit sikerült 1 dkg-ra leredukálni.
Vajon: ha növelném a kovász mennyiségét, teljesen kihagyhatom belőle az élesztőt ? Ilyen mennyiségnek egyáltalán van valamilyen térfogatnövelő hatása ?
-
#73959936
törölt tag
válasz Tibicsucsu #4838 üzenetére
szvsz. mégha az arányok rendben is vannak talán, a legtöbb a jó erős, érett kovászon múlik.
Valamint a mesteri hajtogatáson, ja és persze a kelesztési időn is. -
#73959936
törölt tag
hogy legyen már végre 1 kenyér kérdés is:
ha most így tél derekán (?) ugyanúgy szeretnék kenyeret sütni ugyanazon alapanyagokból, mint pár hónapja, akkor most miért nem kel meg rendesen, illetve miért esik össze részben ?
(tudom utóbbi valsz. vízmennyiség lehet)hideg vagy meleg alapanyag, vagy meleg kelesztés vagy a klíma miatt is lehet ?
-
#73959936
törölt tag
válasz kmarci25 #5836 üzenetére
BL55, BL112, BL200
ne kérdezd miért...
nagyon szépen megkel, és míg a bl55, bl80, rl190-es saját keveréket használtam - gyönyörű volt. nagyon nagyon keveset zsugorodott, olyan volt (alakra) mint a bolti formás...
de belül ....
a teljes kiőrlésű liszt miatt természetesen kap sikért is, és zömmel kovásszal készül...azért zömmel, mert 15 gr élesztő is van benne...
-
#73959936
törölt tag
válasz Top cat #6393 üzenetére
topictárs valsz. elírta a hivatkozást.
-
#73959936
törölt tag
válasz krizmo_ #6607 üzenetére
Infarktus után a főorvos megkérdezte vagy 3 héttel, hogy fogyasztok-e kávét. Mondtam igen, napi 1-2-őt (ezt most sem sokszor lépem át) azt mondta: annyit nyugodtan...(term.vérnyomás szabályozó gyógyszer van)
sózni meg nagyon nem nem szoktam, de íztelenül sem eszem
[ Szerkesztve ]
-
#73959936
törölt tag
válasz Donki Hóte #6674 üzenetére
cses..d meg éhes lettem !
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Smart Cooking Robot. Teljesen új bontatlan 2 év garanciával!
- Prémium autómatricák kedvező áron! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Sharp ES-NFH814 8kg os inverteres 3. eves mosogep
- Eladó Családi Ház Nőtincsen 70 négyzetméter Lakó rész + 40 négyzetméter beépíthető rész
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen