Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • denesdr

    addikt

    válasz orbano #117034 üzenetére

    "olyannak van értelme, hogy biampolt rendszerban (mély + közép/magas) a mély hangváltóját a végfok elé rakod? Nálam legalábbis két sztereo kimenete van az előfoknak."

    Mivel Disznész bevallottan lájfol :D , ezért válaszolnék.
    A végfok elé rakott váltót aktív vagy vonalszintű váltásnak hívjuk. Tud lenni előnye, meg hátránya is, mint minden másnak. Szerintem nem ez oldaná meg a problémádat. :))

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz orbano #117034 üzenetére

    1. Hangszóró feszessége, felépítése, doboz "vákumja" (légrugó), stb.
    2. DF
    3. Szokták még említeni az amplifier slew rate-et, azaz jelváltozást milyen sebességgel követ le a kimeneten az elektronika egésze.

    Ezek mentén lehet agyalni, de oroszlánrész a hangszóró-láda-helyiség kombó, nagyon. Van egy kis visszhang pont úgy.. és máris kevésbé kontrollált szubjektíven az, ami amúgy de, kontrollált.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz orbano #117034 üzenetére

    Analógban maradva, nemhogy értelme van, de a legjobb megoldás. A végfok telibe látja az erôsített hangszórót, a "láncon" nincs fék a kábelen (plate amp esetén a pár centi huzalon) kívül, ráadásul célzottan csak azt küldi rá, ami neki való.

    Pl. ha csövesrôl van szó, kritikus fontosságú a kimenôtrafó minôsége, gyakran a légrésen és annak beállítottságán múlik, milyen lesz az átvitele. Vagy lehet azt is mondani, hogy "ez úgyis csak közepet/középmagasat hajt", így a magasfrekik javára lehet olyat, hogy eltolja az átvitelt az ember kicsit arra optimalizálva és nem érdekli, hogy lent a -3dB-s pont 20Hz helyett 40-re esik, úgysem fog ott szólni. Vagy a zt mondja, AB osztály pushpull helyett - mivel csak magasat hajt és oda tehetô szuperérzékeny hangszóró is - tiszta A osztály pushpull-t csinál alá, ami tized annyi watt-os, de mondjuk a magasa meg 98dB-s...

    Vagy bármi egyéb elôny, rengeteg minden kijöhet aktív váltásból (digire is él nyilván).

    Az elôfok kimenete line-level vagy már némileg emelt PRE, passz. Van itt is minden, csak betartanivaló szabvány nincs.. a lényeg, hogy a mély váltója a mélynek szánt sztereó pre kimenet és végfok közé legyen téve, passzív felejtô (a meglévô passzív alkatrészeket isten ments h ide tedd), aktív lesz jellemzôen opamp-okkal, vagy integrált valami IC. Az megy akkor a PRE egyik sztereó kimenetére és ebbôl kapja a mély végfoka az ezáltal szûrt jelet.

    A legek legje a digi váltás többcsatornás DAC-al, DSP-vel elôtte, még az analóg-elektronikusnál is fényévekkel messzebbre visz, de köti is az ember kezét, nincs DAC-kütyüzés meg itt-ott cserebere, sokkal kompaktabb lesz a lánc így.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák