Új hozzászólás Aktív témák

  • FEDman

    addikt

    válasz szisti #345 üzenetére

    Ahogy azt Parci is írta itt azért akadnak olyan gépek is amik nem FF-ek. :)

    Meg mind Jpeg, ilyen téren elég becsapós lehet sz összkép, mert a Fujinak van talán a legügyesebb Jpeg motorja jelenleg.

    Ettől függetlenül itt is érezni azért a nagyobb szenzorban rejlő potenciált.
    Csak ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy a zajt önmagában vizsgálni elég félrevezető lehet hiszen ebben az esetben csak zajszűrés mértékén múlna egy gép jósága. :)

    Sokkal érdekesebb a jel/zaj arány vizsgálata. És itt érdemes megjegyezni, hogy a mostanában a Nikon Jpeg-ben kifejezetten minimális zajszűrést alkalmaz. Inkább bent hagy picit több zajt a több részlet és a több szín információért cserébe.

    Néz meg ezeket:

    X-E1 iso6400 Jpeg

    D600 iso6400 Jpeg

    Nagyíts bele mindkét képen a Martinis üveg legalsó címkéjén lévő ROSSO feliratra, aztán nézd meg az alatta lévő zöld feliratot ami bizony a szűrés miatt csak az egyiken zöld. :)

    De ha megnézel más részleteket is szinte mindenütt kicsit tompább színekben a Fuji.

    De ennél még érdekesebb a nyers Raw:

    X-E1 iso6400 Raw

    Nikon iso6400 Raw

    Fuji X-Trans megoldásának egyik nagyon pozitív tulajdonsága, hogy meglepően kevés színzajt termel még Raw-ban is. Cserébe viszont kicsit tompább a kép, pixelszinten nézve lényegesen kevesebb a színinformáció.

    Ehhez nagyíts itt bele mondjuk a pénzérmére mind a két képen.

    Azt hiszem elég jól látszik miben nyújt többet egy FF Nikon. :)

    Összegezve véleményem szerint gyakorlati szempontból ha azt nézzük, hogy mennyire lehet lazán eltekerni a 2 gépet iso6400-ig, ilyen szempontból nagyon hasonló a kettő. Zajban iso6400-ig nagyon hasonló a kettő és ez nagyon pozitív a Fujira nézve. Viszont máshonnan nézve meg egy ügyes feldolgozással (LR-ban nem ügy a színzaj kezelése) ugyanaz az iso6400-as képe hagyományos FF szenzorral kicsit jobb minőségű lesz.

    Azaz bizonyos területeken pariban van az FF-el, bizonyos területeken meg elmarad attól. Erre mondom én, hogy piszkosul jól teljesít a Fuji, de azért FF verésről azért még nincs szó. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák