Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mikk2000

    őstag

    Helló, van egy 2TB-os hitachi vonyóm, HDS5C3020ALA632 típusú.

    A hibajelenség, egy adott filmnél lejátszás közben megakad, aztán csak teker, teker... a vinyó. Percekig. Ezalatt a vinyó elérhetetlen, ami program el akarja érni, az a fagyás tüneteit mutatja. Ha más területre helyezem a fimet, ott persze már jó (nem a filmmel van gond...).

    Current pending sector count: 3

    Nincs annyi esze szerencsétlennek hogy ha látja hogy perceken át nem bír adott területet beolvasni, akkor nyilvánítsa bad sectornak? Reallocated sector count ugyanis: 0 ! Raw read error van az egekben aznap a maga 65 ezrével, de gondolom ha 2 byte-os a hibatároló változó, ez azt jelzi hogy túlcsordult, tehát a hibák tényleges száma az nincs meg, de minimum ennyi.

    A smart logban látszik is hogy csak pár lba címmel nem bír.

    A hitachi boot fitness test extended tesztje nem fut le, elszáll azzal egy idő után (nem tudom mikor, mert éjjelre hagytam menni) hogy gond van a non-hitachi :) meghajtóval.

    Nincs valami megoldás hogy ha már a firmware buta, a bad sectorokat jelölje be, hogy azok rosszak és többet azt ne használja anélkül hogy a vinyót formáznám/törölném? Ne kelljen már 10 bad sector miatt kidobni egy komplett vinyót.

    Amúgy a hitachi nem először játssza ezt, 2db szériahibás 500GB-ossal ugyanez volt, hiába rossz a szektor, nekiáll és teker, teker, teker szerencsétlen, nem lehetett rábírni hogy hagyja már ott azt a részt.

  • mikk2000

    őstag

    válasz szabacsik #40733 üzenetére

    A 13% annyit jelent (az oldaluk szerint), hogy ők a szervizbe vitt gépeket elemezve úgy saccolják hogy ilyen állapotban van a vinyó, szóval rossz állapotban.

    2 rossz szektor önmagában nem olyan vészes, főleg hogy tartalék felületre áthelyezve tulajdonképp nincs is probléma, persze kérdés mi okozta a hibát. Ha akut felületi hiba volt, esély van rá hogy nem lesz más gond. De ha valami szennyeződés okozta, akkor az bizony feltehetően pusztít majd tovább. Fejhibánál azért jóval több rossz szektor szokott lenni.

    2 rossz szektor miatt nem adott volna ilyen állapoti jelzést a sentinel, szerintem nézegesd a többi smart paramétert, sőt inkább csinálj róla egy képernyőmásolatot, arra szerintem többen tudnának írni valami konkrétabbat.

  • mikk2000

    őstag

    válasz liksoft #40737 üzenetére

    A regenerátor programot sokan félreértik, nem arra való, hogy megjavítsa a hdd-t, hanem elsődlegesen arra, hogy olyan állapotba hozza, hogy aztán az adatokat le lehessen menteni. Abban valóban igazad van, hogy arra felhívhatná a figyelmet a program, hogy a kérdéses hdd-t egy másik gépben is illene letesztelni, kizárandó az adott gép egyedi hibáját. Ilyen alapon minden tesztelő programot is utálhatsz, hiszen egy instabil tápcsatival egy sima lemezfelület ellenőrzés sem egészséges. :)

  • mikk2000

    őstag

    válasz DeathAdder #40740 üzenetére

    Hali, valahogy kimaradt a lényeg, ha WD RED -ről másolod az SSD-re ezeket a fájlokat, akkor milyen eredményeket kapsz?

    Másrészt a vinyóknál a sebesség erősen függ attól hogy a lemez szélén (elején) vagy közepén (végén) vannak az adatok, olyan nincs hogy egyenletesen 100-110MB a lemez teljes terjedelmében. Tehát teljesen normális ha a vége felé a sebesség jócskán leesik (az elejéhez képest) és ez magyarázatot ad az egyenletes lassú sebességre is. Lehet hogy mostanában kezdett betelni a vinyód, és eddig inkább az elejét/közepét használtad inkább, nem?

  • mikk2000

    őstag

    válasz DeathAdder #40743 üzenetére

    viszont most megnéztem, az adott lassan másolható filmet a RED-ről az SSD-re is 40 mb/s -vel másolja csak!!

    Ezzel kizártuk a külső vinyót, ezért javasoltam ezt kipróbálni, így egy hibaforrással kevesebb.

    Én nem gondoltam töredezettségre a te esetedben, mivel egyenletes átviteli sebességről beszélsz, ráadásul nagy fájlokkal dolgozol, amiből töredezettség jóval kisebb mértékben keletkezik.

    Első körben jó lenne látni úgy általában egy átviteli sebességet a hdd-dről, mondjuk

    hdtach-al (v3.0.4.0 shareware) xp módban kell indítani (csak read teszt!)
    vagy hdtach free is untig elég.

    Ezen szépen fog látszani, hogy milyen sebességre számíthatsz a lemez teljes területén. Össze lehet hasonlítani más eredményekkel erre a vinyóra neten keresgélve hogy rendben van-e. A 40-et én valahogy keveslem, bár a legvégén lehetséges, nekem a 2 terás a vége fele kb. 50MB/sec

    Ha töredékezettség-mentesítesz, akkor lehet hogy az a fájl aminek a sebességét kevesled kicsit feljebb kerül, így úgy tűnhet gyorsabb lesz, de attól még ha elérsz a lemez végéhez, megint le fog csökkenni a sebesség. :)

    Amúgy nem jó ötlet kapásból egy gyanúsan viselkedő meghajtóra nagy igénybevételt (defrag) ereszteni.

  • mikk2000

    őstag

    válasz DeathAdder #40753 üzenetére

    A vinyók úgy szoktak lenni beállítva, hogy az elején a sebesség maximális, és egyre csökken, azaz a szélétől a belsejéig sorrendben tárolódnak az adatok. Néztem neten hdtach erdményeket >=3TB vinyókra, és hát ilyesmit adott, mint amit te is mellékeltél. Feltehetőleg nem kezeli megfelelően ezt a vinyót ez a program ezek szerint, de mivel én ajánlottam, ez az én saram. Nekem a 2TB-ost reálisan mutatja.

    Itt pl. látszik egy 4TB-os WD RED tesztje hdtach-al: [link]
    és ugyanez a vinyó hd tune pro-val: [link]
    Azért van különbség.

    Kérdés hogy a sime free hdtune amit írtam (ami régi verzió) az megfelelően működik-e majd, szóval ez a hdtach mérés számomra nem látszik helyesnek, tehát egy hdtune mérést futtass szerintem (rakat ilyen hasonló progi van). Ebből kiderül hogy a lemez mekkora területén, mekkora sebességre számíthatsz. Most remélem tényleg! :)

    De az előttem szóló is jól írja, ha direktbe torrentezel a vinyóra úgy, hogy nincs lefoglalva előre az egész terület, akkor hiába nagy fájlokkal dolgozol, bizony nagyon töredezett lehet, aminek a visszaolvasása lassú, főleg ha ez még azzal párosul hogy amúgy is a lemez vége felé van a fájl. Tehát ez esetben valóban segíthet egy rendes defrag (nem tudtam hogy van aki a windows beépített defragját használja). Ha nagyon bele akarunk menni a részletekbe, azt is meg lehet említeni, hogy nagyméretű fájlok tárolására szánt vinyón a kluszterméretet is lehet nagyobbra venni, ami ugyan helyveszteséggel jár, de kevésbé lesz töredezett a fájlrendszer. NTFS-nél 64KB-ig lehet menni, de még a 16KB is sokkal jobb, mint az alap 4KB ebből a szempontból.

  • mikk2000

    őstag

    válasz DeathAdder #40756 üzenetére

    Miután a bénaságomat kilőve most már egy normális átviteli sebességet látsz a vinyódra, magad is láthatod hogy bizony erőteljesen függ a sebesség attól, hogy a lemez mely részére írsz. Tehát nonszensz elvárni 110MB/s-et a lemez teljes felületén.

    De hogy lehet ennyivel gyengébb a 3tb mint a 4? :Y számít hogy az enyém le van terhelve 45%-ot?

    Bevallom ezt már olvastam tőled de átugrottam, áruld már el ez alatt mit értesz? Logikus, hogy amikor teszteled a vinyót sebességre ne fusson más program ami tekeri a kérdéses vinyót, így aztán "leterhelve" sem lehet. Nem azt érted alatta hogy ennyire van teleírva? Szerintem erre. Ez nem "terhelés" :)

    De hogy lehet ennyivel gyengébb a 3tb mint a 4?
    A nagyobb (azonos kategóriájú/rpm) hdd-k mindig gyorsabbak mint a kisebbek, átviteli sebességre legalábbis.

    Egyébként crystal d.m-ről van egy eredményem még új korából amikor teljesen üres volt, és egy mostani 45%-os terhelés mellett.
    Ha megnézed a hdtune eredményt, azt látod hogy olyan 140MB/s -ről indul. A szűz crystal test seq readnál ugyanezt látod (145), tehát stimmel. A hdtune felénél olyan 105MB/sec-et látsz, és így a 45%-ban "leterhelt" vinyónál is hasonló értéket kapsz (98), szóval minden stimmel és reális.

    Tehát egy másik módszerrel való defrag még alaposabb munkát végezhet? ill. lehet a sok torrentezés okozhatta ezt, ugyanis nem volt bepipálva a fájlok előre lefoglalása!?

    A torrentezésre az előző hsz-ben kitértem. A defragról oldalakat lehetne írni, de vegyük figyelembe hogy kicsit szétoffoljuk a témát, örüljünk hogy nem picsáztak ki még innét bennünket ezzel a "mi a hdd általában és hogy működik" témával. De szerintem kaptál annyi infót, amivel már elboldogulsz a későbbiekben. Rengeteg defrag program van, általában gyorsabbak és vizuálisabbak mint a "beépített". Most nálam az ultra defrag van felrakva, ez neked fapadosnak tűnne.

    Kluszterméretet hogyan tudnám növelni illetve mekkora helyveszteséggel járna?

    Ha olyan programot használsz, ami át tudja méretezni adatvesztés nélkül (arhiválás ajánlott előtte akkor is!), akkor az ki fogja írni mennyi lesz a veszteséged az adott partíción. A veszteség, ha mondjuk 64K a clusterrméret, az az, amennyivel túlnyúlik a fájl méretén. Tehát egy 1 byte-os fájl is le fog foglalni 64K-t (ahogy a 4k alap ntfs clusterméretnél is elveszik 4KB 1byte-os fájl esetén is). Viszont a cél pont az, hogy kevésbé legyen hajlamos töredezni. Formázásnál rögtön beállíthatod a clusterméretet, bár az neked most nem opció :) Én 16K-ra szoktam adattároló vinyónál.

    Elmondom mire használom a vinyót és úgy biztosan tudni fogod hogy érdemes-e növelnem vagy sem.
    Tehát játékokat, és jórészt tömörítetlen (nagy méretű) filmeket tartok rajta, majd törlöm őket, és egykét játékot ide telepítek még, de az tényleg elenyésző, nem is nagyon játszottam az utóbbi években.

    Kétféleképp tárolnak adatot a játékok, van az egyik, ami minden adatot szépen külön fájlokban tárol, ezt onnan lehet felismerni hogy install után van mondjuk 5000-50000 fájl. Ezzel elég nagy tárhely veszteség van mondjuk a nagyobbikkal számolva 32K cluster mérettel, sacc 1 GB. (16k-val szoroztam az átlagolás miatt).
    Van a másik, amikor virtuális filerendszert használ, ekkor lehet hogy csak 3-4 nagy adatfájl van és slussz. Skyrim, Gothic és rengeteg játék használja ezt, ennél nincs veszteség nagyobb cluster méret használat esetén sem.
    Én nem javaslom hogy átméretezd főleg arhiválási lehetőség híján, de ha újonnan formázol egy vinyót, akkor talán érdemes.

  • mikk2000

    őstag

    válasz DeathAdder #40758 üzenetére

    Az alap explorerhez jó lenne tudni hogy melyik windowshoz tartozik :D

    A teracopy legfőbb előnye az (tulajdonképp tudtommal ezért lett megírva), hogy nagy fájlok másolása is rendben történik meg, ugyanis a windows hajlamos belehülyülni önnön magába úgy, hogy egy idő után brutálisan lelassul az átvitel nagy méretű fájlok esetén, a saját gyorsítótárai feletti uralmat veszti el. Ha ilyesmit nem tapasztalsz, akkor tulajdonképp nincs szükséged extra programra.
    Én szinte mindig használom, mert van verify (ellenőrzés) lehetőség, illetve én is tapasztaltam másolás esetén indokolatlan belassulást windows 7-en.
    A kérdés külső vinyóra vonatkozik, azon nincs tapasztalatom a belassulással, én inkább az automatikus verify (ellenőrzés) lehetőségét használnám ki, bár ekkor egy másolás dupla annyi ideig tart, és nem biztos hogy megéri ha mondjuk 10 évente egyszer lépne fel hiba. De párszor érdemes kipróbálni, mert volt már dolgom olyan alaplappal, aminek a bios alapbeállításával a sata vinyóra alapból hibásan másolta a fájlokat. Egy filmnél nem biztos hogy észreveszed hogy sérült a fájl. Ha a memória nem volt alaposan letesztelve, az is okozhat hibát.
    Szóval az adott gép adott OS adott driverek kombinációja annyiféle helyzetet teremt, hogy a saját tapasztalataid alapján te fogod tudni eldönteni milyen program felel meg neked, és egyáltalán kell-e extra program.

    Amúgy ha már az explorernél tartunk, ha a teracopy opcióinál bekapcsoljuk a "use teracopy as default copy handler"-t akkor az explorerből történő másolást is a teracopy fogja végezni :) Bár tény hogy praktikusabb a totalcmd beépülő, ha valakinek az a fájlkezelő esik kézre.

    Akkor az offtopic témából részemről ennyi :)

    Amúgy nemrég keveredtem ide, feltettem egy kérdést, bár választ azt nem kaptam, pedig én segítek ha tudok. :)

  • mikk2000

    őstag

    Egy merevlemeznél ha mondjuk két vagy több tányér van, akkor előfordulhat gyárilag az, hogy az adatokat párhuzamosan írják rá, azaz ezáltal gyorsabb lesz?

    Ez inkább elméleti kérdés, de kíváncsi vagyok :)

Új hozzászólás Aktív témák