Új hozzászólás Aktív témák

  • mézespálinka

    senior tag

    Sziasztok!

    Kovászos kérdésem lenne. Úgy kb lassan 1 éves lesz a kovászom. Nem sütök vele minden nap, max 1/hét, ezért hűtőzik. Megerősödése után az anyakovász ment a hűtőbe, 5-7 naponta frissítés 1-4-5 arányban. Kenyerekkel próbálkozok, felemás sikerekkel. Minden ehető lett eddig, csak max nem szép :). Használat előtt kiveszek egy kis adag kovászt és napi 2x etetéssel 1 vagy 2 nappal a sütés előtt elkezdem előkészíteni 1-6-6 arányban, hogy erősödjön a bevetésig.
    A kérdésem pedig azokra a receptekre vonatkozna, ami pl. a fent látható buci is. Vagy croissant (zseniális íz lett szerintem, állag is, csak megint az a fránya külső), vagy kifli. Tehát azok a receptek ahol formázni kell a terméket és pulton , formázva keleszteni recepttől függően X óráig. A formázásig minden jól megy, sikerül egyre feszesebben, egyre szebben formázni. Azonban a formázott alakot a pulton nem tartják meg a kis bucik/kiflik/stb hanem nőnek de egyben terülnek, laposodnak is. A sütés utáni bélzet alapján nem kel túl. De még mindig ez volt az olvasataim alapján a tippem, hogy túlkel ezért legutóbb már csak 10% kovászmennyiséggel próbálkoztam, és megint a fent említett hibába futottam bele.

    Szerintetek mi lehet? A kovász a gyenge? A formázás nem feszes? Hidratáltság? (ez utóbbival a recepteket követem, a lisztekben is próbálom a leírtakat használni de tudom, hogy malomja válogatja, frissesség esetén is más lehet a nedvesség amit felvesz)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák