Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz orbano #117030 üzenetére

    Extrém szar vagy extrém jó esetek mindig lehetnek, de ezek annyira ritkák.. értem amit mondtál a két tányérról, de ott is a nyers teljesítménynek köszönhető a "fuanyám", nem a DF-nek. Persze, jól jön.. de .. mint elhangzott, a kábel lerontja.. Purifik is ilyen 1000 feletti DF lazán, .. azonnal megeszi a kábel, amit erősítő és hangszóró közé teszünk és a realitás talaján maradva behozza a hajtás-reakció erőviszonyokat (nevezzük tényleges DF-nek) valami sokkal szolídabb (persze nagyon jó) szintre. Amúgy emiatt sem vagyok a passzív váltás híve, mert a jelútba tett komponensek mind rontják ezt a kontrollt, vagy direktben, vagy indirektben, hiszen ellenállásuk, induktivitásuk és kapacitásuk együttesen energiát nyelnek el vagy alakítanak át így vagy úgy.

    A DF a bicikli első (hajtó) és hátsó (hajtott) fogaskerekei között az áttétel. Képzelj el egy régi bicót, fix áttéttellel, vagy bmx, egyéb, ahol ez van.

    Egy 0.1-es DF kb. azt jelenti, hogy a hajtás kerék nagy, a hajtott kerék kicsi, ergo bármennyire is taposod a pedált, alig gyorsul a bicaj. Tud gyorsan menni, de mire oda eljut.. cserébe, ha a talajban van valami, vagy megakad, fékezed a hátsó kis fogaskerekes kereket, az hatalmas erővel hat ki a hajtó, pedálos kerékre.

    1-es DF azt jelenti, hogy a két fogaskerék mérete azonos.

    Egy 1000-es DF kb. azt jelenti, hogy a hajtó kerék ezrede csak a hajtottnak, tehét a hajtott kerék óriási arányaiban. Azaz 1-esben vagy a pedál oldalon és a legkisebb erőfeszítésedre azonnal nagyon komoly erőt képzel a hajtott kerékre, míg annak "rángása" alig képes a lábad ellen hatni, brutál "fal" neki az.

    Ezek csak az erőviszonyok tekintetében példák. Ha a sebességet is hozzávesszük, a mai nCore-ok és Purifik olyan - magas DF-ű - eszközök, amiknél az a képesség is megvan, hogy Te a hajtó, kicsi fogaskerekű pedált olyan sebességgel vagy képes tekerni, hogy 200-al megy a bringa, ergo a lábad, ízületeid széthullana-szétesne. Ergo, eljutott a technológia oda, hogy megvalósul az, hogy "az erősítő az úr" és az is, hogy "nagy teljesítmény mellett". Mondhatni, "irreálisan jók", ha ennek így van értelme.

    Nnnna. A két fogaskerék között megy a lánc ugye. Minden ide bekerülő passzív elem olyan, mintha a láncot egy plussz fék fogná, vagy beragadna, hozzáérne a vázhoz, súrolná, stb. Egyszóval, a hajtást is érinti, meg a visszahatást is, mindkét irányba fékként funkcionál. Ergo, nemjó, egyik sem "látja" a másikat elektromos szempontból tiszta üvegen keresztül.

    Amiről a doki filózott egyet VoidXs-el, hogy mi az erősítő része és mi nem az, csak nézőpont kérdése. A kábel logikailag nem az erősítő része, de ez csak az emberi fejekben van így, nem lényeges, hogy annak tekintjük vagy sem, az áram ilyeneken nem filózik, hogy most ki hova tartozik, ha azt egy ábrára fel kell rajzolni. Ha megértés szempontjából kellene tárgyalni a dolgokat, én is a kábelt az erősítőhöz ragasztanám, mert annak kimeneti impedanciáját növeli, ha a hajtás-reakció aránypárost nézzük.

    Ha a hangszóróhoz tesszük az impedancia növekményt, egy 8 ohm-os hangszóróból lesz 8.2 vagy 8.5 Ohm-os vagy tökmindegy mennyi, kábeltől függően, csak mondtam valamit. Nem oszt, nem szoroz. 1000-es DF mellett pláne.

    Ez sokkal kevésbé tükrözi a valóságot, az arányokat kettejük között, mint amikor azt mondom, hogy az erősítőhöz adom a kábel impedanciáját, annak kimeneti impedanciájához, és az így kapott erősítő+hangszóró DF-je kiad egy 90-120 körüli valamit mondjuk. Nyilván utóbbi "képletet" választom. Én legalábbis. Ez több infót ad a "fogaskerekek áttételéről" és a tényleges "mi hat mire mennyire" dologról.

    Ugyanennek analógiájára arról is lehetne vitatkozni, hogy a D osztályok kimenetén lévő - legyen mondjuk LC - szűrőt az erősítő részeként tekintjük-e. Simán ki lehetne szerelni onnan és a hangszóróhoz tenni, persze ennek praktikum szempontból lenne több igen komoly hátránya (kábel "fékje", nagyfrekit kiviszel és sugárzó antennát kreálsz belőle, stb stb), de logikailag ugyanúgy elfilózhatok ezen is, hogy az most az erősítő része, vagy a hangszóró része vajon ? :) (Nyilván az erősítőé).

    Szóval én amondó vagyok, ami a realitáshoz közelebb áll, azt a nézőpontot érdemes követni. Van ám, amikor ez sem triviális, ekkor szoktam azt mondani, hogy Rómába több út is vezet, jóvanazúgy, a világ színes és ezisjóvanazúgy :D Na ezen utolsó megállapításom az, amiről úgy gondolom, nem működik a hifi közösségekben, vagy csak gyengén. Mindenki hajtja vakon a magáét és megy a mocsárbirkózás.

    Alacsony érzékenységű hangszóróhoz teljesítmény kell, egy kicsit több észnélküliséggel, mint általában. :)

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák